Nga Madeline Roache

“Time Magazine”

Një ditë pasi Aleksei Navalni, kreu i Fondacionit Antikorrupsion në Rusi (FBK) u arrestua sapo u rikthye në Moskë nga Berlini, ai bëri publike në Youtube ​​një video që tronditi Rusët dhe njerëzit në të gjithë botën. Në videon me titull“Pallati i Putinit. Historia më e madhe e korrupsionit në botë”, Navalni pretendoi se një pallat luksoz pranë Gelendzhik, një qytet në rajonin jugor rus të Krasnodarit, është ndërtuar për presidentin rus Vladimir Putin me fonde të paligjshme për një kosto totale 1.35 miliardë dollarë, të siguruar nga anëtarët e rrethit të tij të ngushtë.

Resorti ka një port, vreshtë, një kishë, një kazino, një pistë akulli nëntokësore për të luajtur hokej etj. “Brenda Rusisë ekziston një shtet i veçantë… Dhe në këtë shtet ka një car të vetëm e të pazëvendësueshëm:Putini”- thotë Navalni në video.

Pallati që mendohet se ka një sipërfaqe totale 17.691 metra katrorë, është godina më e madhe private e banimit në Rusi. Vetë Putin e hodhi poshtë këtë akuzë. “Asgjë që ndodhet atje nuk më përket mua apo të afërmve të mi”-tha ai të martën e kaluar.

Brenda 24 orëve nga publikimi i saj në You Tube, videoja pati 20 milion shikime dhe brenda një jave 93 milion, duke e bërë atë investigimin më të njohur të aktivistit.

Po si lindi ky investigim? Ideja për të filmuar pallatin në Gelendzhik, Navalnit i lindi disa ditë pasi u zgjua nga gjendja e komës në Berlin në fillim të shtatorit, thotë Maria Pevçik, drejtuese e departamentit të investigimeve në FBK. Pevçik dhe hetuesi i FBK-së, Georgi Alburov nisën kërkimet e tyre disa javë më vonë.

Ajo dhe Alburov kanë zbuluar dhjetëra skandale korrupsioni me FBK për më shumë se një dekadë. Ndaj dinin se ku të kërkonin. “Ka shumë histori të ngjashme mbi mënyrën se si Putini administron korrupsionin e tij”- thotë ajo. Njeriu dikur i afërt me Putinit, i kthyer sot në kundërshtarin e tij,biznesmeni Sergei Kolesnikov, ndihmoi shumë për hedhjen e bazave të këtij investigimi.

Kolesnikov e pranoi se kishte qenë ai ndërtuesi i pallatit gjigant në vitin 2005. I konceptuar në fillim si një “shtëpi e vogël”, ai filloi të shndërrohej në një “pallat të madh”, i thotë Kolesnikov Navalnit në videon tashmë të famshme. Kolesnikov u arratis nga Rusia pasi publikoi në vitin 2010 një letër të hapur, ku i bënte thirrje presidentit të atëhershëm Dimitri Medvedev t’i jepte fund korrupsionit të Putinit, dhe ku ai zbulonte se si u ndërtua pallati.

“Korrupsioni dhe lakmia po mundon miliona rusë”-shkroi ai. Për një dekadën që nga ajo kohë, nuk ka pati informacione të mëdha mbi resortin. Por FBK kishte arritur të siguronte disa foto dhe një planimetri të godinës. Pevçik thotë se dokumentet erdhën nga disa mijëra punëtorë të përfshirë në ndërtimin e pallatit, pavarësisht nga fakti se në vendin e punës nuk i lejonin të mbanin me vete telefonat.

Po si arri t`a filmojë pallatin ekipi i Navalnit? Pevçik thotë se kjo ishte një nga gjërat më sfiduese. Ekipi vendosi të shkonte në Gelendzhik për të filmuar resortin që ruhej nga shumë roje, duke përdorur një dron. Tre anëtarë të stafit të FBK, Alburov, Vjaçesllav Gimadi dhe Vladlen Los, u nisnë më tren natën nga Moska. Para se Alburov dhe Gimadi të zbrisnin afër Gelendzhik, Los zëvendësoi telefonat e tyre me radiomarrëse, dhe i çoi celularët në qytetin Soçi buzë Detit të Zi. Në këtë mënyrë, nëse policia apo FSB, shërbimi sekret rus do të gjurmonte vendndodhjen e ekipit, ata do të shkonin rreth 240 km larg pallatit. “Ne e dimë që jemi nën mbikëqyrje të vazhdueshme”-thotë Pevçik.

Armiqësia e madhe ndaj FBK-së në rajonin e Krasnodarit, e bëri edhe më të domosdoshëm maskimin. “Sa herë që kemi shkuar atje, kemi pasur lloj-lloj telashesh”-thotë Pevçik. Navalni dhe disa anëtarë të FBK u sulmuan nga banorët jashtë aeroportit Anapa në Krasnodar në vitin 2016.

