Ministri i Jashtëm grek, Nikos Dendias do të takohet me sekretarin amerikan të shtetit, Mike Pompeo rreth tensioneve me Turqinë. Në një deklaratë, Ministria e Jashtme greke tha “bisedimet do të përqendrohen në zhvillimet në Mesdheun Lindor në dritën e shkeljeve të përshkallëzuara të Turqisë”.

Të martën, Dendias deklaroi se Greqia nuk do të pranojë një marrëveshje që është bërë fakt i kryer për Mesdheun Lindor dhe i bëri thirrje qeverisë turke të tërheqë anijen e saj kërkimore nga zona. Mediat greke thonë se anija turke po vazhdon rrugën e saj në lindje, brenda EEZ-së në Qipro, megjithatë mbetet në kufijtë ilegal të Ankarasë.

“Sipas informacioneve të reja, anija kërkimore turke ‘Oruc Reis’ u largua nga territori Grek 20 minuta më parë dhe po lëviz në verilindje, brenda EEZ-së Qipriote, dhe brenda NAVTEX-it turk të lëshuar në mënyrë të paligjshme”, tha Agjensia e Athinës.

Greek Foreign Minister Nikos Dendias will meet with US Secretary of State Mike Pompeo over tensions with Turkey. In a statement, the Greek Foreign Ministry said “the talks will focus on developments in the Eastern Mediterranean in light of Turkey’s escalating violations.”

On Tuesday, Dendias stated that Greece would not accept an agreement that has become a fait accompli for the Eastern Mediterranean and called on the Turkish government to withdraw its research vessel from the area. Greek media say the Turkish ship is continuing its journey east, inside the EEC in Cyprus, yet remains within Ankara’s illegal borders.

“According to new information, the Turkish research ship ‘Oruc Reis’ left Greek territory 20 minutes ago and is moving northeast, inside the Cypriot EEZ, and inside the illegally released Turkish NAVTEX,” the Agency said. of Athens.