Të paktën 26 persona humbën jetën dhe qindra të tjerë janë plagosur pas goditjeve të tërmetit në Izmir në Turqi dhe ishullin grek, Samos.

Dëme të konsiderueshme materiale u regjistruan në qytetin turk të Izmirit si edhe goditje u regjistruan edhe në dy ishuj grekë.

Kryetari i Bashkisë në Izmir bëri me dije se të paktën 20 ndërtesa ishin shembur. Autoritetet në Turqi raportojnë se janë regjistruar 24 të vrarë dhe më shumë se 800 të plagosur nga tërmeti. Po ashtu mediat greke raportuan dëmtime edhe në Samos. Ndërsa dy adoleshentë, të cilët po ktheheshin nga shkolla në shtëpi, humbën jetën për shkak se u goditën një shkëputja e një shkëmbi.

Ndërkohë qytetarëve i është kërkuar të qëndrojnë larg zonave bregdetare, për t’ju shmangur katastrofës në rastin e një vale zbatice apo lëkundjeve të tjera të tërmetit, tha Efthymios Lekkas, kreu u organizatës së Greqisë për planifikimin antisizmik.

Sakaq presidenti turk Rexhep Tayyp Erdogan, tha se të gjitha kapacitetet e shtetit ishin dërguar në ndihmë të të prekurve nga tërmeti, shkruan The Guardian.

Ndërkohë operacionet e shpëtimin vijojnë përpjekjet për të ndihmuar personat e dëmtuat, 38 ambulanca, dy helikopterë të ndihmës së shpejtë, 35 ekipe shpëtimi të personelit mjekësor tashmë janë fokusuar në Izmir në shpëtimin e qytetarëve.

At least 26 people have been killed and hundreds more injured in quakes in Izmir, Turkey, and the Greek island of Samos.

Significant material damage was recorded in the Turkish city of Izmir as well as strikes were also recorded on two Greek islands.

The mayor of Izmir said at least 20 buildings had collapsed. Authorities in Turkey report that 24 people have been killed and more than 800 injured in the quake. Greek media also reported injuries in Samos. While two teenagers, who were returning home from school, lost their lives because they were hit by a rock break.

Citizens, meanwhile, have been urged to stay away from coastal areas to avoid catastrophe in the event of a tidal wave or other quake, said Efthymios Lekkas, head of Greece’s anti-seismic planning organization.

Meanwhile, Turkish President Recep Tayyip Erdogan said that all state capacities had been sent to help those affected by the earthquake, writes The Guardian.

Meanwhile rescue operations continue efforts to help the injured, 38 ambulances, two ambulance helicopters, 35 medical personnel rescue teams are already focused in Izmir on rescuing civilians.