Disa mbetje të një anije kozmike të Kinës, pritet të bien në tokë gjatë fundjavës. Në listën e shteteve të rrezikuara bën pjesë edhe Shqipëria. Pavarësisht se rënia e tyre është e pakontrolluar, zyrtarët e qeverisë së Pekinit minimizuan ndonjë rrezik të mundshëm.

“Kjo lloj rakete ka një strukturë teknike speciale dhe pjesa më e madhe e komponentëve do të shkatërrohen dhe zhduken përpara se të hyjnë në atmosferë. Probabiliteti që të shkaktojë ndonjë dëm në aktivitetet ajrore apo në tokë është shumë i ulët”, tha Wang Wenbin, zëdhënës i ministrisë së Jashtme të Kinës.

Zyrtari siguroi se Kina do ta monitorojë me shumë kujdes këtë proces. “Gjatë fazës së fundit, kur një raketë rifutet në atmosferë, shkatërrohet dhe zhduket. Kjo është një praktikë e zakonshme ndërkombëtare”.

Raketa LongMarch-5b u lëshua nga ishulli kinez Hainan më 29 prill me furnizime për ekuipazhin e Kinës në stacionin hapësinor. Me një peshë 18 ton, ajo është ndër anijet më të mëdha kozmike në dekada që do të bjerë në atmosferën tonë në mënyrë të pakontrolluar. Ka shumë gjasa që të bjerë në hapësira detare dhe shanset që njerëzit të goditen nga mbetjet raketore janë shumë të vogla. Megjithatë asgjë nuk përjashtohet plotësisht.

Some wreckage of a Chinese spacecraft is expected to hit the ground over the weekend. Albania is also on the list of endangered countries. Although their decline is rampant, Beijing government officials have downplayed any potential risks.

“This type of rocket has a special technical structure and most of the components will be destroyed and disappear before they enter the atmosphere. “The probability of causing any damage to air or ground activities is very low,” said Wang Wenbin, a spokesman for China’s foreign ministry.

The official assured that China will closely monitor this process. “During the last phase, when a rocket is re-introduced into the atmosphere, it is destroyed and disappears. “This is a common international practice.”

The LongMarch-5b rocket was launched from the Chinese island of Hainan on April 29 with supplies for the Chinese crew at the space station. Weighing 18 tons, it is among the largest spacecraft in decades to fall into our atmosphere uncontrollably. It is very likely to fall into maritime space and the chances of people being hit by rocket debris are very small. Yet nothing is completely ruled out.