Zbardhet vendimi i Gjykatës Penale të Tiranës për vrasjen e Eglantina Bucit, ngjarje e ndodhur në vitin 2012.

Gjykata ka pranuar kërkesën e prokurorisë së Tiranës për caktimin e masës së sigurisë “arrest me burg” për Faik dhe Shkëlzen Bucin.

Në vendin e gjykatës thuhet se nga policia gjyqësore janë përpiluar vendimet për kryerjen e ekspettimit mjekoligjor për eshtrat e gjetura në Malin me Gropa, më datë 14.09.2012 dhe 21.09.2012.

“Në eshtrat e skeletit u konstatuan kryesisht thyerje dhe ngrënie të shkaktuara nga veprimi kryesisht pas vdekjes, i faktorëve të ndryshëm, pa u përjashtuar shkaktimi i tyre eventualisht me mjete, po kështu u vënë re disa shenja djegie, që mund të jenë shkaktuar para ose pas vdekjes”, citohet në dosje.

Vërtetimi se eshtrat e gjetura disa vite më parë në Malin me Gropa i përkasin Eglantina Bucit u bë pas krahasimit me ADN-në e nënës së saj.

“Krahasimi i këtij ekspertimi, paraqet lidhjen gjenetike Nënë-Bijë (për dhjetë lukset të cilat janë të përbashkëta me dy kiteve të PCR-së, identfiler KIT të përdorura nga pala kosovare dhe NGMSELECT KIT të përdorur nga ana jonë) me profilin gjenetik të përftuar nga pjesa kockore ekzaminuar”.

Në vendimin siguruara nga abcnews.al se thuhet edhe se si lindi konflikti mes Eglantina Bucit dhe familjarëve te saj.

Në dosje citohet ndër të tjera: “Eglantina nuk ka pranuar të fejohet me personin e zgjedhur nga ai për fejesë. Ky fakt ka çuar në largimin nga shtëpia të shtetases Eglantina Buci me personin që ajo ka dashur dhe kur është larguar ka marrë një sasi parash nga shtnia.

Pas kallëzimit të Faikut për largimin nga banesa të vajzës së tij Eglantinës, policia ka arritur të gjejë Eglantinën dhe pas kryerjes së procedurave ligjore e kanë dërguar në qendrën e rehabilitimit në Linzë Tiranë.

Konfliktet mes Faik Bucit dhe vajzës së tij kanë vazhduar dhe pasi kjo e fundit ka shkuar të jetojë tek xhaxhai i saj Bashkim Buci, duke mos mbajtur asnjë kontakt me familjen e saj, si dhe duke ju ruajtur atyre pasi kishte frikë për jetën e saj. Gjatë gjithë kësaj kohe shtetasi Faik Buci është mbështetur nga djali i tij i madh Shkëlzen Buci ku kanë kërcënuar dhe bërë presion Eglantina Bucit. Në këto kushte Shkëlzen Buci i ka kërkuar shokut të tij M.T. (dëshmitari i mbrojtur), që të krijojë lidhje intime me Eglantinën me qëllim që ajo të afrohej përsëri me familjen e saj. Faik Buci i ka dhënë M.T. një unazë për t’ja dhënë Eglantinës që ti premtonte fejesë asaj. Nga rrethanat e zhvillimit të dinamikës ditën e ngjarjes shpjeguar nga M.T. rezulton se Shkëlzen Buci, ka marrë për të pirë kafe Eglantinën duke e marrë me të mira dhe duke mos i dhënë e asnjë shenjë për qëllimin e tij për ta vrarë. Pas ndodhjes së ngjarjes sipas shpjegimeve të MT. rezulton se autori i dyshuar Shkëlzen Buci, ka takuar babain e tij Faik Buci ku kanë biseduar veçmas tij (M.T.) dhe të dy bashke e kanë kërcënuar më pas me jetën e tij dhe të familjes së tij, për të mos kallzuar këtë vrasje në polici, Nga analiza e veprimeve hetimore të kryera dhe nga dyshime të arsyeshme, rezulton se shtetasi Shkëlzen Buci ka kryer vrasjen e motrës së tij Eglantina Buci, në dijeni dhe me porosi të babait Faik Buci, i cili gjithashtu ka kërcënuar për të mos kallzuar Gjithashtu ka dyshime të arsyeshme se shtetasi Faik Buci ka tentuar në një rast të vrasë dëshmitarin e mbrojtur M.T. vajzën e tij Eglantina Buci, por për shkak të shmangies së Eglantinës, nuk ka arritur të realizojë qëllimin e tij.

