Varianti Delta i koronavirusit pritet të bëhet dominues gjatë muajve të ardhshëm, tha të mërkurën Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Delta – variant më ngjitës, i zbuluar për herë të parë në Indi – është regjistruar tashmë në 124 territore, 13 më shumë se javën e kaluar, tha OBSH-ja në raportin javor epidemiologjik.

“Pritet që Delta t’i tejkalojë me shpejtësi variantet e tjera dhe të bëhet dominuese gjatë muajve të ardhshëm”, thuhet në raport.

Nga tri variantet e tjera, të klasifikuara si shqetësuese nga OBSH-ja, Alfa – e zbuluar për herë të parë në Britani – është raportuar në 180 territore; Beta – e zbuluar në Afrikë të Jugut – është raportuar në 130 territore dhe Gama – e zbuluar në Brazil – është raportuar në 78 territore.

OBSH-ja po ashtu tha se 3.4 milionë raste të reja me koronavirus janë regjistruar javën e kaluar në botë – 12 për qind më shumë se në javën para asaj.

“Me këtë ritëm, pritet që numri i rasteve të raportuara globalisht të kalojë 200 milionë në tri javët e ardhshme”, tha OBSH-ja.

Sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins, koronavirusi ka infektuar deri më tash mbi 191.5 milionë njerëz.

Prej tyre, mbi 4.1 milionë kanë vdekur.

Në të gjithë botën janë dhënë mbi 3.9 miliardë vaksina.

The Delta variant of the coronavirus is expected to become dominant in the coming months, the World Health Organization said on Wednesday.

Delta – the most contagious variant, first discovered in India – has already been recorded in 124 territories, 13 more than last week, the WHO said in its weekly epidemiological report.

“Delta is expected to quickly outperform other variants and become dominant in the coming months,” the report said.

Of the other three variants classified as disturbing by the WHO, Alpha – first discovered in Britain – has been reported in 180 territories; Beta – discovered in South Africa – has been reported in 130 territories and Gamma – discovered in Brazil – has been reported in 78 territories.

The WHO also said that 3.4 million new cases of coronavirus were registered in the world last week – 12 percent more than in the week before.

“At this rate, the number of globally reported cases is expected to exceed 200 million in the next three weeks,” the WHO said.

According to Johns Hopkins University data, the coronavirus has infected over 191.5 million people so far.

Of these, over 4.1 million have died.

Over 3.9 billion vaccines have been delivered worldwide.