Gjykata greke ka vendosur paraditen e së hënës, të dëmshpërblejë me 410.000 euro familjen e Nikolla Todit ,25 vjeçari shqiptar i ekzekutuar në 16 shkurt 2010 prej plumbave të policisë greke, gjatë një përballje të armatosur mes policisë e një bande grabitësish shqiptarë.

Banda drejtohej nga një prej emrave më të njohur të botës së krimit në Greqi, Marian Kolaj, edhe ky i ekzekutuar gjatë një tjetër përballje me policinë greke në afërsi të kufirit shqiptar në 21 korrik 2013. 25 vjeçari u ekzekutua me 4 plumba prej policisë greke,e cila e ngatërroi me banditët në lagjen Virona të kryeqytetit helen.

U deshën 10 vjet që të kalohen të gjitha fazat e gjyqësorit grek në një maratonë gjyqesh dhe ekspertizash të cilat më në fund dhanë drejtësi për familjen shqiptare Todi.

Sipas vendimit të gjykatës,shteti grek duhet të dëmshpërblejë bashkëshorten dhe djalin e mitur të viktimës,si edhe prindërit e tij për humbjen e pësuar,ndërsa nuk pranoi rekursin e avokatit të shtetit,i cili kërkoi pakësimin e dëmshpërblimit për shkak të krizës financiare që po kalon vendi. Më poshtë pamje të mediave greke nga përleshja e armatosur në 2010 ku mbeti i vrarë Nikolla Todi.

Greek court has decided on Monday morning to compensate with 410,000 euros the family of Nikola Todi, 25 years old Albanian executed on February 16, 2010 by the bullets of the Greek police, during an armed confrontation between the police and a gang of Albanian robbers.

The gang was led by one of the most famous names in the criminal world in Greece, Marian Kolaj, who was also executed during another confrontation with the Greek police near the Albanian border on July 21, 2013. The 25-year-old was executed with 4 bullets by the Greek police , which confused him with bandits in the Virona neighborhood of the Hellenic capital.

It took 10 years to go through all the stages of the Greek judiciary in a marathon of trials and expertises which finally gave justice to the Albanian Todi family.

According to the court decision, the Greek state must compensate the victim’s wife and minor son, as well as his parents for the loss suffered, while rejecting the recourse of the state attorney, who requested the reduction of compensation due to the financial crisis that is cross country. Below are pictures of the Greek media from the armed clash in 2010 where Nikola Todi was killed.