2 qytetarë kanë humbur jetën në 24 orët e fundit, një 76-vjeçar nga Tirana dhe një 54-vjeçare. Ndërkohë, 77 raste janë konfirmuar pozitiv me COVID-19.

“Situata epidemiologjike në vend po vijon në javën e 16 të epidemisë, por në 3 javët e fundit kemi një intensitet të lartë të hasjes së rasteve pozitive me Covid19. Kemi gjithashtu dhe një numër të lartë të rasteve që kërkojnë trajtim spitalor dhe terapi intensive. Kjo situatë, lidhet në mënyrë të drejtpërdrejtë me kriterin epidemiologjik, siç është periudha e gjatë e inkubacionit 14 ditor, si dhe mos respektimi i masave të vendosura për ndërprerjen e trasmetimit të virusit.
Ndaj Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon për të gjithë qytetarët, bizneset, institucionet, respektoni masat e vendosura dhe protokollet e miratuara të sigurisë, si e vetmja mënyrë për të mbrojtur veten dhe të afërmit tuaj.
Gjatë 24 orëve të fundit, për fat të keq dy qytetarë nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen, pavarësisht asistencës së madhe të mjekëve dhe trajtimit mjekësor.
Dy humbjet e jetës kanë qenë të papritura. Një 76 vjeçar nga Tirana, me disa sëmundje bashkëshoqëruese, pasi ishte përmirësuar pas 15 ditësh trajtim, ka pësuar tromboemboli pulmorare. Dhe një 54 vjeçar në gjendje të rëndë, me insuficencë renale, ka ndërruar jetë në urgjencën e spitalit. Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale u shpreh ngushëllimet familjarëve të të ndjerëve.
Situata paraqitet serioze në spitalin infektiv ku aktualisht po trajtohen 87 pacientë, 15 prej tyre janë në terapi intensive, ndërsa 2 janë të intubuar.
Lajmi i mirë është se në 24 orët e fundit janë shëruar 48 qytetarë, duke e çuar në 1298 numrin e të shëruarve që nga fillimi i epidemisë.
Ndërkohë kanë vijuar testimet në Laboratorin e Virologjisë në ISHP dhe gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 402 testime për të dyshuar të prekur me Covid19, nga të cilat janë konfirmuar 77 raste pozitive.
Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: Tirana 28 raste, Shkodra 13 raste, Durrësi dhe Korça me nga 5 raste; nga 4 raste Delvina dhe Berati; nga 3 raste në Fier, Kurbin dhe Pukë; nga 2 raste në Elbasan dhe Kamëz; nga 1 rast përkatësisht në Krujë, Tropojë, Librazhd, Gjirokastër, Sarandë.
Në vendin tonë aktualisht janë 920 persona aktivë me COVID19, kryesisht në Tiranë, Shkodër, Durrës.
Kanë vazhduar testimet serologjike në Laboratorin e Mikrobiologjisë në QSUT. Janë kryer 3380 testime në personel shëndetësor me një pozitivitet të përgjithshëm 6%.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i drejtohet çdo sipërmarrje turistike dhe të gjithe pushuesve të zbatojnë protokollin e masave anti-Covid19 përgjatë gjithë sezonit.
Stafi i shërbimit, në kontaktet me pushuesit / vizitorët duhet të mbajë në mënyrë të domosdoshme maskat mbrojtëse. Në strukturat akomoduese duhet të ruhet distancimi fizik jo më pak se 1.5 metër.
Të zbatohen me rigorozitet masat e pastrimit dhe dezinfektimit në të gjitha zonat bufe, bare, restorante, kuzhina në të gjitha strukturat akomoduese.
Të tregohet kujdes në përdormin e ashensorit në strukturat akomoduese që e disponojnë atë, duke respektuar masat e distancimit dhe të higjienës.
Të kryhet dezinfektimi i krevateve të plazhit, shërbimeve higjienike dhe aksesorëve të ndryshëm në mënyrë periodike. Të respektohet hapësira midis çadrave dhe ndenjëseve të pushuesve në distancë jo më pak se 3.5 m dhe të evitohen grumbullimet shoqërore.
Kontaktoni nëpërmjet linjës së gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik, apo informacion për Covid19. Nëse dyshoni se jeni të prekur duhet të qëndroni të izoluar dhe telefononi në numrin e Urgjencës Kombëtare, 127”, njofton Ministria.

