Media botërore, politika dhe mbarë opinioni i kanë ktheyr sytë nga Libani pasditen e sotme. Një shpërthim i madh pranë qendrës së Beirut vrau të paktën 10 njerëz e qindra të tjerë janë plagosur, ndërsa dërgoi valë shoku në të gjithë kryeqytetin libanez, duke copëtuar xhamat në shtëpitë e njerëzve dhe duke shkaktuar prishjen e ballkoneve të apartamenteve, thanë dëshmitarët dhe burimet e sigurisë për mediat.

Shpërthimi ndodhi në zonën e portit të qytetit, ku kishte depo që strehonin eksplozivë, thanë agjensia shtetërore e lajmeve NNA dhe dy burime të sigurisë. Një burim i tretë i sigurisë tha se kishte kimikate të ruajtura në zonë.

Pamjet e shpërthimit të shpërndara nga banorët në mediat sociale treguan një kolonë tymi që ngrihej nga rrethi i portit, i ndjekur nga një shpërthim i jashtëzakonshëm. Qytetarët që filmojnë atë që fillimisht u dukën ishin një flakë e madhe, ku hidhej mbrapa nga tronditja. Të paktën 10 trupa u dërguan në spitale, tha një burim sigurie dhe një burim mjekësor për Reuters.

Nuk ishte e qartë menjëherë se çfarë e shkaktoi flakën që nisi shpërthimin apo çfarë lloj eksplozivi ndodhej në depot. Guvernatori i portit të Bejrutit tha për Sky Neës se një ekip zjarrfikësve në vendngjarje ishte “zhdukur” pas shpërthimit. “Pashë një zjarr dhe tymi që lëshohej në Beirut. Njerëzit ishin duke bërtitur dhe vrapuar, gjakosur. Ballkonet u hodhën në erë ndërtesat. Xhami në ndërtesat e larta u shpartallua dhe ra në rrugë, “tha një dëshmitar.

Ministri i shëndetësisë se kishte një “numër shumë të lartë” të të lënduarve. TV Al Mayadeen tha se qindra ishin të plagosur. Një tjetër dëshmitare tha që ajo pa tym të rëndë gri afër zonës së portit dhe më pas dëgjoi një shpërthim dhe pa flakë zjarri dhe tymi të zi: “Të gjitha dritaret e zonës në qendër të qytetit janë shkatërruar dhe ka njerëz të plagosur që ecin përreth. Shtë kaos total ”.

Pamje nga vendngjarja percjelle nga Al Jazeera në Beirut
Zëdhënësi i U.N. Farhan Haq u tha gazetarëve se nuk ishte menjëherë e qartë se cili ishte shkaku dhe se nuk kishte asnjë indikacion për ndonjë dëmtim të ndonjë personeli amerikan. “Ne nuk kemi informacione për atë që ka ndodhur saktësisht, çfarë e ka shkaktuar këtë, qoftë një veprim aksidental apo i bërë me njeri”, tha ai.

Pentagoni amerikan tha: “Ne jemi të vetëdijshëm për shpërthimin dhe jemi të shqetësuar për humbjen e mundshme të jetës për shkak të një shpërthimi kaq masiv”. Në Qipro, një ishull i shtrirë në perëndim të Libanit, banorët raportuan dy zhurmë të mëdha në një suksesion të shpejtë. Një banor i kryeqytetit Nikosia tha që shtëpia e tij u trondit, duke tundur grilat.

The world media, politics and the general public have turned their eyes from Lebanon this afternoon. A huge blast near central Beirut has killed at least 10 people and injured hundreds more as it sent shockwaves through the Lebanese capital, shattering windows in people’s homes and causing apartment balconies to collapse, witnesses and sources said. of security for the media.

The bomber struck shortly after noon in front of a police recruiting center at NNA, the state-run NNA news agency and two security sources said. A third security source said there were chemicals stored in the area.

The blast footage shared by residents on social media showed a column of smoke rising from the harbor district, followed by an extraordinary explosion. The citizens filming what they initially looked like were a huge flame, where they were thrown back by shock. At least 10 bodies were taken to hospitals, a security source and a medical source told Reuters.

It was not immediately clear what caused the blaze that started the explosion or what kind of explosives were in the depots. The governor of Beirut port told Sky News that a team of firefighters at the scene had “disappeared” after the blast. “I saw a fire and smoke coming out of Beirut. People were shouting and running, bleeding. The balconies blew up the buildings. The glass in the tall buildings was smashed and fell on the street, “said a witness.

The Minister of Health said that there was a “very high number” of injured. Al Mayadeen TV said hundreds were injured. Another witness said she saw heavy gray smoke near the port area and then heard an explosion and no flames or black smoke: “All the windows in the downtown area have been destroyed and there are injured people walking around. . “It’s total chaos.”

View from the scene transmitted from Al Jazeera to Beirut
U.N. spokesman Farhan Haq told reporters that it was not immediately clear what the cause was and that there was no indication of any harm to any American personnel. “We have no information about what exactly happened, what caused it, whether it was an accidental or man-made act,” he said.

The Pentagon said: “We are aware of the explosion and are concerned about the potential loss of life due to such a massive explosion.” In Cyprus, an island lying in western Lebanon, residents reported two loud noises in a rapid succession. A resident of the capital Nicosia said his house was shaken, shaking shutters.