Faik Buci duke patur në trungun e tij familjar vajzën e tij Eglantina Buci, nuk ka kryer asnjë njoftim apo kallzim mbi zhdukjen e Eglantinës. Rezulton se i dyshuari Shkelzen Buci ka paramenduar të gjitha veprimet, që nga krijimi i marrëdhënieve afruese dhe besuese me motrën e tij Eglantina Buci, takimet dhe orientimet e shokut të tij M.T. për këtë qëllim, sigurimi i armës së krimit, automjetin dhe itinerarin e ndjekur, si dhe vendin e zgjedhur për kryerjen e vrasjes”.

Në dosjen e gjykatës është edhe dëshmia e dëshmitarit. Dëshmitari M.T ka rrëfyer momentet e fundit të jetës së Eglantinës.

Në vendim thuhet se Shkëlzen dhe Faik Buci kanë debatuar me Bashkim Bucin, xhaxhain e Eglantinës, se përse ky i fundit e mbante në shtëpi.

“Për të bërë të mundur lidhjen me të Shkëlzeni i ka dhënë numrin e telefonit të Eglantinës. Gjatë kësaj kohe ai ka filluar të komunikojë në telefon me l dhe e ka takuar herën e parë vetëm me Eglantinën. Ndërsa herën e dytë ajo ka marrë në takim edhe xhaxhain e saj Bashkimin. Me xhaxhain e saj është takuar tek lokal Fresku. Ndërsa herën e tretë është takuar në rrugën e “Dibrës” përballë “Shkollës së Bashkuar”, ku në këtë takim i ka dhënë Eglantinës një unazë të cilën atij më parë ja kishte dhënë babai i saj Faik Buci, që gjoja do të fejohej me të.

Pas disa kohësh duke qenë se Eglantina e shqetësonte në telefon në orët e vona të natës si dhe kanë filluar të interesohen për banesën e tij (të M.T.) duke qënë se nuk donte të rrezikonte familjene tij, pasi ishte i martuar, i ka shkëputur marrëdhëniet me Eglantinën.

Nga Shkëlzeni gjithashtu ka mësuar se Faiku, por edhe Shkëlzeni kishin debatuar me shtetasin Bashkim Buci, për arsyen se përse ai e mbante në shtëpinë e tij Eglantinën. Po kështu mban mënd se tek kafe “Europa” janë takuar Eglantina, Faiku, Shkëlzeni, djali me të cilin ishte larguar Eglantina pasi ajo kishte marrë lekët nga shpia, si dhe një djalë tjetër me emrin “Visi”, i cili ishte shoku i të dashurit të Eglantinës. Nga Shkëlzeni ka mësuar se takimi ishte bërë me qëllimin që personi të pranonte fjejesën me vajzën dhe familja ta pranonte këtë fejesë. Në përfundim të bisedës ata kishin rënë dakord për këtë fejesë. Që prej këtij takimi shtetasi Shkëlzen Buci ka rikrijuar lidhje me motrën e tij Eglantinën dhe ata komunikonin në telefon së bashku“.

Ai ka rrëfyer se në vendit të quajtur Qafë Mollë- Dajt Tiranë, Shkëlzen Buci ka vrarë me armë zjarri tip pistoletë motrën e tij Eglantina Buci dhe se deri tek vendi i vrasjes Shkëlzeni e ka çuar motrën e tij (Eglantinën) me automjetin e tij.

Më tej shpjegohet momenti kur Shkëlzen Buci, merr motrën në makinë dhe nisen drejt Malit me Gropa. Në automjet është edhe dëshmitari, i cili rrëfen se çfarë ka ndodhur.

