Një shpërthim i fortë ka tronditur zonën e Detit Kaspik, ku Azerbajxhani ka fusha të shumta të naftës dhe gazit në det të hapur.

Shkaku i shpërthimit, i cili bëri që një kolonë zjarri të ngrihej në qiell të Dielën vonë, nuk u përcaktua menjëherë, por kompania shtetërore e naftës Socar tha se informacioni paraprak tregonte se ishte ajo që quhet një “vullkan balte”. Socar tha se asnjë nga platformat e saj nuk u dëmtua nga shpërthimi.

Deti Kaspik ka një përqendrim të lartë vullkanesh balte, të cilat hedhin si baltë ashtu edhe gaz të ndezshëm.

Zëdhënësi i Socar, Ibrahim Ahmadov u citua nga agjencia azerbajxhanase e lajmeve APA të thoshte se shpërthimi ndodhi rreth 10 km (gjashtë milje) nga fusha e gazit Umid, e cila është 45 milje (75 km) larg brigjeve të kryeqytetit, Baku.

Mark Tingay, një ekspert i vullkanit të baltës dhe profesor i asociuar në Universitetin e Australisë në Adelaide, tha se shpërthimi “me siguri mund të jetë një vullkan balte” dhe se vendndodhja “përshtatet afërsisht” me një të tillë të quajtur Makarov Bank, i cili shpërtheu në 1958, duke lëshuar një kolonë flake 500-600 metra e lartë dhe 150 metra e gjerë.

Vendi ka “qindra” vullkane balte, një e katërta e të cilave dihet se shpërthejnë me forcë, tha Tingay.

A strong explosion has shaken the Caspian Sea area, where Azerbaijan has numerous offshore oil and gas fields.

The cause of the eruption, which caused a column of fire to rise in the sky late Sunday, was not immediately determined, but state-owned oil company Socar said preliminary information indicated it was what is called a “clay volcano”. Socar said none of its platforms were damaged by the blast.

The Caspian Sea has a high concentration of clay volcanoes, which emit both mud and flammable gas.

Socar spokesman Ibrahim Ahmadov was quoted by the Azerbaijani news agency APA as saying the blast occurred about 10 km (six miles) from the Umid gas field, which is 45 miles (75 km) off the coast of the capital, Baku.

Mark Tingay, a mud volcano expert and associate professor at the University of Australia in Adelaide, said the eruption “could certainly be a mud volcano” and that the site “fits in closely” with one called Makarov Bank, i which erupted in 1958, releasing a flame column 500-600 meters high and 150 meters wide.

The country has “hundreds” of clay volcanoes, a quarter of which are known to erupt by force, Tingay said.