Greqia shtrëngon masat, vendi rimbyllet deri në 11 janar

Qeveria greke ka njoftuar sot rimbylljen totale të vendit duke filluar nga nesër dhe do të zgjasë të paktën për një javë. Ky vendim synon uljen e mëtejshme të rasteve të reja, lehtësimin e presionit mbi spitalet dhe lejimin e rihapjes së shkollave në 11 Janar.

Zëdhënësi i qeverisë në Athinë Stelios Petsas tha se kushtet epidemiologjike janë përmirësuar dhe janë dukshëm më të mira se shumë vende të tjera evropiane.

Ai shtoi megjithatë se rastet e reja ende mbesin në nivele të larta, duke shkaktuar presion në sistemin shëndetësor, ndërsa 2500 mijë pacientë mbetën të shtruar në spital, me më shumë se 400 në Njësitë e Kujdesit Intensiv.

Petsas vuri në dukje se muajt e sakrificës nuk duhet të shkatërrohen nga disa ditë masash relaksuese, prandaj qeveria do të intensifikojë përpjekjet parandaluese në javën e parë vendimtare të Vitit të Ri.

Që nga nesër, në 6 në mëngjesit deri të hënën 11 janar, nuk lejohet lëvizja ora 9 në mbrëmje deri në pesë në mëngjes, me përjashtim të punonjësve dhe njerëzve që kanë nevojë për ndihmë mjekësore. Dyqanet tregtare do të qëndrojnë të mbyllura, ashtu si edhe libraritë dhe sallonet e bukurisë.

Kishat do të qëndrojnë gjithashtu të mbyllura për shërbesat e së dielës. Qeveria greke u bëri thirrje qytetarëve që t’i përmbahen rreptësisht masave dhe të jenë të durueshëm për një javë, në mënyrë që shkollat ​​të mund të rihapen, me studentë dhe mësues të kthehen në klasa.

The Greek government has announced today the total reopening of the country starting tomorrow and will last for at least a week. The decision is aimed at further reducing new cases, easing pressure on hospitals and allowing schools to reopen on January 11th.

Government spokesman in Athens Stelios Petsas said epidemiological conditions have improved and are significantly better than many other European countries.

He added, however, that new cases still remain at high levels, putting pressure on the health system, while 2,500,000 patients remained hospitalized, with more than 400 in the Intensive Care Units.

Petsas noted that months of sacrifice should not be ruined by a few days of relaxation measures, so the government will intensify preventative efforts in the crucial first week of the New Year.

From tomorrow, at 6 in the morning until Monday, January 11, it is not allowed to move from 9 in the evening until five in the morning, except for employees and people who need medical help. Shopping stores will remain closed, as will bookstores and beauty salons.

Churches will also remain closed for Sunday services. The Greek government urged citizens to adhere strictly to the measures and be patient for a week so that schools could reopen, with students and teachers returning to their classrooms.