“Me datë 19.01.2018 është bërë verifikimi i thënieve të shtetasit M.T. në deklarimin e datës 17.01.2018, ku ka spjeguar se perpara një periudhe 5-6 vitesh në afërsi të vendit të quajtur Qafë Mollë- Dajt Tiranë, shtetasi Shkëlzen Buci ka vrarë me armë zjarri tip pistoletë motrën e tij të quajtur Eglantina Buci dhe se deri tek vendi i vrasjes Shkëlzeni e ka çuar motrën e tij (Eglantinën) me automjetin e shtetasit M.T. Po kështu M. ka treguar se ai është takuar me shtetasin Shkëlzen Buci dhe shtetasen Eglantina Buci në vendin e quajtur rreth rrotullimi i autobuzave tek IKV, në afërsi të lokal “Molla” dhe prej andej kanë vazhduar rrugën në drejtim të malit të Dajtit. Fillimisht është ndaluar tek rrethrrotullimi dhe pikërisht përpara lokalit “Hëna Blu”, shtetasi M.T. tregoi me gisht vendin ku ai ka hipur në automjetin që drejtohej nga shtetasi Shkëlzen Buci dhe në sediljen e parë të pasagjerit ndodhej e ulur motra e tij Eglantina Buci. Mẽ pas kanë vazhduar rrugën për tu ngjti në mal të Dajtit, rrugë e cila është treguar nga shtetasi M.T., rrugë që është ndjekur ditën e ngjarjes nga automjeti që drejtohej nga Shkëlzen Buci. Pasi kanë vazhduar rrugën për në Dajt, është arritur tek hyrja e Parkut të Dajtit, ku shtetasi M.T., ka treguar me gisht drejtimin e lëvizjes që kanë ndjekur.

Gjatë kësaj periudhe ai (M.T.) ka pasur në përdorim edhe një automjet tjetër i cili ka qënë “Volksvagen Golf 2” ngjyra e bardhë me targa të reja “AA” të cilat nuk i kujtohen. Ky automjet ka qënë në pronësinë e një interesuar ti marrë makinën tip “Golf 2″ ngiyrë e bardhë Shkëlzenit, ka komunikuar automietin e tij tip Golf 2 ngjyrë e bardhë. Aty ka parë se në automjet në sediljen e parë të pasagjerit ishte ulur Eglantina. Ai (M.T.) ka hipur në automjet dhe është ulur në sedilien e pasme të tij. Në këtë moment Shkëlzéni i ka thënë se do të shkonin të pinin kafe dhe se nuk do të vonoheshin shumë. Kanë marrë rrugën në drejtim të malit. Pasi kanë marrë djathtas në drejtim të gurores, Eglantina i ka thënë Shkëlzenit i cili drejtonte automjetin Ça duam këtej, ku po na çon” dhe Shkëlzeni i ka thënë që “këtej është më qetë”. Pasi kanë kaluar vendin e quajtur “Guroret” në Dajt Eglantina është shqetësuar dhe i ka thënë Shkëlzenit “Mos më bësh gjë”.

Eglantina i ka thënë “Po përse këtej, ato që unë di ti kam thënë”, por Shkëizeni i ka thënë që “poshtë ti bërtet, mẽ mirë këtej”. Gjatë rrugës Shkëlzeni vazhdonte ta pyeste Eglantinën si: pse ike me atë, lekët pse i more, pse na turpërove etj., dhe Eglantina i është përgjigjur se “Lekët mi morën se më droguan, ju më fejuat me zor me personin që nuk e doja” dhe biseda të tjera të ndryshme. Nga momenti që kemi kaluar “Guroret” dhe janë kthyer majtas në drejtim të Qafë Mollës, rruga ka zgjatur rreth një orës deri tek vendi ku Shkëlzeni ka ndaluar automjetin. Gjatë gjithë rrugës Shkëlzeni vazhdonte ti bënte presion Eglantinës me pyetje të ndryshme dhe një moment ajo (Eglantina) përpara se ai ta ndalonte automjetin i ka thënë “pranoj të fejohem me kẽ të doni ju, edhe sakat të jetë se kam problem”, por Shkëlzeni i ka thënë “e ke marrë rrugën e m….”

