Pesë gra u vranë kur një raketë u qëllua në një vend ku po organizohej dasmë të premten në Hodeydah, Jemeni jugperëndimor, thanë dëshmitarët okularë dhe një zyrtar lokal.

Raketa goditi një sallë eventesh pranë Aeroportit Hodeidah, në vijën e parë midis forcave qeveritare dhe rebelëve Shiitë Houthi që kontrollojnë qytetin bregdetar të Detit të Kuq, thanë dëshmitarët okularë.

Të dy palët fajësuan njëra-tjetrën për sulmin.

Gjenerali Sadiq Dwight, një zëdhënës i komisionit të përbashkët të sponsorizuar nga OKB që mbikëqyr armëpushimin e Hodeidah, e përshkroi shpërthimin, i cili plagosi shtatë persona, përfshirë fëmijë, si “një krim i turpshëm”. “Ne dënojmë këtë krim të rëndë të kryer nga Houthis, të cilët shënjestruan këtë sallë dasmash,” tha Dëight.

Guvernatori Hodeydah i caktuar nga Houthis, Mohammed Agias , ka fajësuar forcat qeveritare për sulmin. “Forcat e armikut po kryejnë krime dhe mos hezitoni t’i mbani të tjerët përgjegjës , ” i tha ai rrjetit televiziv al-Massirah të kontrolluar nga Houthi.

Më 13 qershor 2018, forcat pro-qeveritare, me mbështetjen e Arabisë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe , filluan një fushatë për të rimarrë Hodeydah, një port kryesor i hyrjes për ndihmë humanitare në Jemen.

Më 13 dhjetor të të njëjtit vit, OKB njoftoi përfundimin e një marrëveshje mbi ndërprerjen e përkohshme të armiqësive, kryesisht në Hodeydah, pas bisedimeve midis qeverisë së Jemenit dhe Houthis në Suedi.

Armëpushimi është respektuar pak a shumë deri më sot. Ndërkohë, një sulm i madh ndodhi në aeroportin Aden në Jemen të Mërkurën, ndërsa qeveria e re mbërriti në kryeqytetin e përkohshëm të vendit.

Five women were killed when a rocket was fired at a wedding venue in Hodeydah, southwestern Yemen, eyewitnesses and a local official said.

The rocket hit an event hall near Hodeidah Airport, on the front line between government forces and Shiite Houthi rebels who control the Red Sea coastal city, eyewitnesses said.

Both sides blamed each other for the attack.

Gen. Sadiq Dwight, a spokesman for the UN-sponsored joint commission overseeing the Hodeidah ceasefire, described the blast, which injured seven people, including children, as “a shameful crime”. “We condemn this heinous crime committed by the Houthis who targeted this wedding hall,” Dight said.

Houthis-appointed Hodeydah Governor Mohammed Agias has blamed government forces for the attack. “Enemy forces are committing crimes and do not hesitate to hold others accountable,” he told the Houthi-controlled al-Massirah television network.

On June 13, 2018, pro-government forces, with the support of Saudi Arabia and the United Arab Emirates, launched a campaign to retake Hodeydah, a major port of entry for humanitarian aid in Yemen.

On December 13 of the same year, the UN announced the conclusion of an agreement on the temporary cessation of hostilities, mainly in Hodeydah, following talks between the Yemeni government and the Houthis in Sweden.

The ceasefire has been more or less respected to date. Meanwhile, a major attack took place at Aden airport in Yemen on Wednesday as the new government arrived in the country’s interim capital.