Forumi per Mbrojtjen e Trashegimise Kulturore ka denoncuar një akt skandaloz të dëmtimit të Parkut Arkeologjik Kombëtar të Apolonisë, ndërkohë që në lidhje me këtë ka reaguar edhe Kreu i shtetit Ilir Meta i cili e konsideron si një akt barbar, taleban dhe anti-kombëtar të shkatërrimit të një prej monumenteve të këtij parku.

Meta apelon me forcë nisjen e një hetimi të menjëhershëm dhe vënien para përgjegjësive ligjore të autorëve dhe frymëzuesve të tyre, të cilët duhet të marrin një dënim shembullor.

Reagimi i plotë: Dënoj me forcë aktin barbar, taleban dhe anti-kombëtar të shkatërrimit të një prej monumenteve të Parkut Arkeologjik Kombëtar të Apolonisë, pjesë jashtëzakonisht e rëndësishme e fondit të vyer të trashëgimisë kulturore kombëtare.

Thellësisht i tronditur nga kjo ngjarje tepër e rëndë, apeloj me forcë nisjen e një hetimi të menjëhershëm dhe vënien para përgjegjësive ligjore të autorëve dhe frymëzuesve të tyre, të cilët duhet të marrin një dënim shembullor.

Çdo sulm ndaj trashëgimisë dhe vlerave tona kombëtare, sikundër ndodhi edhe me shembjen e Teatrit Kombëtar, është sulm i drejtpërdrejt ndaj identitetit tonë kombëtar. Bëj thirrje për nisjen pa zvarritje të projektit të restaurimit dhe forcimin e masave për mbrojtjen e monumenteve të kulturës në të gjithë vendin, që rastet e fundit dëshmojnë se po rrezikohen nga akte barbare që as pushtuesit nuk kanë guxuar t’i bëjnë. Barbaria dhe talebanizmi nuk kanë vend në shoqërinë tonë!

The Forum for the Protection of Cultural Heritage has denounced a scandalous act of damaging the National Archaeological Park of Apollonia, while the Head of State Ilir Meta has reacted to this, considering it a barbaric, Taliban and anti-national act of destruction. of one of the monuments of this park.

Meta strongly urges the launch of an immediate investigation and the prosecution of the perpetrators and their instigators, who should receive an exemplary sentence.

Full reaction: I strongly condemn the barbaric, Taliban and anti-national act of destroying one of the monuments of the National Archaeological Park of Apollonia, an extremely important part of the valuable fund of national cultural heritage.

Deeply shocked by this extremely serious event, I strongly urge the launch of an immediate investigation and the prosecution of the perpetrators and their inspirers, who should receive an exemplary sentence.

Any attack on our national heritage and values, as happened with the demolition of the National Theater, is a direct attack on our national identity. I call for the unimpeded launch of the restoration project and the strengthening of measures to protect cultural monuments across the country, which in recent cases prove that they are being endangered by barbaric acts that even the occupiers have not dared to do. Barbarism and Talibanism have no place in our society!