Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme ka njoftuar në lidhje me ndryshimet më të fundit që kushtëzojnë lëvizjen e qytetarëve shqiptarë jashtë vendit. Është publikuar gjithashtu edhe një listë që jep informacione të detajuara pë lëvizjen e qytetarëve jashtë vendit. Ditën e djeshme u njoftua se Italia do të ofrojë tamponë falas për të gjithë qytetarët që vizitojnë shtetin fqinj.

Në disa Rajone të Italisë, për qytetarët të cilët nuk e kanë detyrim sipas Dekretit që të paraqesin testin, autoritetet italiane kanë marrë masa deri më tani, që këtyre pasagjerëve t’u bëhet tamponi (falas) në momentin e mbërritjes në aeroport në mënyrë që të vijojnë më tej drejt destinacionit të tyre.

Itali

Dekreti i datës 12 gusht 2020, i Shtetit italian, lidhur me hyrjen në territorin e Italisë, kërkon paraqitjen e testit me rezultat negativ për COVID-19 për udhëtarët nga Malta, Spanja, Greqia dhe Kroacia, link: http://www.salute.gov.it/portale/homeMobile.jsp.

Konkretisht, në disa Rajone të Italisë, për qytetarët të cilët nuk e kanë detyrim sipas Dekretit që të paraqesin testin, autoritetet italiane kanë marrë masa deri më tani, që këtyre pasagjerëve t’u bëhet tamponi (falas) në momentin e mbërritjes në aeroport në mënyrë që të vijojnë më tej drejt destinacionit të tyre. Nga ky moment është i detyrueshëm izolimi në banesë në pritje të përgjigjes së tamponit. Kjo masë është marrë për shtetet që nuk janë të përfshira në Dekret, me qëllim mospërhapjen e virusit COVID-19 në Itali.

Rikujtojmë se dekreti i Qeverisë italiane i datës 7 gusht 2020, shtyn vlefshmërine e masave të marra për të shmangur përhapjen e virusit COVID-19 në territorin e Italisë, deri më datën 7 shtator 2020.

Pra mbeten në fuqi edhe kufizimet e lëvizjes së qytetarëve.

Kategoritë e qytetarëve shqiptarë që mund të udhëtojnë drejt Italisë dhe nga Italia drejt Shqiperisë janë:

–Lejohet hyrja në Itali e qytetarëve shqiptarë që janë rezidente dhe të pajisur me leje qëndrimi italiane. (mbetet në fuqi detyrimi i izolimit/ karantinimit të mirëfilltë për 14 ditë).

– Lejohen udhëtimet për qëllime studimore;

– Për nevoja pune të provuara

– Për nevoja shëndetësore të provuara

– Lejohet të hyjnë në Itali, anëtarët e ngushtë të familjeve të qytetarëve shqiptarë me leje qëndrimi dhe rezidencë Italiane (bashkëshorti/bashkeshortja, fëmijët deri në 21 vjeç, prindërit bashkëjetues, anëtarët e tjerë të familjes të varur për arsye të aftësisë së kufizuar), të provuara me dokumentacionin përkatës.

Të gjithë qytetarët shqiptarë që përmbushin kriteret e mësipërme, mund të udhëtojnë drejt Shqipërisë edhe me pasaportën e tyre të skaduar brenda vitit 2020. Që të rikthehen në territorin italian duhet të bëjnë më parë, rinovimin e pasaportës në Shqipëri.

Nga data 16 Gusht, në disa rajone të Italisë, është aplikuar kryerja e tamponit për të gjithë qytetarët që mbërrijnë në Itali.

https://www.esteri.it/mae/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

Kine

Kina, e cila e kishte mbyllur kufirin për shtetasit e huaj më 28 Mars 2020, përmes një udhëzimi të ri, prej datës 10 Gusht 2020, ka lehtësuar procedurat për hyrjen në Republikën Popullore të Kinës për shtetasit nga 36 shtete europiane, mes tyre edhe Shqipëria.

Bazuar në udhëzimin e ri do t`iu lejohet kthimi në Kinë shtetasve të cilët kanë një leje qëndrimi të vlefshme, leje pune si dhe leje të bashkimit familjar. Këta shtetas duhet të aplikojnë për një vizë të re pranë ambasadave kineze pa kosto financiare.

Këshillohet që shtetasit nga Shqipëria të kenë një test negativ për COVID-19, të kryer 5 ditë para datës së mbërritjes në Kinë. Me mbërritjen në Kinë të gjithë shtetasit pa përjashtim do të kryejnë një tjetër test për COVID-19 si dhe do ti nënshtrohen periudhës 14 ditore të karantinës në hotelet e caktuara nga autoritetet kineze në vendin e mbërritjes në Kinë.

Kostot financiare për periudhën e karantinës mbulohen nga vetë shtetasit që hyjnë në Kinë.

Lista e vendeve që pëfitojnë nga udhëzimi i datës 10 Gusht 2020.

Shqipëria, Irlanda, Estonia, Austria, Bullgaria, Maqedonia e Veriut, Belgjika, Islanda, Bosnja dhe Hercegovina, Polonia, Danimarka, Gjermania, Franca, Finlanda, Hollanda, Mali i Zi, Republika Czecheke, Kroacia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Rumania, Malta , Norvegjia, Portugalia, Suedia, Zvicra, Serbia, Qipro, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Greqia, Hungaria, Italia, Mbretëria e Bashkuar.

Kuvajt

Shteti i Kuvajtit nuk lëshon asnjë lloj vize për hyrje në Kuvajt deri në një njoftim tjetër. Shtetasit shqiptarë të cilët posedojnë leje qëndrimi kuvajtiane, mund të hyjnë në Kuvajt duke paraqitur testin PCR të bërë 72 orë para mbërritjes në Kuvajt dhe i nënshtrohen karantinës 14 ditë.

Greqi

Shtetasit shqiptarë me pasaportë shqiptare nuk mund të udhëtojnë drejt Greqisë deri në datën 31 gusht. Gjithashtu, në fluturimet nga Tirana në Athinë kërkohet test negativ i Covid (nga data 7-31 gusht), ndërsa në kufirin tokësor (Kakavijë dhe Kapshticë) testi negativ do të kërkohet duke filluar nga data 17 gusht.

Armeni

Armenia nuk lejon hyrjen nga shtetet e tjera përveç shtetasve armenë dhe atyre me leje qëndrimi në Armeni. Shtetasit që hyjnë i nënshtrohen karantinës 14 ditore.

Qipro

Shqipëria hyn në kategorinë C të shteteve me rrezikshmëri të lartë të Covid, e për rrjedhojë shtetasve me pasaportë shqiptare nuk iu lejohet hyrja. Shtetasve që iu lejohet hyrja nga kjo kategori, duhet të kenë kryer testin e COVID-19 para mbërritjes, ose ta bëjnë atë sapo mbërrijnë me shpenzimet e tyre dhe të rrinë në karantimin 14 ditor.

Tunizia

Shqipëria është në kategorinë e kuqe, të shteteve që nuk iu lejohet hyrja në Tunizi. Atyre që për arsye specifike iu lejohet të hyjnë, duhet të kenë kryer testin COVID-19 120 orë përpara, si dhe të karantinohen për 7 ditë në një nga hotelet e caktuara.

Spanjë

Shtetasit shqiptarë mund të udhëtojnë për në Spanjë:

Kur kanë leje qëndrimi të vlefshme;

Kur kanë arsye esenciale, të cilat justifikojnë qëllimin e ardhjes;

Spanja nuk aplikon, deri tani, regjim karantine për shtetasit shqiptarë.

Belgjikë

Për shtetasit shqiptarë të cilët udhëtojnë në Belgjikë (vetëm udhëtime esenciale nëse nuk kanë dokumente qëndrimi), është i detyrueshëm plotësimi i formularit 48 orë përpara udhëtimit dhe karantinimi prej 14 ditësh.

Luxembourg

Në pritje të përgjigjes zyrtare nga auotoritetet.

Mbretëri e Bashkuar dhe Irlandë

Në MB dhe Irlandë, mund të hyjnë nga Shqipëria shtetasit e këtyre vendeve (Irlandë dhe MB) dhe të gjithë shtetasit e tjerë (perfshirë ata shqiptarë) që kanë leje qëndrimi në këto vende.

Të gjithë shtetasit e lartpërmendur, i nënshtrohen karantinimit 14 ditë.

Republika Çeke

Shtetasit shqiptarë nuk mund të udhëtojnë në Republikën Çeke, nëse ata nuk kanë leje qëndrimi në këtë shtet. Nëse një qytetar çek ose një qytetar i huaj (shqiptar) me leje qëndrimi në Republikën Çeke ka vizituar Shqipërinë, në kthim duhet të bëjë/paraqesë testin ose të vetëkarantinohet për 14 ditë.

Suedia, Finlanda, Norvegjia dhe Islanda në vijim të Rekomandimeve të Këshillit të BE, për shtetet anëtare të BE, kanë vendosur zgjatjen e përkohshme të ndalimit të hyrjeve në EU nëpërmjet këtyre vendeve për shtetet jashtë BE/ZEE, përkatësisht:

Suedi: Vendimi për kufizimin e hyrjes është shtyrë deri më 31.08.2020. Nuk zbaton masën e karantinës.

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

Finlandë: Vendimi për kufizimin e hyrjes është shtyrë deri më 08.09.2020. Është vendosur testimi i detyrueshëm në të gjitha pikat kufitare të hyrjes. Për ata që vijnë nga zona me rrezikshmëri të lartë do të ketë edhe karantinim.

https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

Norvegji: Vendimi për kufizimin e hyrjes është shtyrë deri më 01.10.2020. Zbatohet karantina për personat që vijnë nga zonat me rrezikshmëri të lartë, sipas hartës së publikuar nga ata, përfshirë edhe Shqipërinë.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/reiserad_forlenges/id2724431/ ​

Islandë: Vizitorët duhet të bëjnë një regjistrim praprak. Është e nevojshme kryerja e testit të Covid dhe sipas zonës ku futen edhe kryerja e karantinës.

https://www.covid.is/categories/tourists-travelling-to-iceland

Zvicër

Aktualisht hyrja e shtetasve shqiptarë nuk është e lejuar, me përjashtim të rasteve të veçanta, siç mund të jenë emergjencat shëndetësore, familjarë të shtetasve zviceranë apo atyre me rezidencë në Zvicër, etj.

Ndërkohë për shtetasit që kanë të drejtë të udhëtojnë nga Shqipëria në Zvicër, qofshin këta pjesëtarë të diasporës me leje qëndrimi në Zvicër apo shtetas zviceranë të cilët mund të kenë ardhur në Shqipëri për arsye turizmi apo pune, nuk aplikohet karantinimi i detyrueshëm.

Sqarojmë se që prej fillimit të muajit korrik, autoritetet zvicerane kanë përpiluar një listë me shtetet me rrezikshmëri të lartë infektimi, listë e cila përditësohet periodikisht. Deri më sot, Shqipëria është jashtë kësaj liste, ndryshe nga gjithë vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor. Personat që udhëtojnë nga vendet me rrezikshmëri të lartë kanë detyrimin të vetë-karantinohen për 10 ditë që nga momenti i hyrjes në Zvicër.

