11 milionë euro është ndihma që do të japë Gjermania për rindërtimin e Shqipërisë pas tërmetit të 26 Nëntorit, që iu mori jetën 51 personave, dhe la të pastrehë mijëra të tjerë.

Lajmi është dhënë në konferencën e donatorëve që po mbahet gjatë ditës së sotme në Bruksel, dhe është konfirmuar nga ambasada gjermane në Tiranë, ku qeveria shqiptare shpreson që të mbledhë një shumë të konsiderueshme, të pasojave prej rreth 1 miliardë eurosh që la pas tërmeti.

Ndërkohë që në nisje të konferencës kryetarja e KE-së, Ursula Von der Leyen, tha se nga buxheti i BE-së do të jepeshin 100 milionë euro për Shqipërinë, duke e çuar në 115 ndihmën totale të saj.

Nga ana tjetër Suedia ka dhuruar për Shqipërinë 5.6 milionë euro, ndërkohë që Britania e Madhe ka dhuruar 1 milionë paund për Shqipërinë, një shifër kjo mjaft e ulët në krahasim me pritshmëritë e qeverisë shqiptare.

Disa ditë më parë Holanda dha një ndihmë prej 3 milionë eurosh, ndërsa më herët ndihma kanë dhënë dhe vendet e lindjes së mesme, dhe veçanërisht Turqia, me rindërtimin e 500 banesave të reja në Laç.

Postimi i ambasadës gjermane për donacionin:

Gjermania angazhon 11 milionë euro për rindërtimin

Ministri i Jashtëm Federal Heiko Maas deklaroi sot në Konferencën e Donatorëve për Rindërtimin në Shqipëri pas tërmetit të 26 nëntorit 2019:

“Tërmeti i rëndë i nëntorit, që goditi Shqipërinë, mori 51 jetë njerëzish dhe shkaktoi dëme serioze. Gjermania ofroi menjëherë ndihmën e saj nëpërmjet ekspertëve të Agjencisë të Asistencës Teknike. Por tani bëhet fjalë për rindërtimin. Qytetarët në zonat e prekura kanë nevojë për banesa, shkolla dhe kopshte. Gjermania vë në dispozicion për këtë 11 milionë euro.

Është një dëshmi e fortë e solidaritetit të BE-së me Shqipërinë fakti që Komisioni Evropian po koordinon asistencën ndërkombëtare të emergjencës dhe ka thirrur për këtë qëllim konferencën e sotme të donatorëve.”

 

EUR 11 million is Germany’s support for rebuilding Albania after the November 26 earthquake, which killed 51 people and left thousands more homeless.

The news came at a donors’ conference in Brussels today, and was confirmed by the German embassy in Tirana, where the Albanian government hopes to raise a significant sum of about $ 1 billion after the quake.

Meanwhile, at the launch of the conference, EC President Ursula Von der Leyen said the EU budget would provide 100m euros to Albania, bringing its total 115 aid.

On the other hand, Sweden has donated 5.6 million euros to Albania, while the UK has donated 1 million pounds to Albania, a figure that is far below the expectations of the Albanian government.

A few days ago, the Netherlands provided 3m euros in aid, while earlier aid was also provided by middle-eastern countries, and especially Turkey, with the rebuilding of 500 new housing units in Lac.

German Embassy Post for Donation:

Germany commits 11m euros for reconstruction

Federal Foreign Minister Heiko Maas stated today at the Donors’ Conference on Reconstruction in Albania after the November 26, 2019 earthquake:

“The severe November earthquake that struck Albania claimed 51 lives and caused serious damage. Germany immediately offered its assistance through experts from the Agency for Technical Assistance. But now it’s about rebuilding. Citizens in affected areas need housing, schools and kindergartens. Germany makes available 11 million euros.

It is strong evidence of the EU’s solidarity with Albania that the European Commission is coordinating international emergency assistance and has called for today’s donor conference. “