Kina kërcënoi të hënën se do të ndërmarrë kundërmasa ndaj Shteteve të Bashkuara nëse ndëshkohet për planet për të vendosur një ligj të ri në Hong Kong ku shefi i sigurisë e lëvdoi si një mjet të ri për të mundur terrorizmin.

Pekini ka në plan të miratojë një ligj të ri sigurie për Hong Kongun kundër tradhëtisë, mosbindjes dhe rebelimit, vetëm pak muaj pas protestave pro-demokracisë dhe shpesh të dhunshme të vitit të kaluar.

Por, shumë banorë të Hong Kongut, grupe të biznesit dhe vende perëndimore frikësohen se projekt-ligji mund t’i japë goditjen fatale lirive të çmuara të këtij qyteti. Mijëra njerëz dolën në rrugë të dielën megjithë ndalimin e tubimeve për shkak të koronavirusit.

Ndërsa policia shpërndau turmat me gaz lotsjellës dhe pompa uji, Këshilltari amerikan i Sigurisë Kombëtare, Robert O’Brien, paralajmëroi se ligji i ri mund t’i kushtojë qytetit humbjen e statusit të privilegjuar tregtar me Shtetet e Bashkuara.

Por, Ministria e Jashtme kineze tha se Pekini do të reagojë ndaj çfarëdo lloji sanksionesh nga Uashingtoni.

“Nëse Shtetet e Bashkuara këmbëngulin të dëmtojnë interesat e Kinës, Kina do të duhet të ndërmarrë çdo masë të nevojshme për t’iu kundërvënë”, u tha gazetarëve zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme, Zhao Lijian.

Hong Kongu është shndërruar në pikën më të fundit të fërkimeve, ndërsa rriten tensionet mes dy superfuqive, të krahasuara nga Kina me “pragun e një Lufte të re të Ftohtë”.

Refuzimi për tu dhënë banorëve të Hong Kongut të drejta demokratike ka ngjallur mbështetje të rrallë në një Uashington të ndarë ashpër gjatë administratës Trump.

Pekini i paraqet protestat e qytetit si një komplot i huaj për të destabilizuar Kinën kontinentale dhe thotë se vendet e tjera nuk kanë asnjë të drejtë të ndërhyjnë në mënyrën se si menaxhohet qyteti i mirënjohur si epiqendër biznesi.

Agjentë kontinentalë?

Protestuesit, të cilët kanë dalë në rrugë me miliona, thonë se janë të motivuar nga vitet gjatë të cilëve Pekini hoqi një nga një liritë e qytetit, pasi iu rikthye Kinës nga Britania në 1997.

Hong Kongu gëzon liri që nuk përjetohen në kontinent, si dhe sistemin e vet juridik dhe statusin tregtar.

Aktivistët e konsiderojnë propozimin e ligjit të sigurisë si lëvizjen më arrogante të Pekinit për t’i dhënë fund fjalës së lirë dhe aftësisë së qytetit për të bërë ligjet e veta.

Një shqetësim i veçantë është një dispozitë që lejon agjentët e sigurisë kineze të veprojnë në Hong Kong. Kjo mund të shërbejë për shtypjen e atyre që shprehin mosmarrëveshje kundër sundimtarëve komunistë të Kinës.

Në territorin kontinental, ligjet për mosbindjen zbatohen rregullisht kundër kritikëve.

Ligji i propozuar, të cilin legjislativi formal i Kinës pritet ta miratojë së shpejti, gjithashtu do të anashkalojë legjislativin e vetë Hong Kongut.

Shoqata e Avokatëve, me influencë në qytet, e përshkroi të hënën mocionin e propozuar si “shqetësues dhe problematik” – dhe paralajmëroi se madje mund edhe të shkelë mini-kushtetutën e këtij territori.

Propozimi ka shqetësuar investitorët dhe bursa e Hong Kong-ut pësoi të premten rënien më të madhe në pesë vjet. Të hënën ende nuk arriti të rikuperohej, duke u mbyllur me vetëm 0.10 përqind lart.

“Rivendosje e rendit social”

Qeveria jopopullore pro-Pekinit e Hong Kongut ka mirëpritur ligjin.

“Terrorizmi po rritet në qytet dhe aktivitetet që dëmtojnë sigurinë kombëtare, siç është ‘pavarësia e Hong Kongut’, bëhen më të shfrenuara,” tha ministri i sigurisë John Lee në një deklaratë duke përshëndetur legjislacionin e planifikuar.

Shefi i policisë Chris Tang përmendi 14 raste të fundit kur ishin kapur eksplozivë dhe tha se ligji i ri do të “ndihmojë në luftimin e forcave për ‘pavarësinë e Hong Kongut’ dhe rivendosjen e rendit social”.

