Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama po zhvillon një vizitë në Greqi, ndërsa në qendër të bisedës me homologun e tij Mitsotakis ishin disa cështje në drekën që kreu i qeverisë së vendit fqinj organizoi në shtëpinë e tij për nder të shefit të ekzekutivit shqiptar. Nga pandemia, te integrimi, por edhe rritja e bashkëpunimit dhe mbi të gjitha cështja e kufirit detar.

Tre gjërat që duhet të dini për vizitën e Edi Ramës në Greqi

Së pari, kryeministri shqiptar u nis në Greqi sapo bëri një vizitë zyrtare në Ankara për dy ditë, ku u prit, ndër të tjera nga Tajip Erdogan me një ceremoni të veçantë. Edi Rama kishte një bisedë telefonike me ministrin e Jashtëm grek, Dendias para udhëtimit të tij në Turqi dhe u kthye nga Athina menjëherë pas këtij udhëtimi.

Së dyti, kjo është vizita e parë e Edi Ramës në kryeqytetin grek pas marrëveshjes së tij me Dendias tetorin e kaluar që Shqipëria dhe Greqia të shkojnë në Hagë për të zgjidhur çështjen e caktimit të kufirit detar. Kjo marrëveshje u pa nga Greqia jashtëzakonisht e rëndësishme pasi “ajo është dëshmi e synimeve të Athinës për të zgjidhur mosmarrëveshjet bilaterale sipas ligjit ndërkombëtar – një mesazh i qartë për Ankaranë” shkruajnë mediat greke.

Së treti, po ndodh në mes të pandemisë dhe “Shqipëria ka nevojë për ndihmë nga BE për një numër të mjaftueshëm vaksinash. Komisioni ka thënë se do të ndihmojë vendet e treta në këtë pikë dhe fakti që Mitsotakis do të vizitojë Portugalinë, e cila mban presidencën e BE këtë 6 mujor, javën e ardhshme, pritet të punojë në atë drejtim” theksojnë mediat në vendin fqinj.Abcnews.al

The Prime Minister of Albania Edi Rama is paying a visit to Greece, while at the center of the conversation with his counterpart Mitsotakis were some issues at the lunch that the head of the government of the neighboring country organized in his house in honor of the Albanian chief executive. From the pandemic, to integration, but also the increase of cooperation and above all the issue of the maritime border.

Three things you need to know about Edi Rama’s visit to Greece

First, the Albanian Prime Minister left for Greece as soon as he paid an official visit to Ankara for two days, where he was received, among others, by Tayyip Erdogan with a special ceremony. Edi Rama had a telephone conversation with Greek Foreign Minister Dendias before his trip to Turkey and returned from Athens shortly after that trip.

Secondly, this is Edi Rama’s first visit to the Greek capital after his agreement with Dendias last October for Albania and Greece to go to The Hague to resolve the issue of the demarcation of the sea border. The agreement was seen by Greece as extremely important as “it is evidence of Athens’ intentions to resolve bilateral disputes under international law – a clear message to Ankara,” Greek media reported.

Third, it is happening in the midst of a pandemic and “Albania needs EU assistance for a sufficient number of vaccines. “The commission has said it will help third countries on this point and the fact that Mitsotakis will visit Portugal, which holds the EU presidency this six months, next week, is expected to work in that direction,” said media in the neighboring country.