Kjo e enjte shënon një vjetorin e tërmetit tragjik të ndodhur më 26 nëntor 2019, ku si pasojë humbën jetën 51 persona dhe u plagosën mbi 1000 të tjerë.

Tërmeti shkaktoi dëme të mëdha materiale dhe shembjen e qindra banesave duke lënë pa strehë shumë familje kryesisht në Thumanë dhe në disa zona të Durrësit ku dhe sot që ka kaluar një vit nga tragjedia janë akoma të të pa-sistemuar nëpër banesa.

Mëngjesi i 26 nëntorit ku vendi u trondit nga një tërmet me magnitudë 6.4 të shkallës rihter la një plage të pashërueshme për familjet dhe të afërmit e 51 viktimave të tij.

Qindra të plagosur, la pas ajo dridhje e fuqishme e tokës, kryesisht ne Durrës, Kurbin. Tiranë e Lezhë.

Shembje pallatesh, shtëpish, shkolla e institucione të tjera. Thirrjet dëshpëruese të familjareve qe të afërmit i kishin nën rrënoja, sirenat e autoambulancave, policisë, zjarrfikësve, ushtrisë, ushtonin ngado.

Mbi 200 mijë persona u preken direkt nga dëmet që la pas. Shqipëria u kthye menjëherë në qendër të raportimeve të mediave botërore. Shqiptarët, fqinjët, partnerët nisen mobilizimin e shpejtë për t’i ardhur në ndihmë Shqipërisë.

Sot një vit më pas, pasojat janë ende të freskëta, pasojat e atij tërmeti shkatërrimtar, për jetët e humbura dhe për gjendjen në të cilën ndodhen qytetarët që kanë humbur banesat e tyre.

This Thursday marks the anniversary of the tragic earthquake that occurred on November 26, 2019, where as a result 51 people lost their lives and over 1000 others were injured.

The earthquake caused great material damage and the collapse of hundreds of homes, leaving many families homeless, mainly in Thumanë and in some areas of Durrës, where even today, a year after the tragedy, they are still unsystematized in their homes.

The morning of November 26 where the country was shaken by a magnitude 6.4 earthquake left an incurable wound for the families and relatives of its 51 victims.

Hundreds of injured, left behind by that strong earthquake, mainly in Durrës, Kurbin. Tirana and Lezha.

 

Demolition of palaces, houses, schools and other institutions. The desperate cries of relatives who had relatives under the rubble, the sirens of ambulances, police, firefighters, army, sounded everywhere.

 

Over 200,000 people were directly affected by the damage it left behind. Albania immediately became the center of world media reporting. Albanians, neighbors, partners start the rapid mobilization to come to the aid of Albania.

Today, a year later, the consequences are still fresh, the consequences of that devastating earthquake, for the lives lost and for the condition of the citizens who have lost their homes.