Kreu i Partisë Demokratike Lulzim Basha ka prezantuar sot programin për arsimin. Nën moton “Shqipëria fiton” dhe me prezencë të ekspertëve të arsimit, nga selia blu, Basha tha se ky plan është më i miri, duke e cilësuar arsimin si bazën dhe të ardhmen e shoqërisë.

Kreu i demokratëve theksoi se programi i tyre do të ndryshojë sistemin aktual të arsimit. Pika e parë e planit të Bashës është tekste falas për 350 000 nxënës. Po kështu ai theksoi se fëmijët e të gjitha familjeve në nevojë do të përfitojnë paket shkollore dhe tekste falas gjatë gjithë arsimit parauniversitar.

Duke iu referuar planit, Basha premton se do të ofrojë për çdo të ri dhe çdo të rritur shqiptar deri në 35 vjeç kurse private pa pagesë të platformës së mirënjohur amerikane Wducation World Wide për 5 gjuhë të huaja.

Kreu i demokratëve u zotua se do të rrisin me 60% pagat e mësuesve dhe as edhe një mësues nuk do të marrë më pak se 700 Euro në muaj rrogë.

Gjithashtu Basha tha se do të rrisim pagat me 50%, duke ju garantuar pedagogëve shqiptarë paga prej 900 Euro në muaj dhe profesorëve paga prej 1300 Euro.

“Përsëris sot angazhimin tim para studentëve shqiptarë se me qeverinë e re të dalë pas zgjedhjeve të 25 prillit, ne do të paguajmë 10 mijë stazhe 12 mujore për studentët më të mirë çdo vit”, deklaroi kryedemokrati mes të tjerash.

Deklarata e plotë nga Lulzim Basha:

Të dashur qytetarë shqiptarë

Jam përsëri sot përpara jush, këtë herë me ndjenjë të veçantë entuziasmi.

Planet tona për ekonominë dhe shëndetësinë, të cilat u prezantuan këto ditë, kanë marrë shumë komente dhe mesazhe mbështetjeje nga ju.

Kjo na jep forcë dhe besim sepse shqiptarët kanë pritur shumë gjatë të dëgjojnë një plan serioz që vërtet do të realizohet.

Jo më premtime boshe, jo më premtime të pambajtura. Përpara jush janë vetëm angazhimet tona me përgjegjësi të plotë për çdo sektor të jetës tonë. Janë angazhimet tona për të ardhmen tonë të përbashkët që shumë shpejt do të trokasë këtë pranverë.

Në politikë angazhimet duhen bërë realitet, përndryshe, si në çdo vend normal, populli e dërgon qeverinë në shtëpi. Fatkeqësisht në këto 8 vite, premtimet u shndërruan në mashtrime dhe manipulime. Faturën e paguajnë shqiptarët. Edi Rama do duhej të ishte larguar prej kohësh.

Unë jam këtu për t’iu garantuar se gjërat mund dhe do të ndryshojnë. Se bashkë do ta arrijmë ta sjellim këtë ndryshim.

Të dashur vëllezër dhe motra.

Ne po prezantojmë planet për çdo fushë, po ka vetëm një plan që na prek të gjithë, një plan që është për të ardhmen e Shqipërisë, për të ardhmen e fëmijëve tanë, për të ardhmen e familjeve tona, për të ardhmen e të gjithë shqiptarëve.

Jam krenar t’ju prezantoj sot planin tonë të arsimit. Një plan që pas shumë muajsh punë edhe ekspertizë të lartë, e them me bindje se është më i miri për Shqipërinë.

Të dashur qytetarë shqiptarë kudo ku ndodheni,

Arsimi është baza e shoqërisë tonë.

Suksesi i fëmijëve tanë, është suksesi ynë.

Nëse ata nuk ia dalin, ne jemi të dështuar. E ardhmja jonë vihet në pikëpyetje.

Gjatë muajve të fundit kam punuar me specialistët më të mirë të arsimit, si nga Shqipëria, edhe nga jashtë vendit, për t’i dhënë Shqipërisë një plan pune konkret. Një plan pune që do të ndryshojë rrënjësisht sistemin tonë arsimor dhe përfitimet për ju.