Në pamundësi për t’iu afruar pallatit nga pjesa tokësore për shkak të nivelit të lartë të sigurisë, FBK udhëtoi me anije në bregun e Detit të Zi. Përpara udhëtimit të tyre, ata kontaktuan FSB-në për të marrë leje për të lundruar në rajon – një kërkesë e veçantë vetëm për këtë zonë, tha Navalni.

Kërkesa u pranua, por me kushtin që të mbanin një distancë në një rreze 1 milje nga bregu ku ndodhet pallati. Hetuesit e FBK-së dhe një kameraman hipën mbi një varkë me motor në një ditë të kthjellët dhe me diell, të veshur me jelekë portokalli të shndritshëm.

Ata ndaluan 2 milje larg pallatit, nga ku u përpoqën të nisnin dronin. Pas katër përpjekjeve, ata morën pamje të hollësishme mbi pallatin. Sa për brendinë e pallatit, FBK prodhoi pamjet të bazuara në përshkrimet dhe fotot e punëtorëve që kishin punuar tek rezidenca. Duke përdorur planet arkitektonike të markave italiane të mobiljeve, ata pyetën prodhuesit për pamjen dhe koston e produkteve. “Çdo divan kushtonte sa një banesë e vogël në periferi të Moskës, dhe nëse do t’i blinit të gjitha orenditë vetëm për sallën e leximit, me atë shumë mund të blini një apartament të mirë në Londër”-thotë Pevçik.

Nuk është e qartë se sa shpesh shkon Putini atje. Sipas FBK, kur ai viziton resortin, të gjithë përveç personelit bazë, pushohen nga puna. Disa burime i thanë FBK-së se Putini fton aty miq“të zgjedhur”, përfshirë udhëheqës botërorë, pas takimeve në rezidencën e tij zyrtare në Soçi, thotë Pevçik.

Po kush e financoi në ndërtimin e këtij pallati? Duke analizuar më shumë se 100.000 transaksione bankare, Pevçik dhe Alburov thonë se zbuluan një rrjet kompleks transfertash dhe kompanish off-shore, që lehtësoi rrjedhën e parave të nevojshme për të ndërtuar pallatin dhe vreshtat përreth.

Këtu përfshihet kompania ruse e naftës Transneft, gjiganti tjetër Rosneft, me kreun e tij ekzekutiv Igor Seçin dhe Genadi Timçenkon, partneri në biznes i Putinit që prej vitit 1990. Pjesa më e madhe e këtyre parave vijnë nga marrëveshjet e qirave midis kompanive shtetërore dhe 2 kompanive në fjalë.

Navalni thotë se Transneft pagoi 4.3 miliardë rubla (56.7 milion dollarë) “qira” dhe për të legjitimuar pagesat mujore prej 120 milion rublash (1.6 milion dollarë), sipas tij kreu i Transeft, Nikolai Tokarev, viziton pallatin çdo vit për të mbajtur fjalime dhe për të bërë foto nga aty.

“Kjo është arsyeja pse ne e quajmë këtë pallat aferën korruptive më të madhe në botë. Pra, miqtë e Putinit që u lejuan nga ai të vidhnin çfarë donin në Rusi, e falënderuan shumë. Ata mblodhën 100 miliardë rubla dhe ndërtuan një pallat për shefin e tyre”-shkruan Navalnin në versionin e shkruar të investigimit.

Dhjetëra gazetarë dhe aktivistë investigativë thonë se një tipar përcaktues i Putinit gjatë 21 viteve në pushtet është kontrata e tij e heshtur me oligarkët, rusët më të pasur:rrini larg politikës dhe mund të mbani shumicën e parave tuaja.

FBK dhe të tjerët pretendojnë se Putini dhe zyrtarë të tjerë të Kremlinit, kanë marrë rregullisht një përqindje nga këto biznese. Anders Aslund, një ekonomist suedez, vlerëson se pasuria neto e Putinit është midis 100-160 miliardë dollarë, gjë që mund t`a bëjë atë njeriun e tretë më të pasur në botë pas Xhef Bezos dhe Ilon Mask. /bota.al

By Madeline Roache

Time Magazine

A day after Alexei Navalny, head of the Anti-Corruption Foundation in Russia (FBK), was arrested as soon as he returned to Moscow from Berlin, he posted on Youtube a video that shocked Russians and people around the world. In the video titled “Putin Palace. Navalny claims that a luxury mansion near Gelendzhik, a town in Russia’s southern Krasnodar region, was built for Russian President Vladimir Putin with illicit funds totaling $ 1.35 billion, provided by members of his inner circle.

The resort has a port, vineyard, a church, a casino, an underground ice rink to play hockey etc. “Within Russia there is a special state… And in this state there is a single and irreplaceable tsar: Putin” – says Navalni in the video.