Gjermani

Sipas udhëzimeve të MPJ gjermane dhe MB pas hyrjes në Gjermani pas qëndrimit në një zonë rreziku ku përshihet edhe Shqipëria udhëtarët duhet të: vazhdojnë direkt në destinacionin e tyre pas hyrjes në Gjermani; izolohen në shtëpi ose në një akomodim të përshtatshëm; me email ose telefon të njoftojnë autoritetin kompetent, si rregull, Ministrinë e Shëndetësisë në zonën e vendbanimit / akomodimit në landin përkatës.

Ministria Federale e Shëndetësisë ka njoftuar se në të ardhmen e afërt kushdo që arrin në Gjermani nga një zonë e rrezikut do t’i kërkohet t’i nënshtrohet një testi COVID-19.

Procedura dhe masat e zbatimit në nivel landi mund të ndyshojnë nga një land tek tjetri dhe është e nevojshme të kontrollohet paraprakisht faqja zyrtare e secilit land.

Lidhur me rastet kur testet e COVID-19 kryhen në aeroport udhëzimet lidhur me kohën e pritjes së rezultatit dhe karantinimit jepen edhe nga zyrtarët e aeroportit.

Austri

Momentalisht shtetasit shqiptarë nuk mund të udhëtojnë drejt Austrisë dhe situata nuk duket se do të ndryshojë së shpejti. Austria lejon tranzitin si dhe udhëtimin e shtetasve shqiptarë të cilët kanë leje qëndrimi në Austri ose në një nga Vendet Shengen (por jo nëse vijnë nga Suedia, Spanja, Portugalia). Gjithashtu, hyrja nga Shqipëria edhe e shtetasve me leje qëndrimi lejohet nëse personat kanë test negativ, i nënshtrohen karantinimit ose kryejnë testin brenda 48 orëve nga hyrja.

Franca dhe Portugalia nuk lejojnë udhëtimin drejt tyre të shtetasve shqiptarë të cilët nuk janë të pajisur me vizë D të vlefshme apo me leje qëndrimi në këto 2 vende. Përjashtim bëjnë vetëm diplomatët, vizitat zyrtare si dhe punonjësit e transportit apo stafet mjeksore dhe humanitare.

Për kategoritë që lejohet, aktualisht nuk ka detyrim testi të COVID-19 apo karantinim të detyrueshëm për shtetasit shqiptarë në asnjërin nga këto dy vende.

Mali i Zi

Në Mal të Zi shtetasit shqiptarë mund të hyjnë duke paraqitur testin negativ të COVID-19 jo më të vjetër se 48 orë.

Rumani

Rumania për momentin nuk lejon hyrjen e shtetasve shqiptarë që nuk kanë leje qëndrimi apo vizë afatgjatë në Rumani ose në një vend të BE-së. Sipas Vendimit të Qeverisë për zgjatjen e Gjendjes së Alertës, datë 15 korrik 2020, përjashtohen nga ky rregull anëtarët e delegacioneve sportive ndërkombëtare, të cilët marrin pjesë në kompeticione sportive të organizuara në territorin e Rumanisë, sipas ligjeve në fuqi.

Megjithatë, duke qenë se Gjendja e Alertës përfundon në datë 16 gusht, pritet që në ditët në vijim të dalë një vendim i ri i Qeverisë për zgjatjen e Gjendjes së Alertës. Lidhur me këtë, do të informohet mbi rregullat e reja që do të aplikohen.

Gjithashtu, në këto momente, Shqipëria nuk ndodhet në listën rumune të vendeve me risk të lartë epidemiologjik. Për rrjedhojë, nuk është detyrim karantinimi apo vetë izolimi.

Maqedoni e Veriut

Në Republikën e Maqedonisë së Veriut, shtetasit shqiptarë aktualisht mund të udhëtojnë pa asnjë detyrim karantinimi apo testi negativ për Covid 19.

Hungari

Personat që vijnë nga vendet e kategorisë së kuqe, ku aktualisht përfshihet edhe Shqipëria, duhet të karantinohen për dy javë në Hungari. Pra, ky rregull nuk ka si kriter shtetësinë e qytetarëve por vendet nga vijnë.

Sa i përket hyrjes apo kalimit tranzit në Hungari, qytetarët shqiptarë duhet të bëjnë një aplikim online te faqja e policisë hungareze.

Linku i aplikimit në gjuhën angleze gjendet si më poshtë:

https://ugyintezes.police.hu/en/uj-ugy-inditasa​

Pas plotësimit të tij, në adresën e emailit të vendosur nga personi, policia hungareze kthen përgjigje brenda 24 orësh me vendimin e marrë për lejimin apo moslejimin e hyrjes.

Izrael

Në Izrael, me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë, është në fuqi karantinimi 14 ditor, për të gjithë udhëtarët (izraelite dhe të huaj), që hyjnë në territorin izraelit.

Bullgari

Nga ana e autoriteteve bullgare është lejuar hyrja e qytetarëve shqiptarë në Bullgari që më 28 korrik 2020 me kushtin e paraqitjes së përgjigjes negative të testit PCR. Përgjigja negative e testit PCR duhet të jetë e përkthyer në gjuhën angleze.

Në rastin e organizatorëve, sportistëve dhe pjesëmarrësve, që udhëtojnë për motive të pjesëmarrjes në kompeticione sportive, që do të zhvillohen në Bullgari, kërkohet pajisja me dokumentacionin përkatës për këtë qëllim nga Ministria respektive e Sportit. Në dokumentacionin e Ministrisë duhet të përcaktohet vendi, ku do të zhvillohet kompeticioni sportiv si dhe lista e pjesëmarrësve. Ky dokumentacion duhet të paraqitet pranë​ autoriteteve kufitare bullgare.

Australi dhe Zelandë e Re

Fluturimet ajrore janë kufizuar maksimalisht për shkak të shpërthimit të një vale të re nga Covid19.

Gjithashtu aeroportet kryesore janë thuajse të mbyllur dhe për ata pak udhëtarë që mbërrijnë në këto vende, është e detyruar karantina prej dy javësh në hotel dhe kryerja e ekzaminimeve laboratorike.

Hollandë

Hollanda (NED) nuk i ka hapur ende kufijtë me shtetasit e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë këtu dhe RSH. Rrjedhimisht për momentin, lejohen të udhëtojnë drejt territorit të Hollandës vetëm shtetas shqiptarë me leje qëndrim hollandez ose të shteteve të tjera të BE, ose shtetas shqiptarë që kanë shtetësi të dytë hollandeze ose të BE.

Gjithashtu, të gjithë personat (pavarësisht shtetësisë) të cilët udhëtojnë drejt Hollandës nga Shqipëria dhe nga vende të tjera të cilat kanë raste infektimi me COVID-19, do të duhet të karantinohen në banesat e tyre për një periudhë 2 javore.

Katar

Duke filluar që nga fillimi i muajit gusht, të gjithë shtetasit e huaj me leje qëndrimi dhe ID katariane, por që për arsye të pandemisë COVID-19, kanë mbetur jashtë Katarit, mund të kthehen në Katar të pajisur me një “Leje Kthimi” që mund të shkarkohet nga Qatar Portal në linkun: https://portal.www.gov.qa/ëps/portal/qsports/home.

Në varësi të vendit nga vijnë dhe faktorë të tjerë, ata do të duhet të shkojnë në karantinë në shtëpi ose karantinë hoteli pas mbërritjes në Aeroportin Ndërkombëtar Hamad.

Në faqen elektronike të Qatar Airëays përditësohet vazhdimisht lista e vendeve me risk të ulët. Shqipëria ende nuk bën pjesë në këtë listë vendesh kështu që udhëtarët nga Shqipëria duhet të jenë të pajisur me testin PCR jo më të vjetër se 72 orë dhe të marrë nga një Laborator mjekësor i licensuar.

Slloveni

Për Slloveninë, Shqipëria sa i përket situatës epidemiologjike të COVID-19, është pjesë e listës së kuqe. Në listën e kuqe, Sllovenia deri në datën 7 gusht ka përfshirë 58 vende.

Në këto kushte, ndaj shtetasve shqiptarë për hyrje, dalje e qëndrim në Slloveni zbatohen kufizimet e rregullat e mëposhtme:

Mund të lëvizet tranzit përmes territorit të Sllovenisë drejt Shqipërisë (nëpërmjet Kroacisë) me pasaportë të vlefshme shqiptare (Sllovenia ka pranuar aktin normativ të qeverisë shqiptare për shtyrjen e vlefshmërisë së pasaportave që u ka kaluar afati gjatë vitit 2020 deri në 31 dhjetor 2020, por jo Kroacia) brenda 12 orësh;

Shtetasit shqiptarë me pasaportë të vlefshme nuk mund të hyjnë në territorin e Sllovenisë, pa patur arsye të veçanta (humanitare, etj.) dhe me miratim paraprak të autoriteteve sllovene dhe/ose të autoriteteve të vendit të destinacionit. Por më parë, me notë Ambasada e Shqipërisë kërkon miratim nga autoritetet sllovene. Të sillet në vëmendje se Sllovenia përfaqëson kufirin e jashtëm të zonës Shengen;

Shtetasit shqiptarë me pasaportë të vlefshme, që vijnë nga Shqipëria dhe janë të pajisur me leje qëndrimi ose pune në Slloveni, lejohet të hyjnë në Slloveni, por janë të detyruar t’i nënshtrohen karantinës 14 ditore. Para hyrjes në territorin e Sllovenisë, në pikat e kalimit kufitar, shtetasit duhet të japin të dhëna të sakta për adresën në Slloveni, si dhe numër telefoni;

Lejohet të lëvizin tranzit në Slloveni, brenda 12 orësh shtetasit shqiptarë, që kanë pasaportë të vlefshme dhe leje qëndrimi ose pune në një vend anëtar të BE-së, apo pjesë e zonës Shengen;

Për FK Tirana, nëse do të ketë udhëtim me destinacion Slloveninë (në drejtim ajror ose tokësor), do të duhet të ketë miratim paraprak nga autoritetet sllovene duke plotësuar këto kushte: emër mbiemër; numër pasaporte; të dhëna për mjetin apo avionin me të cilin udhëtohet; datat e udhëtimit për hyrje e dalje nga territori i Sllovenisë; test për secilin pjesëtar për COVID-19 të realizuar në një vend të BE-së, të ketë rezultuar negativ dhe të jetë kryer jo më parë se 36 orë; konfirmim nga pala pritëse. Në bazë të të dhënave të mësipërme, Ambasada e Shqipërisë me notë kërkon pranë autoriteteve sllovene miratimin e nevojshëm për realizimin e udhëtimit;

Për FK Tirana, nëse do të ketë udhëtim me destinacion një vend të BE-së, ose të zonës Shengen, duke kaluar tranzit në territorin e Sllovenisë, ai mund të realizohet përsëri duke respektuar të gjitha kërkesat e mësipërme dhe me notë drejtuar autoriteteve sllovene përmes Ambasadës së Shqipërisë. Më parë duhet dhënë miratim edhe nga autoritetet e vendit të destinacionit. Nota do të ishte e këshillueshme edhe për mundësimin e kthimit në Shqipëri nëse kalohet tranzit në territorin e Sllovenisë.