Ajo çka i duhet fëmijës, është një i rritur që beson tek ai.

Por qeveria aktuale nuk beson as tek fëmijët shqiptarë dhe as tek shqiptarët.

Çdo fëmije duhet t’i garantohen kushtet nga shteti, që të jetë në gjendje të sigurojë jetën dhe të ketë mundësi dhe shanse të ecë përpara, si të gjithë moshatarët në Europë. Dhe jo të përjashtohet pa iu dhënë fare shansi të studiojë në kushte të barabarta.

Është e papranueshme për mua që të kemi fëmijë dhe familje shqiptare që nuk janë në gjendje të përballojnë dot kostot e teksteve shkollore! Kjo ka pasoja të pariparueshme për gjithe jetën e tyre. Pa shkollë, pa arsim, pa përgatitje, ata do të ndihen dhe në fakt do të jenë të përjashtuar nga shoqëria, nga tregu i punës. Dhe jo për fajin apo paaftësinë e tyre. Por vetëm sepse qeveria u tregua e padrejtë me ta.

Është e papranueshme që fëmijët të detyrohen të braktisin shkollën vetëm sepse e kanë të pamundur prej kushteve sociale dhe ekonomike të familjeve të tyre. Ne duhet të garantojmë që do të bëjmë gjithçka që fëmijët tanë që fëmijët tanë, brezi i ri të marrë një shkollimin dhe profesionin që meriton për jetën.

Kjo është beteja më e madhe për të ardhmen e Shqipërisë.

Një betejë që kryeministri në ikje e ka braktisur, ashtu si edhe shumë të tjera, në këta 8 vite.

Siç ju kam thënë, edhe plani në vijim, njësoj si planet e tjera të shpalosura deri tani, nuk është premtim!

Është angazhimi që ndërmarr ndaj jush me përgjegjësinë më të lartë.

Një kryeministër që nuk i mban zotimet, pas 4 vitesh nuk mund të kandidojë më për mandat të dytë.

Unë do t’i mbaj angazhimet e mia! Ju jeni ata që do më gjykoni nesër.

Dhe tani pikat kryesore të plani tonë për arsimin:

1.Angazhohem se do të siguroj tekste shkollore të reja falas, për 350 000 nxënës.

Po kështu fëmijët e të gjitha familjeve në nevojë do të përfitojnë paket shkollore dhe tekste falas gjatë gjithë arsimit parauniversitar. Nuk do të lëmë asnjë fëmijë pa ndihmuar.

2.Angazhohem se do të hartojmë një program arsimor modern, përmes të cilit do t’u japim mundësinë të rinjve të Shqipërisë që duan një profesion, ta marrin atë gjatë periudhës së arsimit të tyre.

3.Do të ofroj për çdo të ri dhe çdo të rritur shqiptar deri në 35 vjeç kurse private pa pagesë të platformës së mirënjohur amerikane Wducation World Wide për 5 gjuhë të huaja—anglisht, gjermanisht, spanjisht, frëngjisht dhe italisht! Të rinjtë tanë në shkolla dhe ata në tregun e punës duhet dhe do të jenë gati për investimet e mëdha që do të vijnë në Shqipëri me qeverinë e re, do të jenë gati për të mbushur vendet e reja të punës në turizëm, në prodhim, IT apo shërbime.

4.Angazhohem që nëpërmjet programit “Shqipëria fiton arsimin” ne do të ofrojmë program pas-shkollor dhe ushqim për orët shtesë e cila do t’ju vijë në ndihmë fëmijëve për përforcimin e dijeve të marra dhe do t’i mbajë fëmijët të sigurt në shkollë dhe larg rrugëve.

5.Nëse fëmijët janë e ardhmja jonë, atëherë përgjegjësit për këtë të ardhme janë mësuesit e fëmijëve tanë. Ata meritojnë më shumë. Po ama vërtet më shumë. Dhe unë angazhohem që t’u jap më shumë. Ne do të rrisim me 60% pagat e mësuesve dhe as edhe një mësues nuk do të marrë më pak se 700 Euro në muaj rrogë. Kështu ne do sjellim më shumë të ardhura dhe mirëqenie për 35 000 familjet e mësuesve tanë të arsimit parauniversitar.

