Presidenti i Zambias, Edgar Lungu i është bashkuar kombit në zi për ngordhjen e një peshku që jetonte në një pellg në universitetin e dytë më të madh të vendit.

Studentët në Universitetin Copperbelt (CBU) ndezën qirinj dhe marshuan rreth kampusit për të mbajtur zi për peshkun. Hashtag Mafishi, siç njihej me dashuri peshku, është në trend në Twitter në shtetin e Afrikës Jugore. Për dy dekadat e fundit studentët e CBU kanë besuar se peshku do t’u sillte atyre fat të mirë në provime.

Mafishi, që do të thotë “Peshku i Madh” në gjuhën lokale Bemba, mendohej të ishte të paktën 22 vjeç dhe kishte jetuar në pellgun e universitetit për më shumë se 20 vjet, tha udhëheqësi i studentit Lawrence Kasonde.

Ngordhja e tij po hetohet, shtoi presidenti i Unionit të Studentëve të Universitetit Copperbelt dhe ende nuk është varrosur, ndërsa po planifikohet të balsamoset. Disa studentë i bënin homazhe peshkut para provimeve, duke besuar se u solli fat, ndërsa të tjerët e panë atë si një lehtësues të stresit, thotë reporteri i BBC Zambia Kennedy Gondwe.

Burimi:BBC|joq.al

Zambian President Edgar Lungu has joined the nation in mourning the death of a fish living in a pond at the country’s second largest university.

Students at Copperbelt University (CBU) lit candles and marched around campus to mourn the fish. The hashtag Mafishi, as it was affectionately known as fish, is trending on Twitter in the South African country. For the past two decades CBU students have believed that fish would bring them good luck in exams.

The mobster, which means “Big Fish” in the local Bemba language, was thought to be at least 22 years old and had lived in the university pond for more than 20 years, said student leader Lawrence Kasonde.

His death is being investigated, the president of the Copperbelt University Students’ Union added, and he has not yet been buried, while he is planned to be embalmed. Some students paid homage to the fish before the exams, believing it brought them luck, while others saw it as a stress reliever, says BBC Zambia reporter Kennedy Gondwe.