Lidhur me udhëtim mbështetësish (tifozësh) të FK Tirana, respektohen të gjitha rregullat e kufizimet e përcaktuara për shtetasit shqiptarë, që vijnë nga Shqipëria, pjesë e listës së kuqe sa i përket situatës epidemiologjike të COVID-19.

Turqi

Shtetasit shqiptarë mund të udhëtojnë pa asnjë pengesë dhe nuk ka regjim karantine të detyruar. Nuk kërkohet test PCR i 48 orëve të fundit.

(Detaje: Në kontaktin e pikës kufitare, në rast se në termometrat termike vërehen shenja të COVID-19, personi që udhëton i nështrohet testit PCR dhe vendoset në një vend të posaçëm deri në rezultatin e tij. Sipas vijimësisë, vazhdon udhëtimi apo kurimi në rast nevoje.)

Azerbajxhan

Rregullat për hyrjen në vend janë më strikte dhe të ndara në kategori. Drejt Azerbajxhanit mund të udhëtojnë:

1) Shtetasit Azerbajxhanas;

2) Ata që kanë leje qëndrimi në këtë vend;

3) Përfaqësuesit diplomatikë dhe familjarët e tyre;

4) Ata që kanë leje pune në vend;

Për ata që janë jashtë kësaj kategorie edhe dëshirojnë të udhëtojnë, me kusht të një ftese nga një shtetas (person) nga Azerbajxhani, duhet të aplikojnë për leje në Kryeministrinë azere.

Karantinë të detyruar nuk ka, por kërkohet testi negativ i PCR i 48 orëve të fundit.

Sugjerohet vetëizolim.

Kazakistan

Për shkak se Kazakistani ende nuk ka rinisur fluturimet me shumë vende, është e ndaluar hyrja për të huajt. Hyrja realizohet vetëm me leje të posaçme nga Kryeministria e vendit.

Nuk ka karantinë. Kusht është testi negativ i PCR i 48 orëve të fundit.

Gjeorgji

Është e ndaluar hyrja për të huajt. Kërkohet Leje e veçantë. Ka karantinë të detyruar.

Bosnje-Hercegovinë

Rregulla të reja për hyrjen në Bosnje-Hercegovinë!

Këshilli i Ministrave i Bosnje Hercegovinës, ka miratuar disa ndryshime mbi “Vendimin për përcaktimin e kushteve shtesë për hyrjen e të huajve në Bosnje Hercegovinë.”

Në përputhje me këtë vendim, ndalimi i hyrjes së të huajve në territorin e Bosnje Hercegovinës nuk do të zbatohet për shtetasit e vendeve anëtare të BE-së dhe vendeve të Shengenit, për të gjithë të huajt që kanë një vizë të shumëfishtë Shengen ose vizë të Bashkimit Evropian apo një leje qëndrimi përkatëse në vendet e Bashkimit Evropian dhe zonës Shengen, si dhe për të huajt që kanë një çertifikatë të testit negativ për virusin SARS-CoV-2, jo më të vjetër se 48 orë, para se të hyjnë në BiH.

Ky vendim ka hyrë në fuqi në datën 16 korrik 2020 dhe është ende në fuqi.

BiH e ka vendosur Shqipërinë në “Zonën e Kuqe”. Shtetasit e Shqipërisë hynë në BiH vetëm nëse kanë një shkak të rëndësishëm, të cilin duhet ta vërtetojnë me anë të një dokumentacioni (ftesë/leje nga pala boshnjake), si dhe duhet të kenë, detyrimisht, certifikatën e testit negativ për virusin SARS-CoV-2, jo më të vjetër se 48 orë, para se të hyjnë në BiH.

Për rastin konkret, për të hyrë në BiH, Ekipi duhet të ketë Ftesën nga pala boshnjake që tregon arsyen se pse do të futet në BiH (ndeshje), si dhe të gjithë personat duhet të kenë me vete certifikatën e testit negativ për virusin SARS-CoV-2, jo më të vjetër se 48 orë.

Republika e Kroacisë

Kushtet e hyrjes në Republikën e Kroacisë duke patur parasysh masat e marra në vend mbi COVID-19

Nëse të huajt nuk e kanë nënshtetësinë e një Shteti Anëtar të BE / EEA-së ose vendeve të sipërpërmendura, as nuk kanë leje-qëndrimi në ato vende dhe udhëtojnë nga një vend jo anëtar për shkak të arsyeve urgjente personale, duhet të dëshmojnë arsyen e tyre për hyrjen në Republikën e Kroacisë pas mbërritjes në pikën kufitare e cila mund të jetë:

arsye personale urgjente – është e nevojshme të paraqitet dokumentacioni i vlefshëm për shembull në rast të:

– shkuarjes në një funeral (p.sh. çertifikata e vdekjes, nekrologjia)

– shkuarjes në një trajtim ose shoqërimin e personit që shkon për një trajtim (p.sh. thirrja mjekësore, konfirmimi i një ekzaminimi mjekësor / dentar të planifikuar, rekomandimi i mjekut)

nëse jeni pronar ose qiramarrës (vlen edhe për qiramarrësit) e pasurive të patundshme, sendeve të luajtshme ose anijes detare (anije, jaht, etj.)

Në Republikën e Kroacisë, kontrolli kufitar në pikën kufitare të Kroacisë duhet të shoqërohet duke paraqitur dokumentacionin që vërteton pronësinë e pasurive të paluajtshme /luajtshme në Republikën e Kroacisë (p.sh. akti i kontratës); anëtarëve të familjes së pronarit do të lejohet të hyjnë pasi të paraqesin një dokument të vlefshëm nga i cili është e dukshme lidhja farefisnore me pronarin.

Për këta persona është përcaktuar një masë karantinë / izoluese me mbikëqyrje shëndetësore për 14 ditë, me mundësinë e shkurtimit të kohëzgjatjes në 7 ditë, nëse një person kryen testin me shpenzimet e tij shtatë ditë pas hyrjes në Kroaci dhe merr një rezultat negativ të testit PCR për SARS-CoV-2.

Nëse të huajt që nuk kanë shtetësinë e një Shteti Anëtar të BE / EEA ose vendeve të lartpërmendura, ose që nuk kanë rregulluar qëndrimin në ato vende, dëshirojnë të hyjnë në Republikën e Kroacisë për shkak të:

Arsyeve të biznesit ose interesi ekonomik i Republikës së Kroacisë – është e nevojshme të paraqisni dokumentacionin që vërtetojnë arsyen e biznesit për të vizituar Republikën e Kroacisë ose interesin ekonomik të Republikës së Kroacisë, siç është një ftesë për një takim të një entiteti ekonomik nga Republika e Kroacisë, dëshmi e anëtarësimit në një bord, dëshmi e pronësisë ose aksionit të bashkëpronësisë në një kompani të regjistruar në Republikën e Kroacisë, dokumentacion mbi detyrimin e biznesit të rënë dakord me një person fizik ose juridik etj.

Arsye turistike – është e nevojshme të paraqitet një konfirmim për akomodimin me pagesë në një nga objektet e akomodimit në Republikën e Kroacisë (kontratë qiraje ose pagesa të shumëfishtë të një kampi, kontratë për qëndrim të përhershëm në një port detar të turizmit, etj.) dhe

Edukimi – është e nevojshme të paraqitet një dëshmi e arsimit / studimit (p.sh. indeksi, certifikata e një institucioni arsimor, etj.).

Këta persona nuk i nënshtrohen masës së karantinës/ vetëizoluese nëse paraqesin një rezultat PCR negativ të një tamponi për SARS-Cov-2 në pikën e kalimit kufitar, i cili nuk është më i vjetër se 48 orë (duke llogaritur nga koha e marrjes së tamponit për të arritur në pikën kufitare).

Nëse shtetasit e vendeve të treta kanë një provë më të vjetër se 48 orë kur hyjnë në Kroaci, ata do të lejohen të hyjnë në Kroaci, megjithatë, ata do të jenë të detyruar të vetë-izolohen dhe të ri-testojnë veten në Kroaci me shpenzimet e tyre. E mësipërmja mund të zbatohet edhe për pasagjerët dhe anëtarët e ekuipazhit në jahte.

Personat që nuk paraqesin një rezultat PCR negativ i nënshtrohen një mase të detyrueshme 14-ditore karantinë / izolim.

Personat që hyjnë në Republikën e Kroacisë pa detyrimin e karantinës / izolimit të tyre janë të detyruar të ndjekin udhëzimet dhe rekomandimet e Institutit Kroat të Shëndetit Publik gjatë 14 ditëve të para të qëndrimit.

Për të shkurtuar procedurën në pikën e kalimit kufitar, ju këshillojmë ta plotësoni njoftimin paraprakisht në https://entercroatia.mup.hr.

Sllovaki

Shtetasit shqiptarë, ashtu si dhe gjithë BP, janë të detyruar të futen në vetë izolim për dy javë në Sllovaki. Ministria e Jashtme Sllovake ka publikuar listën e “low risk countries and territories”, miratuar nga Shtabi Qendror i Krizave i Republikës Sllovake, ku ndër të tjera, jepen kufizimet e udhëtimit për mbrojtjen nga COVID-19. ​Në përputhje me Masën e Autoritetit të Shëndetit Publik të Republikës Sllovake, të gjithë personat që hyjnë në territorin e Republikës Sllovake nga 6 korriku 2020 dhe që kanë vizituar një vend që nuk konsiderohet të jetë një “shtet me rrezik të ulët“ nga pikëpamja epidemiologjike gjatë 14 ditëve të mëparshme, janë të urdhëruar të qëndrojnë në izolim në shtëpi (vetë-izolim) derisa të marrin rezultatin negativ të testit RT-PCR për COVID-19.

Në këtë rast personi është i detyruar të kontaktojë Autoritetin Rajonal të Shëndetit Publik kompetent (me telefon ose në mënyrë elektronike) dhe t’i nënshtrohet testit të COVID-19 jo më herët se në ditën e pestë të vetë-izolimit. Gjatë periudhës së vetë-izolimit, ky izolim u porositet edhe personave që jetojnë në një familje me personin e izoluar.