6.Kjo periudhë e tmerrshme e pandemisë, nxori zbuluar se si kjo qeveri ka vetëm fjalë dhe premtime boshe. Qeveria i detyroi fëmijët të mësonin nga shtëpia, kur shumë prej tyre nuk kanë as tabletë, as leptop, as kompjuter! Prandaj shumë fëmijë shqiptarë rrinë sot në shtëpi duarkryq dhe të përjashtuar, sepse kjo qeveri e shkëputur nga njerëzit, nuk e di që ata s’i kanë mundësitë të mësojnë nga shtëpia.

Ne do ta ndryshojmë këtë!

Unë angazhohem që brenda 4 viteve, çdo familje do të ketë të paktën 1 tabletë, leptop ose kompjuter në shtëpi.

Kjo është e ardhmja jonë dhe ne të ardhmen tonë s’mund ta lëmë në duart e atyre që janë shkëputur krejtësisht nga hallet e përditshme dhe hallet e njerëzve.

Ne do të sjellim arsimim cilësor për të gjithë. As edhe një nxënës nuk do të lihet pas dore apo diskriminohet. Do të arsimojmë çdo fëmijë, pavarësisht statusit të tyre social, ekonomik apo aftësive të kufizuara. E përsëris, nuk do të ketë bir dhe bijë shqiptari që të mbetet pa arsim për shkak të pamundësive ekonomike të prindërve të tyre.

Të dashur bashkëqytetarë. Të dashur student dhe pedagogë.

Kjo qeveri e ka lënë pas dore arsimin e lartë dhe i ka braktisur universitetet dhe studentët. Studentët shqiptarë shkëlqejnë në mbarë botën përveçse këtu në vendin e tyre. Nuk ka asnjë arsye pse mos t’i mbajmë të rinjtë tanë në Shqipëri po për këtë duhet urgjentisht të përmirësojmë arsimin e lartë.

1.Unë angazhohem se do garantoj pavarësinë e universiteteve dhe lirinë e nevojshme akademike, duke e miratuar menjëherë sapo të zgjidhem kryeministër ligjin e ri për arsimin e lartë, në bashkëpunim me akademikët, specialistët më të mirë dhe vetë studentët dhe në përputhje me standardet dhe parimet më të avancuara bashkëkohore europiane.

2.Angazhohem se do të rrisim pagat me 50%, duke ju garantuar pedagogëve shqiptarë paga prej 900 Euro në muaj dhe profesorëve paga prej 1300 Euro.

3.Ne do të paguajmë plotësisht koston e tarifave të ciklit të parë apo të dytë të studimeve pasuniversitare për çdo studentët dhe studente që vjen nga familje me të ardhura nën 64.000 Lekë të vjetra në muaj. Dhe ne do të financojmë 50% për studentët nga familje me të ardhura mbi 640 mijë lekë të vjetra në muaj.

4.Ne do investojmë tek studentë e shkëlqyer duke i mundësuar atyre studimin në universitetet më të mira të botës, si dhe duke mbështetur programin Brain Gain, i cili nuk nuk do të bazohet më mbi nepotizëm e ndërhyrje politike, por mbi bazën e meritokracisë.

5.Përsëris sot angazhimin tim para studentëve shqiptarë se me qeverinë e re të dalë pas zgjedhjeve të 25 prillit, ne do të paguajmë 10 mijë stazhe 12 mujore për studentët më të mirë çdo vit.

Grante për Institucionet Publike të Arsimit të Lartë, është angazhimi tjetër i qeverisë tonë për modernizimin e infrastrukturës fizike e pedagogjike. Ofrimi i arsimit të lartë të digjitalizuar, me investim në vlerën 36 milionë euro, me fokus laboratorët e parqet e teknologjisë së informacionit, zona me internet falas dhe pajisje të teknologjisë së informacionit, që do të përdoren falas nga pedagogët dhe studentët pa pagesë.
7.Një vend të veçantë në platformën tonë ka financimi i dedikuar për gratë dhe vajzat në sektorët me përparësi të lartë.