The decision of the Criminal Court of Tirana for the murder of Eglantina Buci, an event that took place in 2012, is revealed.

The court has accepted the request of the Tirana prosecutor’s office to impose the security measure “prison arrest” for Faik and Shkëlzen Buci.

At the court place it is stated that the judicial police have compiled the decisions for conducting a forensic examination for the bones found in Malin me Gropa, on 14.09.2012 and 21.09.2012.

“In the bones of the skeleton were found mainly fractures and eating caused by the action mainly after death, of various factors, without excluding their eventual cause by means, also some signs of burns were noticed, which may have been caused before or after death “, is quoted in the file.

The confirmation that the bones found a few years ago on Mount Gropa belong to Eglantina Buci was made after a comparison with her mother’s DNA.

“Comparison of this expertise, presents the genetic link Mother-Daughter (for ten luxuries which are common with two PCR kits, identfiler KIT used by the Kosovar side and NGMSELECT KIT used by us) with the genetic profile obtained from the bony part examined ”.

The decision provided by abcnews.al also states how the conflict between Eglantina Buci and her family arose.

The file quotes, among other things: “Eglantina has not agreed to be engaged to the person chosen by him for engagement. This fact has led to the departure from the house of the citizen Eglantina Buci with the person she loved and when she left she received a certain amount of money from the shooting.

After Faik reported the departure of his daughter Eglantina from the apartment, the police managed to find Eglantina and after completing the legal procedures, they sent her to the rehabilitation center in Linza, Tirana.

Conflicts between Faik Buci and his daughter have continued and after the latter went to live with her uncle Bashkim Buci, keeping no contact with her family, as well as guarding them as he feared for her life. During all this time, the citizen Faik Buci was supported by his eldest son Shkëlzen Buci where they threatened and put pressure on Eglantina Buci. In these conditions Shkëlzen Buci asked his friend M.T. (protected witness), to establish intimate relations with Eglantina in order for her to be reunited with her family. Faik Buci has given M.T. a ring to give Eglantine to promise her an engagement. From the circumstances of the development of the dynamics the day of the event explained by M.T. it turns out that Shkëlzen Buci, took Eglantina to drink coffee, taking her for granted and giving her no sign of his intention to kill her. After the occurrence of the event according to the explanations of MT. It turns out that the suspected perpetrator, Shkëlzen Buci, met his father Faik Buci where they talked to him separately (MT) and the two together later threatened him with his life and that of his family, in order not to report this murder to the police. , From the analysis of the investigative actions carried out and from reasonable suspicions, it results that the citizen Shkëlzen Buci committed the murder of his sister Eglantina Buci, with the knowledge and order of the father Faik Buci, who also threatened not to report. Reasonable suspicions that the citizen Faik Buci tried in one case to kill the protected witness MT his daughter Eglantina Buci, but due to Eglantina’s avoidance, failed to achieve his goal.

Faik Buci, having in his family tree his daughter Eglantina Buci, has not made any announcement or report on the disappearance of Eglantina. It turns out that the suspect Shkelzen Buci has premeditated all actions, since the establishment of close and trusting relations with his sister Eglantina Buci, meetings and orientations of his friend M.T. for this purpose, the provision of the weapon of the crime, the vehicle and the itinerary followed, as well as the place chosen for the murder ”.

The testimony of the witness is also in the court file. Witness M.T recounted the last moments of Eglantina’s life.

The decision states that Shkelzen and Faik Buci have debated with Bashkim Buci, Eglantina’s uncle, why the latter kept him at home.

“In order to make possible the connection with him, Shkëlzeni gave Eglantina his phone number. During this time he started communicating on the phone with l and met Eglantina only for the first time. While the second time she has met her uncle Bashkim. She met her uncle at the Fresku bar. While the third time he met on the street of “Dibra” in front of the “United School”, where in this meeting he gave Eglantina a ring which was previously given to him by her father Faik Buci, who allegedly would be engaged to him .