Lista e “vendeve dhe territoreve me rrezik të ulët” nga pikëpamja epidemiologjike në lidhje me COVID-19

Australi; Austri; Belgjikë; Kroaci; Kinë; Qipro; Republika Çeke; Danimarkë; Estoni; Ishujt Faroe (territori autonom brenda Mbretërisë së Danimarkës); Finlandë; Francë; Gjermani; Greqi; Islandë; Irlandë; Itali; Japoni; Lihtenshtajn; Lituani; Letoni; Hungari; Maltë; Monako; Hollandë; Zelanda e Re; Norvegji; Poloni; Sllovenia; Korea e jugut; Spanjë; Zvicër; Mbretëria e Bashkuar;

Rusi

Është hequr izolimi 15 ditor për ata që udhëtojnë me avion drejt Rusisë;

Diplomatët që vijojnë me avion duhet të paraqesin vërtetim mjekësor për testin e kryer (jo më parë se 72 orë) që vërteton se nuk janë me COVID;

Në mungesë të vërtetimit në fjalë brenda 3 ditëve ky vërtetim duhet marrë në një laborator rus;

Për zyrtarët që vijnë me mjete të tjera transporti- mbetet vetëizolimi;

Danimarkë

Sa i takon rregullave në Danimarkë, Shqipëria hyn në listën e vendeve të ndaluara. Kjo do të thotë se vetëm persona me një arsye të cilësuar ‘të vlefshme’ mund të hyjnë, dhe sipas disa kushteve specifike.

Duke qenë se shumë prej rasteve të lejuara përfshijnë si kusht një testim paraprak​ të COVID-19 të kryer jo më gjatë se 72 orë para udhëtimit, nuk ka kusht karantinimi.

Rasti i Klubit të Futbollit mund të hyjë në Grupin A, Pika 2- personi do të marrë pjesë në një takim biznesi/pune (shih listën më poshtë).

Por kjo vlen në rast se kanë një ftesë nga një institucion/organizatë/shoqatë daneze. Në këtë rast, instanca që ka bërë ftesen duhet të interesohet tek autoritetet daneze për kushtet e këtij organizimi, pasi nuk ka informacione për raste të tilla specifike.

Si më poshtë gjeni listën e plotë të arsyeve ‘të vlefshme’ sipas autoriteteve daneze:

Pune, Biznes, Studime:

personi është i punësuar këtu

2.personi do të marrë pjesë në një takim biznesi/pune

personi do të ofrojë shërbime ose transporton mallra (hyrje/dalje nga DK)

personi është detar, staf i një mjeti ajror, diplomat etj.

personi ka një interviste pune

personi është student në Danimarkë

personi do të bëjë një trajnim të detyrueshem si pjesë e kurrikulumit

personi do të marrë pjesë në një program gjimnazi ‘folk’

9.personi do të punojë si ‘au pair’

Çështje private

1.personi është partner, prind, fëmijë, vëlla/motër i një rezidenti në DK

2.personi është bashkëshorti, bashkëjetuesi ose fëmija i një qytetari me shtetësi daneze, por rezident jashtë Danimarkës dhe hyjnë në Danimarkë bashkë

3.personi ka kohën për përkujdesjen ndaj një minoreni (e vlefshme për prindërit e minorenit)

4.personi është kujdestari primar i një minoreni (primary caregiver)

5.personi është famijar ose partner i një personi të sëmurë rëndë në DK

6.personi do të marrë pjesë në lindjen e fëmijës

7.personi do të vazhdojë trajtimin mjekësor në një institucion shendetësor

8.personi do të marrë pjesë në një funeral

Çështje ligjore

1.personi do të marrë pjesë në një procedure ligjore

2.personi ka punë urgjente në një Ambasadë ose Konsullatë të gjendur në DK

Për më shumë informacion, linku si më poshtë:

https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/persons-resident-in-banned-countries#accordionElement_31BCC670-39E1-42A5-849B-C54F0DBFC90A

Poloni

Ka ndryshuar regjimi dhe qytetarët nga Shqipëria nuk lejohen të hyjnë më në Poloni, bazuar në regjimin aktual, si rezulat i ndikimeve te pandemisë.

https://strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronaëi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html?fbclid=IëAR0BdcRNj94U8YOXLEyn80d4ohz8AAspV8FS10Lxëny43dc_4J1ZeQrA8t0.

Estoni

Udhëtimi për në Estoni është i mundur për personat e mëposhtëm:

Qytetarët Estonezë dhe familjarët e tyre. Qytetarëve dhe banorëve të Estonisë iu lejohet hyrja, pavarësisht nëse shfaqin ose jo simptoma të sëmundjes.

Qytetarë dhe banorë të Bashkimit Evropian, zonës Shengen, Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore, Andorra, Monako, San Marino dhe Vatikan, dhe individë me vizë të qëndrimit afatgjatë dhe familjarët e tyre nëse nuk tregojnë simptoma.

Banorët e Australisë, Kanadasë, Gjeorgjisë, Japonisë, Zelanda e Re, Ruanda, Koresë së Jugut, Tajlandës, Tunizisë dhe Uruguajit, nëse nuk tregojnë simptoma.

Banorët, individë me vizë me qëndrim afatgjatë pa marrë parasysh shtetësinë e tyre që mbërrijnë në Estoni nga një vend i Bashkimit Evropian ose një vend Shengen ose nga Mbretëria e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlanda Veriore, nëse nuk tregojnë simptoma.

Qytetarët e shteteve të huaja pa simptoma që vijnë në Estoni nga shtetet që nuk përmenden më lart për punë ose studime. Pas mbërritjes ata janë subjekt i kufizimit 14-ditor të lirisë, që do të thotë se:

punëdhënësi ose institucioni arsimor duhet të sigurojë transportin për të punësuarin ose studentin me ardhjen e tyre në Estoni dhe të sigurojë që ata të respektojnë kufizimin e detyrueshëm 14-ditor të lirisë së lëvizjes;

punëdhënësi ose institucioni arsimor siguron që punonjësi ose studenti i nënshtrohet dy testeve SARS-CoV-2. Testi i parë duhet të administrohet me ardhjen e tyre dhe i dyti në ditën e 14 pas mbërritjes së tyre;

punonjësi dhe studenti nuk lejohen të fillojnë punën dhe studimet përkatësisht për 14 ditët e para pas mbërritjes së tyre në Estoni;

punonjësi dhe studenti mund të fillojnë punën dhe studimet përkatësisht nga dita e 15-të nga mbërritja e tyre me kushtin që testi i tyre i dytë koronavirus SARS-CoV-2 ishte negativ.

Një përjashtim nga kufizimi i detyrueshëm i lirisë së lëvizjes vlen për hyrjen në Estoni për individët vijues që nuk tregojnë simptoma:

një punonjës i një përfaqësie diplomatike ose zyre konsullore të një vendi të huaj në Estoni ose anëtarët e familjes së tyre, ose një shtetas i huaj që arrin në Estoni me qëllim të bashkëpunimit ushtarak ndërkombëtar;

individë pa simptoma dhe të përfshirë drejtpërdrejt në transportin e mallrave dhe lëndëve të para, përfshirë ngarkimin e mallrave ose lëndëve të para;

individë pa simptoma që ofrojnë shërbime mjekësore ose shërbime të tjera thelbësore për zgjidhjen e urgjencës;

individë pa simptoma dhe të përfshirë direkt në transportin ndërkombëtar të mallrave dhe pasagjerëve, përfshirë stafin e shërbimit ose anëtarët e ekuipazhit të mjeteve ndërkombëtare të transportit dhe individët që kryejnë riparime, garantojnë riparime ose punë mirëmbajtjeje në mjetet e transportit;

individë pa simptoma që ofrojnë shërbime për grupe turistike dhe të përfshirë direkt në ofrimin e shërbimeve të transportit të pasagjerëve;

individë pa simptoma që mbërrijnë në Estoni me qëllim të sigurimit të vazhdimit të shërbimeve jetësore;

individë pa simptoma të mbërritura në Estoni për një kompani me qendër në Estoni për të kryer punime të mirëmbajtjes së pajisjeve ose për riparime, garantojnë riparime ose punë të ITC nëse është e nevojshme për të siguruar funksionimin e vazhdueshëm të kompanisë;

një shtetas i huaj për qëllime të tranzitit të menjëhershëm përmes Estonisë në rrugën e tyre për në vendin e tyre të banimit;

një shtetas i huaj me leje të veçantë nga Policia dhe Bordi i Rojeve Kufitare për të hyrë në vend

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers;

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers#EU%20+%20Schengen;

Lituani

Hyrja e të huajve në Republikën e Lituanisë mbetet e ndaluar, përveç:

shtetasve të vendeve të Zonës Ekonomike Evropiane, Konfederatës Zvicerane dhe të Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore dhe personave që banojnë me ligj në këto vende, të cilët mbërrijnë nga këto vende. Incidenca e COVID-19 (infeksioni koronavirus) në vendin ku ata banojnë në mënyrë të ligjshme, nuk duhet të ketë tejkaluar 25 raste/100 000 popullsi në 14 ditët e fundit kalendarike. Lista e vendeve të tilla do të miratohet dhe bëhet publike çdo të hënë nga Komandanti Shtetëror i Operacioneve Kombëtare të Urgjencës.

të huajt që mbajnë një dokument që konfirmon të drejtën e tyre për të banuar në Republikën e Lituanisë, ose në respekt të të cilave Departamenti i Migracionit në varësi të Ministrisë së Brendshme të Republikës së Lituanisë ka miratuar një vendim për lëshimin e një dokumenti që konfirmon të drejtën e qëndrimit në Republikën e Lituanisë, dhe të huajt që janë anëtarë të familjes (prindër (prindër birësues), fëmijë (fëmijë të birësuar), bashkëshortë dhe kujdestarë) të shtetasve të Republikës së Lituanisë dhe të huajve që mbajnë një dokument që konfirmon të drejtën e tyre për të qëndruar përgjithmonë në Republikën e Lituanisë;

të huajt që kanë vizë kombëtare të Republikës së Lituanisë, ose në respekt të të cilave Departamenti i Migracionit në varësi të Ministrisë së Brendshme të Republikës së Lituanisë ka miratuar një vendim për lëshimin e vizës kombëtare;

të huajt që banojnë me ligj në vendet që nuk janë renditur më lart dhe që janë përfshirë në listën e vendeve të treta në nivelin e BE-së, për banorët e të cilëve kufizimi i përkohshëm i udhëtimeve jo thelbësore në BE duhet të ngrihet në kufijtë e jashtëm, përveç nëse incidenca e sëmundjes COVID-19 (infeksioni koronavirus) në këto vende nuk i plotëson kriteret e incidencës të specifikuara më lart;

personat që gëzojnë imunitete dhe privilegje sipas Konventës së Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike (1961), Konventa e Vjenës për Marrëdhëniet Konsullore (1963) dhe nën marrëveshje dhe legjislacione të tjera ndërkombëtare të Republikës së Lituanisë, anëtarët e familjes së tyre dhe personeli i tyre i shërbimit, gjithashtu anëtarë zyrtar dhe delegacionet; personat që shërbejnë në njësitë ushtarake të vendeve të NATO-s dhe të NATO-s dhe personeli i tyre i shërbimit, gjithashtu anëtarët e familjes së tyre; anëtarët e ekuipazhit, të cilët janë të punësuar në ndërmarrje lituaneze të angazhuar në transport tregtar ndërkombëtar, ose që kryejnë transport ndërkombëtar me të gjitha mjetet e transportit; profesionistë shëndetësorë që vijnë në Republikën e Lituanisë për ofrimin e shërbimeve të kujdesit shëndetësor; atletë me performancë të lartë, specialistë të sporteve dhe aktiviteteve fizike me performancë të lartë, instruktorë të sporteve me veprimtari të lartë dhe aktivitet fizik dhe familjarët e tyre, të cilët vijnë në Republikën e Lituanisë me lejen e Ministrit të Arsimit Shkencës dhe Sporteve të Republikës së Lituanisë për përgatitjen dhe pjesëmarrjen në garat atletike me performancë të lartë; artistë që vijnë në Republikën e Lituanisë me lejen e Ministrit të Kulturës të Republikës së Lituanisë për pjesëmarrjen në ngjarje artistike profesionale, dhe personelin e tyre të shërbimit; gazetarët që vijnë në Republikën e Lituanisë me lejen e Ministrit të Punëve të Jashtme të Republikës së Lituanisë; raste të tjera të jashtëzakonshme, kur të huajt lejohen të hyjnë në Republikën e Lituanisë në bazë të lejes individuale nga një ministër që ka juridiksionin në fushën përkatëse, dhe hyrja e të cilit është aprovuar nga Qeveria.

