Greqia rinisi sot shërbimin e rregullt të trageteve, ndërsa baret e restorantet gjithashtu janë celur tejsa vendi po shton përpjekjet për të shpëtuar sezonin e tij turistik. Udhëtimi në ishuj ishte bllokuar pas vendosjes së karantinës për frenimin e përhapjes së koronavirusit në fund të marsit. Të vetmit që u lejohej qasja ishin rezidentët e përhershëm, si dhe furnitorët e ushqimeve.

Por rënia e ndjeshme e shkallës së infeksionit, bëri që qeveria greke ta nisë sezonin e pushimeve tre javë më herët sesa data e parashikuar e 15 qershorit. Greqia ka raportuar vetëm 2.900 raste dhe 171 vdekje nga pandemia. Italia numëron mbi 33,000 jetë të humbura nga Covid 19, Spanja 29,000 dhe Turqia 4,340.

Në tragetet greke do të funksionojnë në vazhdimësi rregullat e distancimit social si dhe kufizimi i numrit të pasagjerëve. Shërbimet shëndetësore të luftës kundër virusit të drejtuara nga shteti po shtrihen edhe nëpër ishuj, e mësohet se deri tani njësitë e kujdesit intensiv janë vendosur në Lesbos, Samos, Rodos, Zakintos dhe Korfuz, si dhe në objektet ekzistuese të Kretës.

Turizmi është pjesë thelbësore e ekonomisë greke, duke kontribuar drejtpërdrejt me më shumë se 10% të GDP-së vendit. Mbi 34 milion vizitorë udhëtuan drejt Greqisë e kaluar, duke shpenzuar atje sipas të dhënave të qeverisë, plot 18.2 miliardë euro.

Greece today resumed regular ferry service, while bars and restaurants have also been reopened as the country increases its efforts to save its tourist season. The trip to the islands was blocked after quarantine was imposed to curb the spread of coronavirus in late March. The only ones allowed access were permanent residents as well as food suppliers.

But the sharp drop in the rate of infection prompted the Greek government to start the holiday season three weeks earlier than the June 15 forecast. Greece has reported only 2,900 cases and 171 deaths from pandemics. Italy has over 33,000 lives lost to Covid 19, Spain 29,000 and Turkey 4,340.

On Greek ferries, the rules of social distancing and the restriction of the number of passengers will continue to operate. State-run anti-virus health services are also being deployed on the islands, and intensive care units have so far been deployed in Lesbos, Samos, Rhodes, Zakynthos and Corfu, as well as at existing Cretan facilities.

Tourism is an essential part of the Greek economy, contributing directly to more than 10% of the country’s GDP. Over 34 million visitors traveled to Greece last year, spending 18.2 billion euros, according to government figures.