Protestat e vitit të kaluar fillimisht u nxitën nga planet për të lejuar ekstradimet drejt kontinentit, por shpejt u shndërruan në një revoltë popullore kundër Pekinit dhe forcës policore të qytetit.

Pekini ka hedhur poshtë kërkesat e protestuesve për një hetim në polici, amnisti për 8’500 personat e arrestuar dhe të drejtën universale të votës.

Demonstratat u fashitën në fillim të vitit pasi arrestimet masive dhe koronavirusi bënë efektin e tyre.

Por ato janë rindezur në javët e fundit. Tubimi i së dielës solli përleshjet më të mëdha prej muajsh dhe policia bëri të paktën 120 arrestime.

Gjatë tubimeve gjigande pro-demokracisë të vitit të kaluar, sulmet e turmave ishin të zakonshme nga të dy kahët politikë. Një video e protestuesve që rrihnin një avokat në tubimin e së dielës u kap nga media shtetërore e Kinës.

Hu Xijin, kryeredaktori i tabloidit nacionalist Global Times, postoi videon në Twitter – një platformë e ndaluar në territorin e Kinës.

“Le të shohim se si duket me të vërtetë demokracia e mbështetur nga Uashingtoni në Hong Kong”, shkruajti ai./VOA

China on Monday threatened to take countermeasures against the United States if it were punished for plotting to establish a new law in Hong Kong where the security chief praised it as a new tool to defeat terrorism.

Beijing plans to pass a new security law for Hong Kong against treason, disobedience and rebellion, just months after pro-democracy and often violent protests last year.

But many Hong Kong residents, business groups and Western nations fear the bill could dealt a fatal blow to the city’s precious freedoms. Thousands took to the streets on Sunday despite a ban on rallies due to coronavirus.

As police distributed tear gas and water cannons, U.S. National Security Adviser Robert O’Brien warned that the new law could cost the city the loss of its privileged trade status with the United States.

But the Chinese Foreign Ministry said Beijing would react to any sanctions imposed by Washington.

“If the United States insists on harming China’s interests, China will have to take all necessary measures to counter it,” State Department spokeswoman Zhao Lijian told reporters.

Hong Kong has become the latest friction point as tensions between the two superpowers rise, comparing China to the “threshold of a new Cold War.”

The refusal to give Hong Kong residents democratic rights has sparked rare support in a harshly divided Washington during the Trump administration.

Beijing presents the city’s protests as a foreign conspiracy to destabilize mainland China and says other countries have no right to interfere in how the well-known city is managed as a business epicenter.

Continental agents?

Protesters, who have taken to the streets by the millions, say they are motivated by the years during which Beijing lifted city freedoms one by one after returning to China from Britain in 1997.

Hong Kong enjoys freedoms that are not experienced on the continent, as well as its own legal system and trade status.

Activists see the security law proposal as Beijing’s most arrogant move to end free speech and the city’s ability to make its own laws.

Of particular concern is a provision allowing Chinese security agents to operate in Hong Kong. This could serve to suppress those who express disagreement with China’s communist rulers.

In continental territory, disobedience laws are regularly enforced against critics.

The proposed law, which China’s formal legislature is expected to pass soon, will also bypass Hong Kong’s own legislature.

The city’s influential lawyers’ association on Monday described the motion as “disturbing and problematic” – and warned that it could even violate the country’s mini-constitution.

The proposal has worried investors, and the Hong Kong Stock Exchange suffered its biggest drop in five years on Friday. On Monday it still failed to recover, closing just 0.10 percent higher.

“Restoration of social order”

The pro-Beijing pro-Beijing government of Hong Kong has welcomed the law.

“Terrorism is on the rise in the city, and activities that undermine national security, such as ‘Hong Kong independence,’ are becoming more rampant,” said Secretary of Defense John Lee in a statement welcoming the planned legislation.

Police Chief Chris Tang mentioned the last 14 cases when explosives were seized and said the new law would “help the forces fight for ‘Hong Kong independence’ and restore social order.”

Last year’s protests were initially spurred by plans to allow extraditions to the mainland, but soon turned into a popular revolt against Beijing and the city’s police force.

Beijing has rejected protesters’ demands for a police investigation, amnesty for the 8,500 people arrested and universal suffrage.

The demonstrations ended earlier this year after mass arrests and coronavirus took effect.

But they have rekindled in recent weeks. Sunday’s rally brought the biggest clashes in months, and police made at least 120 arrests.

During last year’s giant pro-democracy rallies, crowds attacked were common from both political sides. A video of protesters beating a lawyer at Sunday’s rally has been captured by China’s state media.

Hu Xijin, editor-in-chief of the nationalist tabloid Global Times, posted the video on Twitter – a banned platform in China.

“Let’s see what Washington-backed democracy really looks like in Hong Kong,” he wrote.