“Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i drejtohet gjithë qytetarëve dhe bizneseve të jenë të kujdesshëm dhe të jenë rigoroz në zbatimin e protokolleve të sigurisë. Kjo është e vetmja mënyrë që të kufizojmë përhapjen e infeksionit. Sjellja individuale është përcaktuese në këtë betejë me Covid19.

Dy qytetarë e kanë humbur betejën me Covid19 në 24 orët e fundit.
Një 59 vjeçare nga Lushnja me insuficencë renale kronike dhe disa sëmundje të tjera bashkëshoqëruese dhe një pacient 77 vjeçar nga Vlora, i cili vuante nga hipertensioni, që trajtohej prej 10 ditësh në terapi intensive nuk kanë mundur të mbijetojnë pavarësisht mjekimit intensiv dhe pëpjekjeve maksimale të stafit mjekësor.
Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale u shpreh ngushëllimet familjarëve të të ndjerëve.

Vijon të ketë shtrime në spitalin infektiv ku aktualisht po trajtohen 81 pacientë, 12 prej tyre janë në terapi intensive, ndërsa 2 janë të intubuar.
Lajmi i mirë është se në 24 orët e fundit janë shëruar 48 qytetarë, duke e çuar në 1346 numrin e të shëruarve që nga fillimi i epidemisë.
Kanë vijuar testimet në Laboratorin e Virologjisë në ISHP dhe gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 355 testime për të dyshuar të prekur me Covid19, nga të cilat janë konfirmuar 61 raste pozitive.

Një pjesë e konsiderueshme e rasteve lidhen me ndërmarrje me shumë punëtorë, ndërkohë që vazhdon hetimi për raste të reja.
Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 12 të prekur në Tiranë, 11 në Vlorë, 7 në Durrës, nga 5 raste në Kukës dhe Divjakë, nga 3 raste në Pukë, Korçë, Kurbin, 2 në Krujë dhe nga 1 rast përkatësisht në Shkodër, Fier, Lezhë, Has, Mirditë, Kamëz, Sarandë, Fushë-Arrëz, Selenicë, Belsh.

Në vendin tonë aktualisht janë 931 persona aktivë me COVID19, kryesisht në Tiranë, Shkodër, Durrës.
Nisur nga fakti se ditet e fundit po vihet re shtim i rasteve në aktivitete biznesi, ndërmarrje me shumë punëtorë, institucione publike dhe private, i bëjme apel të gjithëve: Ju lutemi respektoni rregullat.
E vetmja mënyrë për të ndaluar përhapjen e infeksionit është duke ruajtur distancën fizike prej 1.5 metër nga njëri tjetri, duke ruajtur higjienën personale dhe duke larë duart vazhdimisht, bizneset dhe institucionet duke respektuar protokollet e përcaktuara.

Maskat janë një domosdoshmëri për t’u mbajtur kudo ku ambienti është i mbyllur, në spitale, qendra shëndetësore, dyqane, supermarkete, parukeri, taksi, ambiente pune, zyra shërbimesh dhe kudo në ambiente publike ku nuk ruhet dot distancimi.
Qytetarët duhet të shmangin grumbullimet masive pasi janë burim infeksioni, të evitojnë ceremonitë mortore dhe vizitat tek të afërmit për çdo lloj arsye.

Telefoni në linjën e gjelbër 0800 40 40 me mjekun tuaj të familjes, për këshillim psikologjik apo informacion për Covid19.
Nëse keni shenja klinike, nëse dyshoni se jeni i prekur me Covid19, eshte e rendesishme te qendroni te izoluar dhe telefononi Urgjencën Kombëtare në numrin 127”, njofton Ministria e Shëndetësisë.

“The Ministry of Health and Social Protection addresses all citizens and businesses to be careful and rigorous in enforcing security protocols. This is the only way to limit the spread of infection. Individual behavior is crucial in this battle with Covid19.

Two citizens have lost the battle with Covid19 in the last 24 hours.
A 59-year-old woman from Lushnja with chronic renal failure and some other concomitant diseases and a 77-year-old patient from Vlora who was suffering from hypertension, who was treated for 10 days in intensive care could not survive despite intensive treatment and maximum staff efforts. medical.
The Ministry of Health and Social Protection expressed its condolences to the families of the deceased.

There are still hospitalizations in the infectious disease hospital where 81 patients are currently being treated, 12 of them are in intensive care, while 2 are intubated.
The good news is that in the last 24 hours 48 citizens have recovered, bringing the number of healed since 1346 since the beginning of the epidemic.
Tests have continued at the Virology Laboratory at the IPH and in the last 24 hours 355 tests have been performed to suspect Covid19, of which 61 positive cases have been confirmed.

A significant proportion of cases are related to multi-employee enterprises, while the investigation into new cases continues.
The geographical distribution of the cases is as follows: 12 affected in Tirana, 11 in Vlora, 7 in Durrës, 5 cases in Kukës and Divjaka, 3 cases in Puka, Korçë, Kurbin, 2 in Kruja and 1 case respectively in Shkodra , Fier, Lezhë, Has, Mirditë, Kamëz, Sarandë, Fushë-Arrëz, Selenicë, Belsh.

Currently in our country there are 931 active people with COVID19, mainly in Tirana, Shkodra, Durres.
Given the fact that in recent days there is an increase in cases of business activities, enterprises with many employees, public and private institutions, we appeal to everyone: Please respect the rules.
The only way to stop the spread of infection is by maintaining a physical distance of 1.5 meters from each other, maintaining personal hygiene and washing hands constantly, businesses and institutions respecting the established protocols.

Masks are a must to be kept indoors, in hospitals, health centers, shops, supermarkets, hairdressers, taxis, workplaces, service offices and anywhere in public places where distance cannot be maintained.
Citizens should avoid mass gatherings as they are a source of infection, avoid funeral ceremonies and visits to relatives for any reason.

Phone on the green line 0800 40 40 with your family doctor, for psychological counseling or information about Covid19.
If you have clinical signs, if you suspect that you are affected by Covid19, it is important to stay isolated and call the National Emergency at 127 “, the Ministry of Health announces.