Televizioni shtetëror kinez ka publikuar pamje të përplasjes me ushtarëve të Kinës dhe të Indisë në qershorin e vitit të kaluar në lartësitë Ladakh, në kufirin e debatuar mes dy shteteve.

Gjatë kësaj përplasjeje, e cila u zhvillua jo me armë zjarri, por me shufra hekuri dhe gurë, mbetën të vdekur dhjetra ushtarë nga të dy vendet.

Ka raportime se të paktën 40 ushtarë kinezë u vranë nga forcat indiane në këtë zonë, por të dhënat nuk jane zyrtare pasi Kina ka raportuar për vetëm 3.

E njëjta situatë është edhe në anën e Indisë, të cilët kanë raportuar një numër minimal të vdekurish, ndryshe nga sa bëjnë me dije mediat ndërkombëtare.

India dhe Kina janë në një përballje në lidhje me sovranitetin për lartësitë në zonën e Ladakh. Për shkak të marrëveshjeve të mëparshme, ushtarëve nuk iu lejohet që të mbajnë armë zjarri në këtë zonë me qëllim shmangien e tensioneve. Ky është edhe shkaku se përse përplasja nuk u bë me armë zjarri, por me shufra hekuri dhe gurë.

Chinese state television has broadcast footage of clashes with Chinese and Indian soldiers in June last year in the Ladakh Heights, on the disputed border between the two countries.

Dozens of soldiers from both countries were killed in the clash, which took place not with firearms but with iron rods and stones.

There are reports that at least 40 Chinese soldiers were killed by Indian forces in the area, but the figures are not official as China has reported only 3.

The same situation is on the side of India, who have reported a minimal number of deaths, contrary to what the international media suggest.

India and China are in a confrontation over sovereignty over the heights in the Ladakh area. Due to previous agreements, soldiers are not allowed to carry firearms in the area in order to avoid tensions. This is also the reason why the clash was not done with firearms, but with iron rods and stones.