COVID-19 – Statistika (26 Qershor 2020)|
Testime totale 25563
Raste pozitive 2269
Raste të shëruara 1298
Raste Aktive 920
Humbje jete 51 (Qarku Tiranë 30, Durrës 9, Fier 4, Vlorë 1, Shkodër 5, Kukës 1, Elbasan 1)
Shpërndarja gjeografike e rasteve aktive sipas qarqeve:
Tiranë 375
Durrës 174
Shkodër 154
Vlorë 84
Fier 44
Lezhë 27
Korçë 25
Kukës 13
Elbasan 12
Gjirokastër 7
Berat 5

Two citizens have lost their lives in the last 24 hours, a 76-year-old from Tirana and a 54-year-old. Meanwhile, 77 cases have been positively confirmed with COVID-19.

“The epidemiological situation in the country is continuing in the 16th week of the epidemic, but in the last 3 weeks we have a high intensity of encountering positive cases with Covid19. We also have a high number of cases requiring hospital treatment and intensive therapy. This situation is directly related to the epidemiological criterion, such as the long incubation period of 14 days, as well as non-compliance with the measures imposed to stop the transmission of the virus.
Therefore, the Ministry of Health and Social Protection appeals to all citizens, businesses, institutions, respect the established measures and approved security protocols, as the only way to protect yourself and your relatives.
In the last 24 hours, unfortunately, two citizens have not been able to win the battle against the disease, despite the great assistance of doctors and medical treatment.
The two losses of life have been unexpected. A 76-year-old man from Tirana, with some concomitant diseases, after having improved after 15 days of treatment, has suffered pulmonary thromboembolism. A 54-year-old man in serious condition, with renal insufficiency, died at the hospital emergency room. The Ministry of Health and Social Protection expressed its condolences to the families of the deceased.
The situation is serious in the infectious disease hospital where 87 patients are currently being treated, 15 of them are in intensive care, while 2 are intubated.
The good news is that in the last 24 hours 48 citizens have been cured, bringing the number of cured people to 1298 since the beginning of the epidemic.
Meanwhile, tests have continued at the Virology Laboratory at the IPH and during the last 24 hours 402 tests have been performed to suspect Covid19, of which 77 positive cases have been confirmed.
The geographical distribution of cases is as follows: Tirana 28 cases, Shkodra 13 cases, Durrës and Korça with 5 cases each; from 4 cases Delvina and Berat; from 3 cases in Fier, Kurbin and Puka; from 2 cases in Elbasan and Kamza; from 1 case respectively in Kruja, Tropoja, Librazhd, Gjirokastra, Saranda.
There are currently 920 active people in our country with COVID19, mainly in Tirana, Shkodra, Durres.
Serological tests have continued at the Laboratory of Microbiology at QSUT. 3380 health personnel tests were performed with a total positivity of 6%.

The Ministry of Health and Social Protection addresses every tourist enterprise and all holidaymakers to implement the anti-Covid19 measures protocol throughout the season.
The service staff, in contacts with vacationers / visitors must necessarily wear protective masks. In accommodation structures, the physical distance of not less than 1.5 meters must be maintained.
Strictly implement cleaning and disinfection measures in all buffet areas, bars, restaurants, kitchens in all accommodation structures.
Be careful when using the elevator in the accommodation structures that dispose of it, respecting the distancing and hygiene measures.
Disinfect beach beds, hygienic services and various accessories periodically. To respect the space between the tents and the seats of the vacationers at a distance of not less than 3.5 m and to avoid social gatherings.
Contact via the green line 0800 40 40 for psychological counseling, or information about Covid19. If you suspect that you are affected, you should stay isolated and call the National Emergency number, 127 “, the Ministry announces.

COVID-19 – Statistics (June 26, 2020) |
Total tests 25563
Positive cases 2269
Cured cases 1298
Active Case 920
Loss of life 51 (Tirana Region 30, Durrës 9, Fier 4, Vlora 1, Shkodër 5, Kukës 1, Elbasan 1)
Geographical distribution of active cases by counties:
Tirana 375
Durrës 174
Shkodër 154
Vlora 84
Fier 44
Lezha 27
Korça 25
Kukës 13
Elbasan 12
Gjirokastra 7
Berat 5