Lufta e Kosovës për pavarësi është e mbushur me dhimbje dhe vuajtje të panumërta. Që nga të rënët dëshmorë gjatë luftës, të plagosurit, apo familjarët e mbetur të vetëm, janë këto disa nga ngjarjet që lidhen me luftën. E madhe është dhimbja për Ferdonije Çerkezin, e cila ka humbur katër djemtë dhe bashkëshortin gjatë luftës. Ajo që të prek më shumë në historinë e saj, është fakti se ende nuk janë gjetur trupat e të ndjerëve dhe nuk ka një vend ku t’i qajë. Ajo çdo ditë, në mënyrë simbolike shtron tryezën për t’i pritur. Për të Viti i Ri e ka humbur kuptimin e të qenit festë dhe duket sikur koha ka ndalur në vend.

Ajo humbi gjithë familjen e saj kur forcat serbe u futën në shtëpinë e saj në Gjakovë dhe ia morën me forcë burrin Hilmiun, djemtë Artanin, Armendin, Adnanin dhe Edmondin 14-vjeçar.

Kosovo’s struggle for independence is fraught with innumerable pains and sufferings. Since the martyrs of the war, the wounded, or the families left alone, these are some of the events related to the war. Great is the pain for Ferdonije Çerkezi, who lost four sons and her husband during the war. What touches you most in its history is the fact that the bodies of the dead have not yet been found and there is no place to mourn them. Every day, she symbolically sets the table to wait for them. For him the New Year has lost the meaning of being a holiday and it seems like time has stopped in place.

She lost her entire family when Serb forces stormed her home in Gjakova and forcibly took her husband Hilmi, sons Artan, Armend, Adnan and 14-year-old Edmond.