Richard Allen Grenell ka reaguar për vendimin e presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, i cili anuloi vizitën në Uashington ku do të takonte homologun serb Aleksandër Vuçiç për dialogun Kosovë-Serbi. Në një shkrim në Twitter, Grenell tha se e respekton vendimin e tij për të munguar në këto çështje derisa të zgjidhen problemet e tij me drejtësinë.

“Presidenti i Kosovës na ka njoftuar se ka anuluar udhëtimin e tij drejt Washington pas njoftimit të bërë nga Zyra Speciale e Prokurorëve. E respektoj vendimin e tij për të mos marrë pjesë në diskutime derisa të zgjidhen këto çështje me drejtësinë”, shrkoi Grenell.

Kujtojmë se kur po nisej drejt Amerikës, Zyra e Prokurorit Special njoftoi se ka dorëzuar aktakuzë ndaj Thaçit dhe kreut të tanishëm të PDK’së, Kadri Veselit, për krìme lufte dhe krìme kundër njerëzimit.

“Më 24 prill 2020, Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS) u paraqiti Dhomave të Specializuara të Kosovës (DHSK) një aktakuzë me dhjetë pika për shqyrtim prej Gjykatës, ku Hashim THAÇI, Kadri VESELI dhe të tjerë akuzohen për një sërë krìmesh kundër njerëzimit dhe krìmesh lufte ndër të cilat, vrāsje e paligjshme, zhdukje e detyruar e personave, përndjekje dhe tortūra. Në Aktakuzë pretendohet se Hashim THAÇI, Kadri VESELI dhe të dyshuar të tjerë janë penālisht përgjegjës për afërsisht 100 vrāsje të paligjshme. Krìmet e paraqitura në Aktakuzë përshijnë qindra vìktima të identifikuara shqiptarë, serbë dhe romë të Kosovës dhe kundërshtarë politikë”, thuhej në njoftimin e ZPK’së.

Richard Allen Grenell has reacted to the decision of Kosovo President Hashim Thaci, who canceled a visit to Washington to meet with Serbian counterpart Aleksandar Vucic on the Kosovo-Serbia dialogue. In a Twitter post, Grenell said he respects his decision to be absent from these cases until his problems with justice are resolved.

“The President of Kosovo has informed us that he has canceled his trip to Washington after the notification made by the Special Office of Prosecutors. I respect his decision not to take part in discussions until these issues are resolved with justice “, Grenell wrote.

Recall that when he was leaving for America, the Special Prosecutor’s Office announced that it had filed an indictment against Thaçi and the current PDK leader, Kadri Veseli, for war crimes and crimes against humanity.

“On April 24, 2020, the Office of the Specialized Prosecutor (IPO) presented to the Specialized Chambers of Kosovo (DHSK) an indictment with ten points for review by the Court, where Hashim THAÇI, Kadri VESELI and others are accused of a series of crimes against humanity. and war crimes, including illegal killing, forced disappearances, persecution and torture. The indictment alleges that Hashim THAÇI, Kadri VESELI and other suspects are criminally responsible for approximately 100 illegal killings. The crimes presented in the Indictment include hundreds of identified Albanian, Serb and Roma victims of Kosovo and political opponents “, it was said in the notification of the OPC.