Një sulm me raketa që synonte koalicionin ushtarak të udhëhequr nga Amerikanët në qytetin verior të Irakut në Erbil vrau një kontraktor civil dhe plagosi nëntë të tjerë të hënën në mbrëmje, sipas një zëdhënësi të koalicionit.

Më shumë se një duzinë raketa u qëlluan drejt Aeroportit Ndërkombëtar të Erbilit në rajonin gjysmë-autonom të Irakut Kurd, me tre që goditën drejtpërdrejt një bazë ushtarake që strehonte trupa të huaja në aeroport. Kontraktori civil i cili u vra nuk ishte amerikan, ndërsa tetë kontraktorë të tjerë civilë dhe një anëtar i shërbimit amerikan u plagosën, sipas Kolonelit të Ushtrisë Amerikane Ëayne Marotto, zëdhënësit të ndërhyrjes ushtarake ndërkombëtare të udhëhequr nga Amerikanët kundër ISIS në Irak dhe Siria.

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha se një anëtar i shërbimit amerikan, si dhe “disa kontraktorë amerikanë” ishin midis të plagosurve, duke përmendur “raportet fillestare”. Ai tha se ka kontaktuar kryeministrin e qeverisë rajonale të Kurdistanit “për të diskutuar incidentin dhe për të premtuar mbështetjen për të gjitha përpjekjet për të hetuar dhe mbajtur përgjegjës ata që janë përgjegjës”.

“Ne jemi të zemëruar nga sulmi i sotëm me raketa në Rajonin e Kurdistanit Irakian“, tha Blinken në një deklaratë të hënën në mbrëmje.

“Ne u shprehim ngushëllimet tona të dashurve të kontraktorit civil të vrarë në këtë sulm dhe popullit të pafajshëm Irakian dhe familjeve të tyre që po vuajnë këto akte të pamëshirshme dhune.” shtoi ai.

A rocket attack targeting the US-led military coalition in the northern Iraqi city of Erbil killed a civilian contractor and wounded nine others Monday evening, according to a coalition spokesman.

More than a dozen rockets were fired at Erbil International Airport in the semi-autonomous region of Kurdish Iraq, with three directly hitting a military base housing foreign troops at the airport. The civilian contractor who was killed was not American, while eight other civilian contractors and a member of the US service were wounded, according to U.S. Army Colonel Ëayne Marotto, spokeswoman for the US-led international military intervention against ISIS in Iraq and Syria.

US Secretary of State Antony Blinken said a member of the US service, as well as “several US contractors”, were among those injured, citing “initial reports”. He said he had contacted the prime minister of the Kurdistan Regional Government “to discuss the incident and to promise support for all efforts to investigate and hold those responsible accountable”.

“We are outraged by today’s rocket attack on the Iraqi Kurdistan Region,” Blinken said in a statement Monday night.

“We extend our condolences to the loved ones of the civilian contractor killed in this attack and to the innocent Iraqi people and their families who are suffering these brutal acts of violence.” he added.