Çdo javë, Lituania boton një listë të vendeve të prekura (me infeksion koronavirus (COVID-19) Shkalla e incidencës së më shumë se 16 raste për 100,000 popullatë gjatë 14 ditëve të fundit). Lista përfshin vendet kryesisht jashtë Bashkimit Evropian dhe Zonës Ekonomike Evropiane (EEA). Hyrja e të huajve në Republikën e Lituanisë nga këto vende do të kufizohet vetëm për raste të jashtëzakonshme dhe ata që do të hyjnë në Lituani do të jenë subjekt i izolimit 14-ditor.

Lista:http://koronastop.lrv.lt/en/neës/turkey-added-to-canada-removed-from-the-list-of-countries-most-affected-by-the-coronavirus-infection;

Letoni

Rregullat për izolimin, distancimin shoqëror, transportuesit ndërkombëtarë të udhëtarëve dhe kategoritë e njerëzve që lejohen të kalojnë kufijtë e jashtëm të Letonisë nga vendet e treta parashikohen me Rregulloren e Kabinetit të Ministrave Nr.360 mbi Masat Epidemiologjike të Sigurisë për Përmbajtjen e Përhapjes së COVID -19 Infeksion, miratuar më 9 qershor 2020.

Nga 10 qershori 2020, lëvizja e personave dhe automjeteve përmes pikave kufitare të kufirit të jashtëm të Bashkimit Evropian nga / në vendet e publikuara në faqen e internetit të Qendrës në të cilën është regjistruar përhapja e tillë e infeksionit COVID-19 që mund të shkaktojë ndalohet një kërcënim serioz për shëndetin publik, përveç transportit të mallrave.

Ndalimi i përmendur në Paragrafin 36 të kësaj rregulloreje nuk zbatohet për:

37.1. shtetasit e Republikës së Letonisë dhe anëtarët e familjes së tyre, vendbanimi i të cilëve është jashtë vendit, dhe gjithashtu të huajt që, duke kaluar territorin e Republikës së Letonisë në tranzit, po kthehen në vendin e vendbanimit të tyre të përhershëm;

37.2. shtetasit e Bashkimit Evropian, Zonës Ekonomike Evropiane, dhe Zvicrës dhe anëtarët e familjes së tyre, si dhe personat që banojnë përgjithmonë në këto vende me qëllim që të kthehen në vendin e tyre të banimit, përfshirë në Republikën e Letonisë, duke kaluar territorin e Republika e Letonisë në tranzit;

37.3. punonjësit e transportit dhe ofruesve të shërbimeve të pasagjerëve, ekuipazhet e transportit të anijeve të transportit teknik, të cilët mbërrijnë në Republikën e Letonisë ose dalin nga ajo pas përmbushjes së detyrave të punës;

37.4. bartja e udhëtarëve të përmendur në nën-paragrafët 35.1, 35.1.1, 35.2, 35.3 dhe 35.4 të kësaj rregulloreje;

37.5. detarë që duhet të arrijnë vendin e tyre të punës në anije ose duhet të kthehen nga ai;

37.6. të huajt nevoja për sjelljen e të cilëve për përmbushjen e zotimeve të tregtarëve në Letoni është vërtetuar nga Agjencia e Investimeve dhe Zhvillimit e Letonisë në bazë të kritereve të përmendura në Paragrafin 59 të kësaj rregulloreje;

37.7. diplomatët e huaj dhe anëtarët e familjes së tyre që po kalojnë territorin e Republikës së Letonisë në tranzit për kryerjen e funksioneve zyrtare, dhe gjithashtu mbajtësit e pasaportës diplomatike të Republikës së Letonisë, nëpunësit civilë dhe punonjësit e shërbimit diplomatik dhe konsullor dhe anëtarët e familjes së tyre që kthehen nga vendi i tyre i shërbimit ose që duhet të shkojnë në vendin e tyre të shërbimit;

37.8. shtetasit e Letonisë që janë anëtarë të delegacioneve zyrtare ose që duhet të shkojnë në vendin e tyre të punës brenda kornizës së një projekti ndërqeveritar;

37.9. studentë të programit me kohë të plotë dhe shkëmbimi, nëse një institucion i arsimit të lartë ose kolegj ka lëshuar një vërtetim me shkrim për matricën e studentit dhe organizimin e studimeve në vend;

37.10. atletët dhe punonjësit e sportit dhe gjithashtu përfaqësuesit e organizatave ndërkombëtare sportive, ardhja e të cilëve në territorin e Republikës së Letonisë është e lidhur me pjesëmarrjen si një person i akredituar në një ngjarje sportive ndërkombëtare të organizuar nga një federatë sportive e njohur në përputhje me procedurat e përcaktuara nga Ligji i Sportit ose një anëtar i tij nëse personi i lartpërmendur mund të paraqesë një dokument që ata i janë nënshtruar testimit laboratorik për diagnostikimin e COVID-19 jo më herët se tre ditë para mbërritjes në territorin e Republikës së Letonisë dhe ka rezultuar negativ.

Kufizimet e udhëtimit dhe kërkesat e izolimit të parashikuara në këtë rregullore nuk do të zbatohen për:

3.1. punonjësit e misioneve diplomatike dhe konsullore të huaj, organizatat ndërkombëtare dhe përfaqësimet e tyre që janë të akredituar në Letoni dhe anëtarët e familjes së tyre;

3.2. zyrtarët e shteteve të huaja dhe organizatat ndërkombëtare dhe delegacionet e tyre që mbërrijnë në Letoni me një ftesë të Presidentit, Saeima, Kabinetit ose anëtarit të tij, Gjykatës Kushtetuese, Gjykatës Supreme ose Zyrës së Kontrollit Shtetëror;

3.3. korrierët diplomatikë të Letonisë ose vendeve të huaja ose korrierët diplomatikë ad hoc të cilët paraqesin një dokument zyrtar që tregon statusin e tyre dhe numrin e parcelave në çantën diplomatike;

3.4. mbajtësit e pasaportës diplomatike të Republikës së Letonisë, personelit teknik që i shoqëron ata, dhe nëpunësit civilë dhe punonjësit e shërbimit diplomatik ose konsullor kur kryejnë funksionet zyrtare.

https://likumi.lv/ta/en/en/id/315304;

https://www.spkc.gov.lv/lv/ja-atgrieziesiebrauc-latvija;

Ukrainë

Ministria e Shëndetësisë ka përditësuar listën e vendeve “jeshile” dhe “të kuqe”: Personat që vijnë në Ukrainë nga vendet “jeshile” mund të lëvizin lirisht në territorin e Ukrainës, ndërsa ata që vijnë nga vendet “e kuqe” (ku ben pjese edhe Shqiperia) janë të detyruar për të qëndruar në izolim për 14 ditë ose për të bërë një test.

Gjithashtu, qytetarët e huaj duhet të kenë patjetër siguracion shëndetësor. Ndërsa, për vetë-izolimin duhet të shkarkojnë aplikacionin në vijim: App store:

https://apps.apple.com/us/app/%D0%B4%D1%96%D0%B9-%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0/id1504695512; Google play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.gov.diia.quarantine&hl=en;

The Ministry of Europe and Foreign Affairs has announced the latest changes that condition the movement of Albanian citizens abroad. A list has also been published which provides detailed information on the movement of citizens abroad. Yesterday it was announced that Italy will offer free tampons to all citizens visiting the neighboring country.

In some regions of Italy, for citizens who are not obliged by the Decree to submit the test, the Italian authorities have taken measures so far, that these passengers be buffered (free of charge) at the time of arrival at the airport in order to to continue further towards their destination.

Italy

The Decree of 12 August 2020 of the Italian State, regarding the entry into the territory of Italy, requires the submission of a test with a negative result for COVID-19 for travelers from Malta, Spain, Greece and Croatia, link: http: //www.salute .gov.it / portals / homeMobile.jsp.

Specifically, in some regions of Italy, for citizens who are not obliged by the Decree to submit the test, the Italian authorities have taken measures so far, to give these passengers a buffer (free of charge) upon arrival at the airport in so as to proceed further towards their destination. From this moment it is mandatory to insulate the apartment pending the response of the buffer. This measure has been taken for the countries that are not included in the Decree, in order not to spread the COVID-19 virus in Italy.

Recall that the decree of the Italian Government dated 7 August 2020, postpones the validity of measures taken to prevent the spread of COVID-19 virus in the territory of Italy, until 7 September 2020.

So the restrictions on the movement of citizens remain in force.

The categories of Albanian citizens who can travel to Italy and from Italy to Albania are:

– It is allowed to enter Italy of Albanian citizens who are residents and provided with an Italian residence permit. (the obligation of proper isolation / quarantine for 14 days remains in force).

– Travel is allowed for study purposes;

– For proven work needs

– For proven health needs

– It is allowed to enter Italy, close family members of Albanian citizens with Italian residence permit and residence (spouse, children up to 21 years, cohabiting parents, other dependent family members due to disability), proven with relevant documentation.

All Albanian citizens who meet the above criteria, can travel to Albania with their passport expired within 2020. To return to Italian territory must first do the passport renewal in Albania.

From 16 August, in some regions of Italy, the application of a buffer has been applied to all citizens arriving in Italy.

https://www.esteri.it/mae/it/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia. html

China

China, which closed the border for foreign nationals on March 28, 2020, through a new instruction, dated August 10, 2020, has facilitated the procedures for entry into the People’s Republic of China for nationals from 36 European countries, including Albania. .

Based on the new instruction, citizens who have a valid residence permit, work permit and family reunification permit will be allowed to return to China. These citizens must apply for a new visa at Chinese embassies at no financial cost.

It is advisable for citizens from Albania to have a negative test for COVID-19, performed 5 days before the date of arrival in China. Upon arrival in China all citizens without exception will undergo another COVID-19 test and will be subject to a 14-day quarantine period at hotels designated by the Chinese authorities at the place of arrival in China.