After some time, since Eglantina bothered him on the phone in the late hours of the night and they started to be interested in his (MT) apartment, since he did not want to endanger his family, since he was married, he broke off the relationship. with Eglantine.

He also learned from Shkëlzeni that Faik, but also Shkëlzeni had debated with the citizen Bashkim Buci, about the reason why he kept Eglantina in his house. He also remembers that at the “Europa” cafe they met Eglantina, Faiku, Shkëlzeni, the boy with whom Eglantina had left after she had received the money from home, as well as another boy named “Visi”, who was his friend Eglantina lovers. From Shkëlzeni he learned that the meeting was made with the intention that the person accept the engagement with the girl and the family accept this engagement. At the end of the conversation they had agreed on this engagement. Since this meeting, the citizen Shkëlzen Buci has re-established connections with his sister Eglantina and they communicated on the phone together “.

He confessed that in the place called Qafë Mollë- Dajt Tirana, Shkëlzen Buci killed his sister Eglantina Buci with a pistol-type firearm and that Shkëlzeni took his sister (Eglantina) to the place of the murder with his vehicle.

The moment is explained further when Shkëlzen Buci takes his sister in the car and they leave towards Mali me Gropa. The witness is also in the vehicle, who confesses what happened.

“On 19.01.2018, the verifications of the statements of the citizen M.T. in the statement dated 17.01.2018, where he explained that before a period of 5-6 years near the place called Qafë Mollë- Dajt Tirana, the citizen Shkëlzen Buci killed his sister named Eglantina Buci with a pistol type firearm and that Shkëlzeni took his sister (Eglantina) to the place of the murder with the vehicle of the citizen MT M. also said that he met with the citizen Shkëlzen Buci and the citizen Eglantina Buci in the place called around the bus rotation at IKV, near the bar “Molla” and from there they continued the road towards Dajti mountain. Initially, it was stopped at the roundabout and right in front of the bar “Hëna Blu”, the citizen M.T. pointed to the place where he was riding in the vehicle driven by the citizen Shkëlzen Buci and in the first passenger seat was sitting his sister Eglantina Buci. Then they continued the road to climb Dajti mountain, a road which was shown by the citizen M.T., a road that was followed on the day of the event by a vehicle driven by Shkëlzen Buci. After continuing the road to Dajt, it was reached at the entrance of Dajti Park, where the citizen M.T., showed with his finger the direction of the movement they followed.

During this period he (M.T.) had in use another vehicle which was “Volkswagen Golf 2” white color with new license plates “AA” which he does not remember. This vehicle was owned by an interested person to take the car type “Golf 2” white to Shkëlzen, he communicated his vehicle type Golf 2 white color. There he saw that Eglantina was sitting in the vehicle in the first passenger seat. He (M.T.) got into the vehicle and sat in his back seat. At this moment Shkëlzéni told him that they would go for coffee and that they would not be too late. They took the road towards the mountain. After they turned right in the direction of the quarry, Eglantina told Shkëlzen who was driving the vehicle “What do we want here, where are you taking us” and Shkëlzeni told him that “it is calmer here”. After they passed the place called “Guroret” in Dajt, Eglantina became worried and told Shkëlzen “Do not do anything to me”.

Eglantina told him “Why here, what I know I told you”, but Shkëizeni told him that “below you shout, better here”. Along the way Shkëlzeni kept asking Eglantina how: why did he run away with her, why did you take the money, why did you embarrass us, etc., and Eglantina replied that “They took my money because they drugged me, you hardly betrothed me to the person I did not love ”And various other conversations. From the moment we passed “Guroret” and turned left in the direction of Qafë Molla, the road lasted about an hour to the place where Shkëlzeni stopped the vehicle. All the way Shkëlzeni continued to put pressure on Eglantina with various questions and for a moment she (Eglantina) before he stopped the vehicle said “I agree to be engaged to whoever you want, even if it is crippled that I have a problem”, but Shkëlzeni he said “you have taken my way….”