Të dashur qytetarë shqiptarë. Në mënyrë të përmbledhur këto janë disa prej pika kryesore të planit tonë të arsimit.

Ky është plani ynë për të ardhmen e Shqipërisë.

Me këtë plan, Shqipëria fiton!

Me këtë plan, shqiptarët fitojnë, sepse ne mund të bëjmë më shumë!

Ne do të bëjmë më mirë!

Dhe ne të gjithë do bëhemi më mirë!

Më 25 prill do ta largojmë qeverinë më të keqe në historinë e Shqipërisë dhe bashkë do ta ndryshojmë të ardhmen tonë.

Ju falemnderit!

Democratic Party leader Lulzim Basha presented today the program for education. Under the motto “Albania wins” and with the presence of education experts, from the blue headquarters, Basha said that this plan is the best, describing education as the basis and future of society.

The leader of the Democrats stressed that their program will change the current education system. The first point of Basha’s plan is free textbooks for 350,000 students. He also stressed that children of all families in need will benefit from free school packages and textbooks throughout pre-university education.

Referring to the plan, Basha promises that he will offer for every young Albanian and every Albanian adult up to 35 years old free private courses of the well-known American platform Wducation World Wide for 5 foreign languages.

The leader of the Democrats promised to increase teachers’ salaries by 60% and not even a teacher will receive less than 700 Euros per month salary.

Basha also said that we will increase salaries by 50%, guaranteeing Albanian teachers salaries of 900 Euros per month and professors salaries of 1300 Euros.

“Today I repeat my commitment to the Albanian students that with the new government coming out after the elections of April 25, we will pay 10 thousand 12-month internships for the best students every year”, declared the leader of the Democrats, among other things.

Full statement by Lulzim Basha:

Dear Albanian citizens

I am in front of you again today, this time with a special feeling of enthusiasm.

Our economy and health plans, which were presented these days, have received many comments and messages of support from you.

This gives us strength and confidence because Albanians have waited a long time to hear a serious plan that will really be realized.

No more empty promises, no more unfulfilled promises. In front of you are only our commitments with full responsibility for every sector of our lives. It is our commitments for our common future that will soon knock this spring.

In politics, commitments must be made a reality, otherwise, as in any normal country, the people send the government home. Unfortunately in these 8 years, the promises turned into deceptions and manipulations. Albanians pay the bill. Edi Rama should have left a long time ago.

I am here to assure you that things can and will change. That together we will be able to bring about this change.

Dear brothers and sisters.

We are presenting plans for every field, but there is only one plan that affects us all, one plan that is for the future of Albania, for the future of our children, for the future of our families, for the future of all Albanians .

I’m proud to present our education plan today. A plan that after many months of work and high expertise, I say with conviction that it is the best for Albania.

Dear Albanian citizens, wherever you are,

Education is the basis of our society.

The success of our children is our success.

If they fail, we fail. Our future is in question.

In recent months, I have worked with the best education specialists, both from Albania and abroad, to give Albania a concrete work plan. A work plan that will radically change our education system and the benefits for you.

What the child needs is an adult who believes in him.

But the current government does not trust either Albanian children or Albanians.

Every child must be guaranteed the conditions by the state, to be able to provide for life and to have opportunities and chances to move forward, like all peers in Europe. And not to be excluded without being given any chance to study on equal terms.

It is unacceptable for me to have Albanian children and families who are not able to afford the costs of textbooks! This has irreparable consequences for their whole life. Without school, without education, without preparation, they will feel and in fact be excluded from society, from the labor market. And not because of their guilt or incompetence. But only because the government was unfair to them.

It is unacceptable for children to be forced to drop out of school just because they find it impossible due to the social and economic conditions of their families. We must guarantee that we will do everything for our children that our children, the younger generation get a schooling and profession that deserves for life.

This is the biggest battle for the future of Albania.

