Javët e fundit Greqia është tronditur nga disa krime të njëpasnjëshme, të tilla si vrasja e një gazetari pasi doli nga një televizion; grabitja dhe mbytja e 20-vjeçares britanike në vilën e saj ( të dyshuar shqiptarë dhe gjeorgjianë) dhe së fundmi vrasja e 32-vjeçarit shqiptar Aris Papas javën e kaluar, i përfshirë në bandat kriminale.

Të gjitha këto zhvillime kanë bërë që në parlamentin grek të rikthehet debati mbi sigurinë. Ministri i Mbrojtjes Civile Michalis Chrysochoidis, akuzoi qeverinë e majtë të SYRIZA-s që ishte në pushtet për miratimin e ligjit të njohur si “Paraskevopoulos” që çoi në lirimin e 117 kriminelëve, me synimin për të lehtësuar mbipopullimin e burgjeve dhe dhënien e lirisë së parakohshme të të dënuarve që shfaqnin probleme shëndetësore.

Ndër kriminelët e përmendur ishte edhe shqiptari Neri Musta, i cili në vitin 2015 u dënua me 14.5 vjet burg, me akuzën e bashkëpunimit në dy vrasje bashkë me Mond Bajramin, por bëri vetëm katër vite e gjysmë pasi përfitoi nga ligji i sipërpërmendur i qeverisë Tsipras.

Rritjen e kriminalitetit ministri grek e lidhi pikërisht me faktin se 20 ditë pas lirimit nga burgu, Musta u përfshi në një grabitje banke në Parga dhe arriti t’i shpëtonte paq policisë. Më 8 shkurt 2020 policia u organizua për arrestimin e tre kriminelëve shqiptarë që kishin kryer grabitje në Kalamata, Parga dhe disa qytete të tjera. Policia u përpoq t’i kapte në Korint, por shqiptarët bënë rezistencë dhe qëlluan me armë në drejtim të efektivëve.

Nga shkëmbimi i zjarrit, dy nga shqiptarët u plagosën, dhe vetëm njëri prej tyre arriti të shpëtonte dhe ende është i lirë, pikërisht Neri Musta.

In recent weeks Greece has been rocked by several successive crimes, such as the murder of a journalist after it aired on television; the robbery and strangulation of a 20-year-old British woman at her villa (Albanian and Georgian suspects) and most recently the murder of 32-year-old Albanian Aris Papas last week, involved in criminal gangs.

All these developments have led to the resumption of the debate on security in the Greek parliament. Civil Defense Minister Michalis Chrysochoidis accused the left-wing SYRIZA government in power of passing a law known as “Paraskevopoulos” that led to the release of 117 criminals, with the aim of easing prison overcrowding and granting freedom to premature convicts who exhibited health problems.

Among the mentioned criminals was the Albanian Neri Musta, who in 2015 was sentenced to 14.5 years in prison, on charges of collaborating in two murders together with Mond Bajrami, but did only four and a half years after benefiting from the aforementioned Tsipras government law .

The Greek minister linked the increase in crime to the fact that 20 days after his release from prison, Musta was involved in a bank robbery in Parga and managed to escape peacefully from the police. On February 8, 2020, the police organized to arrest three Albanian criminals who had committed robberies in Kalamata, Parga and several other cities. Police tried to capture them in Corinth, but the Albanians resisted and fired at the troops.

From the exchange of fire, two of the Albanians were injured, and only one of them managed to escape and is still free, namely Neri Musta.