Financial costs for the quarantine period are borne by the nationals themselves entering China.

List of countries benefiting from the instruction dated 10 August 2020.

Albania, Ireland, Estonia, Austria, Bulgaria, Northern Macedonia, Belgium, Iceland, Bosnia and Herzegovina, Poland, Denmark, Germany, France, Finland, Netherlands, Montenegro, Czech Republic, Croatia, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Romania , Malta, Norway, Portugal, Sweden, Switzerland, Serbia, Cyprus, Slovakia, Slovenia, Spain, Greece, Hungary, Italy, United Kingdom.

Kuwait

The State of Kuwait does not issue any visa to enter Kuwait until further notice. Albanian citizens who possess a Kuwaiti residence permit can enter Kuwait by presenting a PCR test performed 72 hours before arrival in Kuwait and are subject to a 14-day quarantine.

Greece

Albanian citizens with Albanian passports can not travel to Greece until August 31. Also, on flights from Tirana to Athens, a negative Covid test is required (from 7-31 August), while at the land border (Kakavija and Kapshtica) a negative test will be required starting from 17 August.

Armenia

Armenia does not allow entry from countries other than Armenian citizens and those with residence permits in Armenia. Entering citizens are subject to a 14-day quarantine.

Cyprus

Albania enters the C category of countries with high risk of Covid, and consequently citizens with Albanian passports are not allowed to enter. Citizens who are allowed to enter from this category must have completed the COVID-19 test before arrival, or do so as soon as they arrive at their own expense and stick to the 14-day quarantine.

Tunisia

Albania is in the red category of countries that are not allowed to enter Tunisia. Those allowed to enter for specific reasons must have completed the COVID-19 test 120 hours in advance, as well as be quarantined for 7 days in one of the designated hotels.

Spain

Albanian citizens can travel to Spain:

When they have a valid residence permit;

When they have essential reasons which justify the purpose of their arrival;

Spain does not apply, so far, a quarantine regime for Albanian citizens.

Belgium

For Albanian citizens who travel to Belgium (only essential trips if they do not have residence documents), it is mandatory to fill out the form 48 hours before the trip and a 14-day quarantine.

luxembourg

Awaiting official response from the authorities.

United Kingdom and Ireland

Citizens of these countries (Ireland and the UK) and all other citizens (including Albanians) who have a residence permit in these countries can enter Albania from the UK and Ireland.

All the above-mentioned citizens are subject to 14-day quarantine.

Czech Republic

Albanian citizens cannot travel to the Czech Republic if they do not have a residence permit in this country. If a Czech citizen or a foreign (Albanian) citizen with a residence permit in the Czech Republic has visited Albania, in return he / she must take the test or submit himself / herself for 14 days.

Sweden, Finland, Norway and Iceland, following the EU Council Recommendations, for EU member states, have decided to temporarily extend the ban on entry into the EU through these countries to non-EU / EEA countries, namely:

Sweden: The decision to restrict entry has been postponed until 31.08.2020. Does not apply the quarantine measure.

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

Finland: The decision to restrict entry has been postponed until 08.09.2020. Mandatory testing has been established at all entry border points. For those coming from high risk areas there will also be quarantine.

https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

Norway: The decision to restrict entry has been postponed until 01.10.2020. Quarantine is applied for persons coming from high risk areas, according to the map published by them, including Albania.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/reiserad_forlenges/id2724431/

Iceland: Visitors must make a pre-registration. It is necessary to perform the Covid test and according to the area where the quarantine is included.

https://www.covid.is/categories/tourists-travelling-to-iceland

Switzerland

Currently the entry of Albanian citizens is not allowed, except in special cases, such as health emergencies, family members of Swiss citizens or those residing in Switzerland, etc.

Meanwhile, for citizens who have the right to travel from Albania to Switzerland, whether they are members of the diaspora with a residence permit in Switzerland or Swiss citizens who may have come to Albania for tourism or work, mandatory quarantine does not apply.

We clarify that since the beginning of July, the Swiss authorities have compiled a list of countries at high risk of infection, a list which is updated periodically. To date, Albania is off this list, unlike all other countries in the Western Balkans. Persons traveling from high-risk countries have the obligation to self-quarantine for 10 days from the moment of entry into Switzerland.

Germany

According to the instructions of the German MFA and the UK after entering Germany after staying in a danger zone where Albania is included, travelers must: continue directly to their destination after entering Germany; isolated at home or in a suitable accommodation; by email or telephone to notify the competent authority, as a rule, the Ministry of Health in the area of ​​residence / accommodation in the respective state.

The Federal Ministry of Health has announced that in the near future anyone arriving in Germany from a risk area will be required to undergo a COVID-19 test.

The procedure and measures of implementation at the state level may vary from one land to another and it is necessary to check in advance the official website of each land.

Regarding the cases when COVID-19 tests are performed at the airport, instructions regarding the time of waiting for the result and quarantine are also given by the airport officials.

Austria

Currently Albanian citizens can not travel to Austria and the situation does not seem to change soon. Austria allows the transit and travel of Albanian citizens who have a residence permit in Austria or one of the Schengen countries (but not if they come from Sweden, Spain, Portugal). Also, entry from Albania of citizens with residence permit is allowed if persons have a negative test, are subject to quarantine or perform the test within 48 hours of entry.

France and Portugal do not allow the travel to them of Albanian citizens who are not provided with a valid D visa or residence permit in these 2 countries. Exceptions are only diplomats, official visits as well as transport staff or medical and humanitarian staff.

For the categories that are allowed, there is currently no COVID-19 test obligation or mandatory quarantine for Albanian citizens in either of these two countries.

Mali i Zi

Albanian citizens can enter Montenegro by submitting a negative COVID-19 test no older than 48 hours.

Romania

Romania currently does not allow the entry of Albanian citizens who do not have a residence permit or long-term visa in Romania or an EU country. According to the Government Decision on the extension of the State of Alert, dated 15 July 2020, members of international sports delegations who participate in sports competitions organized in the territory of Romania, according to applicable laws, are excluded from this rule.

However, as the State of Alert ends on August 16, a new Government decision is expected to be issued in the coming days to extend the State of Alarm. In this regard, you will be informed about the new rules that will be applied.

Also, at the moment, Albania is not on the Romanian list of countries with high epidemiological risk. Consequently, it is not an obligation of quarantine or isolation itself.

Northern Macedonia

In the Republic of Northern Macedonia, Albanian citizens can currently travel without any quarantine obligation or Covid negative test 19.

Hungary

People coming from the red category countries, where Albania is currently included, must be quarantined for two weeks in Hungary. So, this rule does not have as a criterion the citizenship of the citizens but the countries where they come from.

Regarding entry or transit in Hungary, Albanian citizens must apply online at the Hungarian police website.

The English language application link is as follows:

https://ugyintezes.police.hu/en/uj-ugy-inditasa

After completing it, at the email address set by the person, the Hungarian police respond within 24 hours with the decision taken to allow or deny entry.

Israel

In Israel, by order of the Ministry of Health, a 14-day quarantine is in force for all travelers (Israeli and foreigners) entering Israeli territory.

Bulgaria

The Bulgarian authorities have allowed the entry of Albanian citizens in Bulgaria since July 28, 2020 on the condition of submitting a negative answer to the PCR test. The negative answer of the PCR test must be translated into English.

In the case of organizers, athletes and participants, traveling for motives of participation in sports competitions to be held in Bulgaria, the relevant documentation for this purpose is required to be provided by the respective Ministry of Sports. The documentation of the Ministry should specify the place where the sports competition will take place and the list of participants. This documentation must be submitted to the Bulgarian border authorities.

Australia and New Zealand

Air flights are maximally restricted due to the explosion of a new wave from Covid19.

Also the main airports are almost closed and for those few passengers who arrive in these places, a two-week quarantine is required at the hotel and laboratory tests are performed.

Netherlands

The Netherlands (NED) has not yet opened its borders to citizens of the Western Balkans, including the Republic of Albania. Consequently, at the moment, only Albanian citizens with Dutch or other EU residence permits, or Albanian citizens with second Dutch or EU citizenship are allowed to travel to the territory of the Netherlands.

Also, all persons (regardless of citizenship) who travel to the Netherlands from Albania and from other countries which have cases of COVID-19 infection, will have to be quarantined in their homes for a period of 2 weeks.

Qatar

Starting in early August, all foreign nationals with a residence permit and Qatari ID, but who have been left out of Qatar due to the COVID-19 pandemic, can return to Qatar with a “Return Permit” that can be downloaded from Qatar Portal at the link: https://portal.www.gov.qa/ëps/portal/qsports/home.

Depending on where they come from and other factors, they will have to go to home quarantine or hotel quarantine upon arrival at Hamad International Airport.

The list of low risk countries is constantly updated on the Qatar Airways website. Albania is not yet part of this list of countries so travelers from Albania must be equipped with a PCR test no older than 72 hours and obtained from a licensed Medical Laboratory.

Slovenia

For Slovenia, Albania in terms of the epidemiological situation of COVID-19, is part of the red list. In the red list, Slovenia as of August 7th has included 58 countries.

In these conditions, the following restrictions and rules apply to Albanian citizens entering, leaving and staying in Slovenia:

It is possible to move transit through the territory of Slovenia to Albania (via Croatia) with a valid Albanian passport (Slovenia has accepted the normative act of the Albanian government for postponing the validity of expired passports during 2020 until December 31, 2020, but no Croatia) within 12 hours;

Albanian citizens with a valid passport cannot enter the territory of Slovenia without special reasons (humanitarian, etc.) and with the prior approval of the Slovenian authorities and / or the authorities of the country of destination. But first, with a note, the Embassy of Albania seeks approval from the Slovenian authorities. Note that Slovenia represents the external border of the Schengen area;

Albanian citizens with valid passports, who come from Albania and are provided with a residence or work permit in Slovenia, are allowed to enter Slovenia, but are required to be subject to a 14-day quarantine. Before entering the territory of Slovenia, at the border crossing points, citizens must provide accurate details of the address in Slovenia, as well as a telephone number;

Albanian citizens who have a valid passport and a residence or work permit in an EU member state, or part of the Schengen area, are allowed to move to Slovenia within 12 hours;

For FK Tirana, if there will be a trip to Slovenia (by air or land), there will have to be prior approval from the Slovenian authorities meeting the following conditions: first name, last name; passport number; data on the vehicle or aircraft with which it travels; travel dates for entry and exit from the territory of Slovenia; test for each member for COVID-19 conducted in an EU country, to be negative and completed not earlier than 36 hours; confirmation from the host party. Based on the above data, the Embassy of Albania with a note requests from the Slovenian authorities the necessary approval for the realization of the trip;

For FC Tirana, if there is a trip to an EU country or Schengen area, transit through the territory of Slovenia, it can be done again by respecting all the above requirements and with a note addressed to the Slovenian authorities through Embassy of Albania. Approval must also be given by the authorities of the destination country. The grade would be advisable also to enable the return to Albania if transit is made in the territory of Slovenia.

