Patriarku i Kishës Ortodokse Serbe (SOC) Irinej ka vdekur si pasojë e infektimit me koronavirusin e ri, që e shkakton sëmundjen COVID-19.

Irinej u shtrua në një spital ushtarak të Beogradit gjatë mbrëmjes së 4 nëntorit, pasi më parë kishte dalë pozitiv në COVID-19.

Kisha Ortodokse Serbe njoftoi më 17 nëntor se gjendja e patriarkut ishte stabile dhe e qëndrueshme, por më pas, më 19 nëntor, Kisha Ortodokse konfirmoi përmes një deklarate se gjendja e Irinejt ishte përkeqësuar.

Më 1 nëntor, kreu i Kishës Ortodokse Serbe, Irinej, udhëhoqi funeralin dhe liturgjinë para varrimit të Metropolitit Amfilohije të Malit të Zi, e cila u ndoq nga mijëra besimtarë. Metropoliti Amfilohije ndërroi jetë më 30 tetor për shkak të ndërlikimeve të shkaktuara nga koronavirusi.

Në varrim, ku ishte i ekspozuar një arkivol i hapur me trupin e mitropolitit, priftërinjtë, shumica e besimtarëve, si dhe disa politikanë, nuk vunë maska dhe as nuk respektuan distancën fizike.

Trupi Kombëtar i Koordinimit për Sëmundjet Infektive (NCT) i Malit të Zi dënoi me forcë “shkeljen drastike të masave kundër pandemisë”.

Irinej u zgjodh në postin më të lartë në Kishën Ortodokse Serbe, në janar të vitit 2010./REL

Serbian Orthodox Church (SOC) Patriarch Irinej has died as a result of infection with the new coronavirus, which causes COVID-19.

Irinej was admitted to a Belgrade military hospital on the evening of November 4, having previously tested positive for COVID-19.

The Serbian Orthodox Church announced on November 17 that the patriarch’s condition was stable and stable, but then, on November 19, the Orthodox Church confirmed in a statement that Irinej’s condition had deteriorated.

On November 1st, the head of the Serbian Orthodox Church, Irinej, led the funeral and liturgy before the funeral of Montenegro’s Metropolitan Amfilohije, which was attended by thousands of worshipers. Metropolitan Amfilohije passed away on October 30 due to complications caused by the coronavirus.

At the funeral, where an open coffin with the body of the metropolitan was exhibited, the priests, most of the faithful, as well as some politicians, did not put on masks nor did they respect the physical distance.

Montenegro’s National Infectious Diseases Coordination Body (NCT) strongly condemned the “drastic violation of pandemic measures”.

Irinej was elected to the highest post in the Serbian Orthodox Church in January 2010./REL