A battle that the outgoing prime minister has abandoned, as well as many others, in these 8 years.

As I told you, the following plan, like the other plans unveiled so far, is not a promise!

It is the commitment I make to you with the highest responsibility.

A prime minister who does not keep his promises, after 4 years can no longer run for a second term.

I will keep my commitments! You are the ones who will judge me tomorrow.

And now the main points of our education plan:

1. I promise to provide new textbooks for free, for 350,000 students.

Also, children from all families in need will benefit from free school packages and textbooks throughout pre-university education. We will not leave any child unaided.

2. I am committed to designing a modern educational program, through which we will give the opportunity to the young people of Albania who want a profession, to take it during the period of their education.

3.I will offer for every young Albanian and every Albanian adult up to 35 years old free private courses of the well-known American platform Wducation World Wide for 5 foreign languages ​​— English, German, Spanish, French and Italian! Our young people in schools and those in the labor market should and will be ready for the big investments that will come to Albania with the new government, they will be ready to fill new jobs in tourism, in production, IT or services.

4. I am committed that through the program “Albania gains education” we will offer after-school program and food for extra hours which will help children to reinforce the knowledge gained and will keep children safe in school and off the streets.

5. If children are our future, then those responsible for this future are our children’s teachers. They deserve more. But really more. And I’m committed to giving you more. We will increase teachers’ salaries by 60% and not even a teacher will receive less than 700 Euros per month salary. Thus we will bring more income and well-being to the 35,000 families of our pre-university education teachers.

6. This terrible period of the pandemic, revealed how this government has only empty words and promises. The government forced the children to learn from home, when many of them have neither tablet, nor laptop, nor computer! That is why many Albanian children stay at home today, excluded and excluded, because this government, separated from the people, does not know that they do not have the opportunity to learn from home.

We will change that!

I commit that within 4 years, every family will have at least 1 tablet, laptop or home computer.

This is our future, and we cannot leave our future in the hands of those who are completely detached from the daily worries and anxieties of the people.

We will bring quality education to all. Not even a student will be neglected or discriminated against. We will educate every child, regardless of their social, economic status or disability. I repeat, there will be no Albanian son and daughter left without education due to the economic impossibility of their parents.

Dear fellow citizens. Dear students and professors.

This government has neglected higher education and has abandoned universities and students. Albanian students excel all over the world except here in their own country. There is no reason not to keep our young people in Albania, but for this we urgently need to improve higher education.

1. I am committed to guaranteeing the independence of universities and the necessary academic freedom, by adopting as soon as I am elected Prime Minister the new law on higher education, in cooperation with academics, the best specialists and students themselves and in accordance with the standards and the most advanced contemporary European principles.

2. I promise that we will increase salaries by 50%, guaranteeing Albanian teachers salaries of 900 Euros per month and professors salaries of 1300 Euros.

3. We will pay in full the cost of the fees of the first or second cycle of postgraduate studies for every student who comes from a family with an income below 64,000 old Lekë per month. And we will finance 50% for students from families with incomes over 640 thousand old lekë per month.

4. We will invest in excellent students by enabling them to study at the best universities in the world, as well as by supporting the Brain Gain program, which will no longer be based on nepotism and political interference, but on the basis of meritocracy.

5. I reiterate today my commitment to the Albanian students that with the new government coming out after the elections of April 25, we will pay 10 thousand 12-month internships for the best students every year.

Grants for Public Institutions of Higher Education is another commitment of our government for the modernization of physical and pedagogical infrastructure. Providing digitalized higher education, with an investment of 36 million euros, with a focus on information technology laboratories and parks, areas with free internet and information technology equipment, which will be used free of charge by professors and students free of charge.
7. A special place on our platform has dedicated funding for women and girls in high priority sectors.

Dear Albanian citizens. In summary these are some of the highlights of our education plan.

This is our plan for the future of Albania.

With this plan, Albania wins!

With this plan, Albanians win, because we can do more!

We will do better!

And we will all get better!

On April 25, we will remove the worst government in the history of Albania and together we will change our future.

Thank you!