Regarding the travel of supporters (fans) of FC Tirana, all the rules and restrictions set for Albanian citizens coming from Albania are respected, part of the red list regarding the epidemiological situation of COVID-19.

Turkey

Albanian citizens can travel without any obstacles and there is no mandatory quarantine regime. No PCR test of the last 48 hours is required.

(Details: At the border point contact, if COVID-19 marks are seen on the thermal thermometers, the traveling person undergoes the PCR test and is placed in a special place until his result. As follows, travel or treatment continues in case of need.)

Azerbaijan

The rules for entering the country are stricter and divided into categories. The following can travel to Azerbaijan:

1) Azerbaijani citizens;

2) Those who have a residence permit in this country;

3) Diplomatic representatives and their families;

4) Those who have a work permit in the country;

For those who are outside this category and want to travel, provided an invitation from a citizen (person) from Azerbaijan, must apply for a permit at the Azerbaijani Prime Ministry.

There is no mandatory quarantine, but a negative PCR test of the last 48 hours is required.

Self-isolation is suggested.

Kazakhstan

Because Kazakhstan has not yet resumed flights to many countries, entry for foreigners is prohibited. Entry is made only with special permission from the Prime Minister of the country.

There is no quarantine. Condition is the negative PCR test of the last 48 hours.

Georgia

It is forbidden for foreigners to enter. Special Permit Required. There is mandatory quarantine.

Bosnia-Herzegovina

New rules for entry into Bosnia and Herzegovina!

The Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina has approved several amendments to the “Decision on setting additional conditions for the entry of foreigners into Bosnia and Herzegovina.”

In accordance with this decision, the ban on the entry of foreigners into the territory of Bosnia and Herzegovina will not apply to citizens of EU member states and Schengen countries, to all foreigners who have a multiple Schengen visa or European Union or a relevant residence permit in the countries of the European Union and the Schengen area, as well as for foreigners who have a negative test certificate for the SARS-CoV-2 virus, not older than 48 hours, before entering BiH .

This decision entered into force on 16 July 2020 and is still in force.

BiH has placed Albania in the “Red Zone”. Albanian citizens enter BiH only if they have an important cause, which they must prove through documentation (invitation / permission from the Bosnian side), and must have a negative test certificate for the SARS-CoV virus -2, not older than 48 hours, before entering BiH.

In this case, to enter BiH, the Team must have an Invitation from the Bosnian side stating the reason why it will enter BiH (match), and all persons must have with them a negative test certificate for the SARS virus. CoV-2, not older than 48 hours.

Republic of Croatia

Conditions of entry into the Republic of Croatia taking into account the measures taken in the country on COVID-19

If foreigners do not have the citizenship of an EU / EEA Member State or the countries mentioned above, nor do they have a residence permit in those countries and travel from a non-member country due to urgent personal reasons, they must prove the reason for for entry into the Republic of Croatia upon arrival at the border crossing point which may be:

urgent personal reasons – it is necessary to present valid documentation for example in case of:

– going to a funeral (eg death certificate, obituary)

– going to a treatment or accompanying the person going for a treatment (eg medical call, confirmation of a scheduled medical / dental examination, doctor’s recommendation)

if you are the owner or tenant (also applies to tenants) of real estate, movable property or marine vessels (ships, yachts, etc.)

In the Republic of Croatia, border control at the Croatian border crossing point must be accompanied by submission of documentation proving ownership of immovable / movable property in the Republic of Croatia (eg contract deed); members of the owner’s family will be allowed to enter after presenting a valid document from which the kinship with the owner is evident.

A quarantine / isolation measure with health supervision for 14 days has been established for these persons, with the possibility of shortening the duration to 7 days, if a person performs the test at his own expense seven days after entering Croatia and receives a negative PCR test result. for SARS-CoV-2.

If foreigners who do not have the citizenship of an EU / EEA Member State or the above-mentioned countries, or who have not arranged their stay in those countries, wish to enter the Republic of Croatia due to:

Business reasons or economic interest of the Republic of Croatia – it is necessary to submit documentation proving the business reason to visit the Republic of Croatia or the economic interest of the Republic of Croatia, such as an invitation to a meeting of an economic entity from the Republic of Croatia Croatia, proof of membership in a board, proof of ownership or joint ownership in a company registered in the Republic of Croatia, documentation on the business obligation agreed with a natural or legal person, etc.

Tourist reasons – it is necessary to present a confirmation for paid accommodation in one of the accommodation facilities in the Republic of Croatia (rental contract or multiple payments of a camp, contract for permanent residence in a seaport of tourism, etc.) and

Education – it is necessary to present a proof of education / study (eg index, certificate of an educational institution, etc.).

These persons are not subject to the quarantine / self-isolation measure if they present a negative PCR result of a buffer for SARS-Cov-2 at the border crossing point, which is not older than 48 hours (counting from the time of obtaining the buffer to reach the border point).

If third-country nationals have a test older than 48 hours when entering Croatia, they will be allowed to enter Croatia, however, they will be required to self-isolate and re-test themselves in Croatia with their expenses. The above may also apply to passengers and yacht crew members.

Persons who do not present a negative PCR result are subject to a mandatory 14-day quarantine / isolation measure.

Persons entering the Republic of Croatia without the obligation of quarantine / isolation are obliged to follow the instructions and recommendations of the Croatian Institute of Public Health during the first 14 days of stay.

To shorten the procedure at the border crossing point, we advise you to fill out the notice in advance at https://entercroatia.mup.hr.

Slovakia

Albanian citizens, as well as the entire BP, are forced into isolation for two weeks in Slovakia. The Slovak Ministry of Foreign Affairs has published the list of “low risk countries and territories”, approved by the Central Crisis Staff of the Slovak Republic, which, among other things, provides travel restrictions for protection against COVID-19. In accordance with the measure of the Public Health Authority of the Slovak Republic, all persons entering the territory of the Slovak Republic from 6 July 2020 and who have visited a country which is not considered to be a “low risk country” from an epidemiological point of view during the previous 14 days, are ordered to remain in isolation at home (self-isolation) until they receive a negative RT-PCR test result for COVID-19.

Republic of Croatia

Conditions of entry into the Republic of Croatia taking into account the measures taken in the country on COVID-19

If foreigners do not have the citizenship of an EU / EEA Member State or the countries mentioned above, nor do they have a residence permit in those countries and travel from a non-member country due to urgent personal reasons, they must prove the reason for for entry into the Republic of Croatia upon arrival at the border crossing point which may be:

urgent personal reasons – it is necessary to present valid documentation for example in case of:

– going to a funeral (eg death certificate, obituary)

– going to a treatment or accompanying the person going for a treatment (eg medical call, confirmation of a scheduled medical / dental examination, doctor’s recommendation)

if you are the owner or tenant (also applies to tenants) of real estate, movable property or marine vessels (ships, yachts, etc.)

In the Republic of Croatia, border control at the Croatian border crossing point must be accompanied by submission of documentation proving ownership of immovable / movable property in the Republic of Croatia (eg contract deed); members of the owner’s family will be allowed to enter after presenting a valid document from which the kinship with the owner is evident.

A quarantine / isolation measure with health supervision for 14 days has been established for these persons, with the possibility of shortening the duration to 7 days, if a person performs the test at his own expense seven days after entering Croatia and receives a negative PCR test result. for SARS-CoV-2.

If foreigners who do not have the citizenship of an EU / EEA Member State or the above-mentioned countries, or who have not arranged their stay in those countries, wish to enter the Republic of Croatia due to:

Business reasons or economic interest of the Republic of Croatia – it is necessary to submit documentation proving the business reason to visit the Republic of Croatia or the economic interest of the Republic of Croatia, such as an invitation to a meeting of an economic entity from the Republic of Croatia Croatia, proof of membership in a board, proof of ownership or joint ownership in a company registered in the Republic of Croatia, documentation on the business obligation agreed with a natural or legal person, etc.

Tourist reasons – it is necessary to present a confirmation for paid accommodation in one of the accommodation facilities in the Republic of Croatia (rental contract or multiple payments of a camp, contract for permanent residence in a seaport of tourism, etc.) and

Education – it is necessary to present a proof of education / study (eg index, certificate of an educational institution, etc.).

These persons are not subject to the quarantine / self-isolation measure if they present a negative PCR result of a buffer for SARS-Cov-2 at the border crossing point, which is not older than 48 hours (counting from the time of obtaining the buffer to reach the border point).

If third-country nationals have a test older than 48 hours when entering Croatia, they will be allowed to enter Croatia, however, they will be required to self-isolate and re-test themselves in Croatia with their expenses. The above may also apply to passengers and yacht crew members.

Persons who do not present a negative PCR result are subject to a mandatory 14-day quarantine / isolation measure.

Persons entering the Republic of Croatia without the obligation of quarantine / isolation are obliged to follow the instructions and recommendations of the Croatian Institute of Public Health during the first 14 days of stay.

To shorten the procedure at the border crossing point, we advise you to fill out the notice in advance at https://entercroatia.mup.hr.

Slovakia

Albanian citizens, as well as the entire BP, are forced into isolation for two weeks in Slovakia. The Slovak Ministry of Foreign Affairs has published the list of “low risk countries and territories”, approved by the Central Crisis Staff of the Slovak Republic, which, among other things, provides travel restrictions for protection against COVID-19. In accordance with the measure of the Public Health Authority of the Slovak Republic, all persons entering the territory of the Slovak Republic from 6 July 2020 and who have visited a country which is not considered to be a “low risk country” from an epidemiological point of view during the previous 14 days, are ordered to remain in isolation at home (self-isolation) until they receive a negative RT-PCR test result for COVID-19.

In this case the person is obliged to contact the competent Regional Public Health Authority (by phone or electronically) and to undergo the COVID-19 test no earlier than the fifth day of self-isolation. During the period of self-isolation, this isolation is also ordered to persons living in a family with the isolated person.

List of “low risk countries and territories” from an epidemiological point of view in relation to COVID-19

Australia; Austria; Belgium; Croatia; China; Cyprus; Czech Republic; Denmark; Estonia; Faroe Islands (autonomous territory within the Kingdom of Denmark); Finland; France; Germany; Greece; Iceland; Ireland; Italy; Japan; Liechtenstein; Lithuania; Latvia; Hungary; Malta; Monaco; Netherlands; New Zeland; Norway; Poland; Slovenia; South Korea; Spain; Switzerland; United Kingdom;

Russia

The 15-day isolation for those traveling by plane to Russia has been lifted;

Diplomats attending by plane must present a medical certificate for the test performed (not earlier than 72 hours) proving that they are not with COVID;

In the absence of such certification within 3 days this certification must be obtained in a Russian laboratory;

For officials coming by other means of transport – self-isolation remains;

Denmark

Regarding the rules in Denmark, Albania enters the list of banned countries. This means that only persons with a ‘valid’ reason can enter, and under certain specific conditions.

As many of the permitted cases include as a condition a preliminary COVID-19 test performed no later than 72 hours before the trip, there is no quarantine requirement.