The building, which is thought to have a total area of ​​17,691 square meters, is the largest private residential building in Russia. Putin himself denied the allegations. “Nothing that is there belongs to me or my relatives,” he said last Tuesday.

Within 24 hours of its publication on You Tube, the video had 20 million views and within a week 93 million, making it the most famous investigation of the activist.

How was this investigation born? The idea to film the palace in Gelendzhik came to Navalny a few days after he woke up from a coma in Berlin in early September, says Maria Pevchik, head of the BBK investigation department. Pevchik and BFK investigator Georgi Alburov began their search a few weeks later.

She and Alburov have uncovered dozens of corruption scandals with BFK ​​for more than a decade. So they knew where to look. “There are many similar stories about how Putin manages his corruption,” she said. The man once close to Putin, turned today into his opponent, businessman Sergei Kolesnikov, helped lay the groundwork for this investigation.

Kolesnikov admitted that he had been the builder of the giant palace in 2005. Originally conceived as a “small house”, it began to turn into a “big palace”, Kolesnikov tells Navalny in the already famous video. Kolesnikov fled Russia after publishing an open letter in 2010 calling on then-President Dmitry Medvedev to end Putin’s corruption, and revealing how the palace was built.

“Corruption and greed are plaguing millions of Russians,” he wrote. For a decade since then, there has not been much information on the resort. But BFK had managed to provide some photos and a floor plan of the building. Pevçik says the documents came from several thousand workers involved in the construction of the palace, despite the fact that in the workplace they were not allowed to carry their phones with them.

But how did the Navaln team manage to film the palace? Pevçik says this was one of the most challenging things. The team decided to go to Gelendzhik to film the resort guarded by many guards, using a drone. Three BFK staff members, Alburov, Vyacheslav Gimadi and Vladlen Los, left by train overnight from Moscow. Before Alburov and Gimadi landed near Gelendzhik, Los replaced their phones with radios, and took their cell phones to the Black Sea city of Sochi. That way, if the police or the FSB, the Russian secret service, were to track down the team’s location, they would go about 240km from the palace. “We know we are under constant surveillance,” said Pevzik.

The great hostility towards BFK in the Krasnodar region, made camouflage even more necessary. “Every time we went there, we had all kinds of troubles,” says Pevcik. Navalni and several BFK members were attacked by residents outside Anapa Airport in Krasnodar in 2016.

Unable to approach the palace from the ground due to the high level of security, BFK traveled by boat to the Black Sea coast. Prior to their trip, they contacted the FSB for permission to navigate the region – a special requirement only for the area, Navalni said.

The request was accepted, but on the condition that they maintain a distance within a radius of 1 mile from the shore where the palace is located. BFK investigators and a cameraman boarded a motorboat on a clear, sunny day, wearing bright orange vests.

They stopped 2 miles from the palace, from where they tried to launch the drone. After four attempts, they got detailed views over the palace. As for the interior of the palace, BBK produced images based on descriptions and photos of workers who had worked at the residence. Using the architectural plans of Italian furniture brands, they asked the manufacturers about the look and cost of the products. “Each sofa cost as much as a small apartment on the outskirts of Moscow, and if you were to buy all the furniture just for the reading room, with that amount you could buy a good apartment in London,” says Pevchik.

It is not clear how often Putin goes there. According to BFK, when he visits the resort, everyone except the basic staff is fired. Some sources told BFK that Putin was inviting “elected” friends, including world leaders, after meetings at his official residence in Sochi, Pevzik said.

But who financed the construction of this palace? Analyzing more than 100,000 banking transactions, Pevchik and Alburov say they discovered a complex network of transfers and offshore companies, which facilitated the flow of money needed to build the palace and the surrounding vineyards.

This includes the Russian oil company Transneft, the other giant Rosneft, with its chief executive Igor Sechin and Gennady Timchenko, Putin’s business partner since 1990. Most of this money comes from lease agreements between state-owned companies and 2 companies in question.

Navalny says Transneft paid 4.3 billion rubles ($ 56.7 million) in “rent” and to legitimize monthly payments of 120 million rubles ($ 1.6 million), according to Transeft chief Nikolai Tokarev. to take pictures from there.

“That is why we call this palace the biggest corruption affair in the world. So Putin’s friends who allowed him to steal what they wanted in Russia, thanked him a lot. “They raised 100 billion rubles and built a palace for their boss,” Navalny wrote in the written version of the investigation.

Dozens of journalists and investigative activists say a defining feature of Putin during his 21 years in power is his tacit contract with the oligarchs, the richest Russians: stay out of politics and you can keep most of your money.

BBK and others claim that Putin and other Kremlin officials regularly receive a percentage of these businesses. Anders Aslund, a Swedish economist, estimates that Putin’s net worth is between $ 100 billion and $ 160 billion, which could make him the third richest man in the world after Jeff Bezos and Ilon Musk.