The Football Club case can be entered in Group A, Item 2 – the person will attend a business / business meeting (see list below).

But this applies if they have an invitation from a Danish institution / organization / association. In this case, the instance that made the invitation should inquire with the Danish authorities about the conditions of this organization, as there is no information on such specific cases.

Below is the full list of ‘valid’ reasons according to the Danish authorities:

Work, Business, Studies:

the person is employed here

2. the person will attend a business / business meeting

the person will provide services or transport goods (entry / exit from KC)

the person is a seafarer, airline staff, diplomat, etc.

the person has a job interview

the person is a student in Denmark

the person will do a mandatory training as part of the curriculum

the person will participate in a ‘folk’ gymnasium program

9. the person will work as an ‘au pair’

Private matters

1. the person is a partner, parent, child, brother / sister of a resident in KC

2. the person is the spouse, cohabitant or child of a citizen of Danish nationality but resident outside Denmark and entering Denmark together

3. the person has time to care for a minor (valid for the minor’s parents)

4. the person is the primary caregiver of a minor

5. the person is a family member or partner of a seriously ill person in DK

6. the person will attend the birth of the child

7. the person will continue medical treatment in a health institution

8. the person will attend a funeral

Legal issues

1.the person will participate in a legal proceeding

2. the person has urgent work in an Embassy or Consulate located in KC

For more information, link as below:

https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/persons-resident-in-banned-countries#accordionElement_31BCC670-39E1-42A5-849B-C54F0DBFC90A

Poland

The regime has changed and citizens from Albania are no longer allowed to enter Poland, based on the current regime, as a result of the pandemic impacts.

https://strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronaëi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html? fbclid = IëAR0BdcRNj94U8YOXLEyn80d4ohz8AAspV8FS10Lxëny43dc_4J1ZeQrA8t0.

Estonia

Travel to Estonia is possible for the following persons:

Estonian citizens and their families. Citizens and residents of Estonia are allowed entry, regardless of whether or not they show symptoms of the disease.

Citizens and residents of the European Union, the Schengen area, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Andorra, Monaco, San Marino and the Vatican, and individuals with long-stay visas and their families if they show no symptoms.

Residents of Australia, Canada, Georgia, Japan, New Zealand, Rwanda, South Korea, Thailand, Tunisia, and Uruguay if they show no symptoms.

Residents, individuals with long-stay visas regardless of their nationality arriving in Estonia from a European Union country or a Schengen country or from the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, if they show no symptoms.

Citizens of asymptomatic foreign countries coming to Estonia from countries not mentioned above for work or study. Upon arrival they are subject to a 14-day restriction of liberty, which means that:

the employer or educational institution must provide transportation for the employee or student upon their arrival in Estonia and ensure that they comply with the mandatory 14-day restriction on freedom of movement;

the employer or educational institution ensures that the employee or student undergoes two SARS-CoV-2 tests. The first test should be administered upon their arrival and the second on the 14th day after their arrival;

the employee and the student are not allowed to start work and studies respectively for the first 14 days after their arrival in Estonia;

the employee and student can start work and study respectively from the 15th day of their arrival provided that their second SARS-CoV-2 coronavirus test was negative.

An exception to the mandatory restriction of freedom of movement applies to entry into Estonia for the following individuals who show no symptoms:

an employee of a diplomatic mission or consular post of a foreign country in Estonia or members of their family, or a foreign national arriving in Estonia for the purpose of international military cooperation;

asymptomatic individuals and directly involved in the transport of goods and raw materials, including the loading of goods or raw materials;

asymptomatic individuals providing medical services or other essential services for emergency resolution;

asymptomatic individuals and directly involved in the international carriage of goods and passengers, including service staff or crew members of international means of transport and individuals performing repairs, warranting repairs or maintenance work on means of transport;

asymptomatic individuals providing services to tourist groups and directly involved in the provision of passenger transport services;

asymptomatic individuals arriving in Estonia in order to ensure the continuation of vital services;

asymptomatic individuals arriving in Estonia for an Estonia-based company to carry out equipment maintenance or repair work, guarantee ITC repairs or work if necessary to ensure the continued operation of the company;

a foreign national for the purposes of immediate transit through Estonia on their way to their place of residence;

a foreign national with special permission from the Police and the Border Guard Board to enter the country

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers;

https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers#EU%20+%20Schengen;

Lithuania

The entry of foreigners into the Republic of Lithuania remains prohibited, except:

citizens of the countries of the European Economic Area, the Swiss Confederation and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and persons lawfully residing in those countries arriving from these countries. The incidence of COVID-19 (coronavirus infection) in the country where they reside legally should not have exceeded 25 cases / 100,000 population in the last 14 calendar days. The list of such locations will be approved and made public every Monday by the State Commander of National Emergency Operations.

foreigners holding a document confirming their right to reside in the Republic of Lithuania, or in respect of which the Department of Migration under the Ministry of Interior of the Republic of Lithuania has adopted a decision on the issuance of a document confirming the right of residence in the Republic of Lithuania, and foreigners who are family members (parents (adoptive parents), children (adopted children), spouses and guardians) of citizens of the Republic of Lithuania and foreigners holding a document confirming their right to reside permanently in the Republic of Lithuania;

foreigners holding a national visa of the Republic of Lithuania, or in respect of whom the Department of Migration under the Ministry of Interior of the Republic of Lithuania has adopted a decision on the issuance of a national visa;

foreigners legally residing in countries not listed above and included in the list of third countries at EU level, for whose residents the temporary restriction of non-essential travel to the EU should be raised to the borders external, unless the incidence of COVID-19 (coronavirus infection) in these countries does not meet the incidence criteria specified above;

persons enjoying immunities and privileges under the Vienna Convention on Diplomatic Relations (1961), the Vienna Convention on Consular Relations (1963) and under agreements and other international legislation of the Republic of Lithuania, their family members and their service personnel , also official members and delegations; persons serving in the military units of NATO and NATO countries and their service personnel, as well as members of their families; crew members, who are employed in Lithuanian enterprises engaged in international commercial transport, or who perform international transport by all means of transport; health professionals coming to the Republic of Lithuania to provide health care services; High performance athletes, high performance sports and physical activity specialists, high performance sports and physical activity instructors and their families, who come to the Republic of Lithuania with the permission of the Minister of Education, Science and Sports of the Republic of Lithuania for preparation and participation in high performance athletic competitions; artists coming to the Republic of Lithuania with the permission of the Minister of Culture of the Republic of Lithuania to participate in professional artistic events, and their service personnel; journalists coming to the Republic of Lithuania with the permission of the Minister of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania; other exceptional cases, when foreigners are allowed to enter the Republic of Lithuania on the basis of individual permission from a minister having jurisdiction in the respective field, and whose entry has been approved by the Government.

Every week, Lithuania publishes a list of affected countries (with coronavirus infection (COVID-19) Incidence rate of more than 16 cases per 100,000 population over the last 14 days). The list includes countries mainly outside the European Union and the European Economic Area (EEA). The entry of foreigners into the Republic of Lithuania from these countries will be restricted only in exceptional cases and those entering Lithuania will be subject to 14-day isolation.

List: http: //koronastop.lrv.lt/en/neës/turkey-added-to-canada-removed-from-the-list-of-countries-most-affected-by-the-coronavirus-infection;

Latvia

Rules for isolation, social distancing, international passenger carriers and categories of people allowed to cross Latvia’s external borders from third countries are provided by Cabinet Regulation No. 360 on Epidemiological Safety Measures for the Content of COVID Spread – 19 Infection, approved June 9, 2020.

From 10 June 2020, the movement of persons and vehicles across the border points of the external border of the European Union from / to the places published on the website of the Center in which such spread of COVID-19 infection that may cause is prohibited a serious threat to public health, in addition to the transport of goods.

The prohibition mentioned in Paragraph 36 of this regulation does not apply to:

37.1. citizens of the Republic of Latvia and members of their families whose place of residence is abroad, as well as foreigners who, having crossed the territory of the Republic of Latvia in transit, are returning to their place of permanent residence;

37.2. citizens of the European Union, the European Economic Area, and Switzerland and their family members, as well as persons permanently residing in these countries in order to return to their place of residence, including in the Republic of Latvia, passing through the territory of the Republic of of Latvia in transit;

37.3. transport workers and passenger service providers, transport crews of technical transport ships, arriving in or leaving the Republic of Latvia after completing their duties;

37.4. carriage of passengers referred to in sub-paragraphs 35.1, 35.1.1, 35.2, 35.3 and 35.4 of this regulation;

37.5. sailors who must reach their place of work on the ship or must return from it;

37.6. foreigners whose need for conduct to meet the commitments of traders in Latvia has been certified by the Latvian Investment and Development Agency on the basis of the criteria referred to in Paragraph 59 of this Regulation;

37.7. foreign diplomats and members of their families who are in the territory of the Republic of Latvia in transit for the performance of official functions, as well as holders of the diplomatic passport of the Republic of Latvia, civil servants and employees of the diplomatic and consular service and family members of those returning from their place of service or having to go to their place of service;

37.8. Latvian citizens who are members of official delegations or who have to go to their place of work within the framework of an intergovernmental project;

37.9. full-time and exchange program students, if a higher education institution or college has issued a written certificate of student matrix and organization of studies in the country;

37.10. athletes and sports workers and also representatives of international sports organizations, whose arrival in the territory of the Republic of Latvia is related to participation as an accredited person in an international sporting event organized by a sports federation recognized in accordance with the procedures determined by the Law on Sports or a member thereof if the above-mentioned person can submit a document that they have undergone laboratory testing for the diagnosis of COVID-19 not earlier than three days before arrival in the territory of the Republic of Latvia and has resulted negative.

Travel restrictions and isolation requirements provided for in this regulation shall not apply to:

3.1. employees of foreign diplomatic and consular missions, international organizations and their representations accredited in Latvia and their family members;

3.2. officials of foreign states and international organizations and their delegations arriving in Latvia at the invitation of the President, the Saeima, the Cabinet or its member, the Constitutional Court, the Supreme Court or the Office of State Audit;

3.3. diplomatic couriers of Latvia or foreign countries or ad hoc diplomatic couriers who present an official document indicating their status and the number of parcels in the diplomatic bag;

3.4. holders of the diplomatic passport of the Republic of Latvia, the technical staff accompanying them, and civil servants and employees of the diplomatic or consular service in the performance of their official functions.

https://likumi.lv/ta/en/en/id/315304;

https://www.spkc.gov.lv/lv/ja-atgrieziesiebrauc-latvija;

Ukraine

The Ministry of Health has updated the list of “green” and “red” countries: People coming to Ukraine from “green” countries can move freely in the territory of Ukraine, while those coming from “red” countries (where it belongs) also Albania) are obliged to stay in isolation for 14 days or to take a test.

Also, foreign citizens must have health insurance. Whereas, for self-isolation they have to download the following application: App store:

https://apps.apple.com/us/app/%D0%B4%D1%96%D0%B9-%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0/id1504695512; Google play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.gov.diia.quarantine&hl=en;