Një grup ekstremistësh grekë dogjën flamurin turk mbrëmjen e djeshme në Selanik për të protestuar për rihapjen e Xhamisë Shën Sofia për adhurim në Stamboll. Grupi dogji një flamur turk ndërsa marshoi drejt Konsullatës turke, duke mbajtur shenja që shkruanin: “Për atdheun, kombin dhe ortodoksinë”.Protestuesit u ndaluan jashtë konsullatës nga forcat e sigurisë, por dogjën një flamur tjetër turk dhe kënduan himnin kombëtar grek dhe brohorisnin me parulla të ndryshme.

Përveçse është një xhami funksionuese, Shën Sofia është gjithashtu ndër destinacionet kryesore të turizmit në Turqi ashtu si për vizitorët vendas dhe të huaj. Në 1985, gjatë kohës së saj si muze, Shën Sofia u shtua në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s.Ajo shërbeu si kishë për 916 vjet deri në pushtimin e Stambollit, dhe si xhami nga 1453 deri në 1934,gati 500 vjet dhe së fundmi si muze për 86 vjet.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan dhe udhëheqësit e tjerë turq kishin kohë që kishin mbrojtur që ajo të kthehej në një xhami funksionuese për adhurim.

Burimi:aa.com.tr|joq

A group of Greek extremists burned the Turkish flag last night in Thessaloniki to protest the reopening of the Hagia Sophia Mosque for worship in Istanbul. The group burned a Turkish flag as it marched on the Turkish Consulate, holding signs reading “For the homeland, the nation and orthodoxy”. Protesters were stopped outside the consulate by security forces, but burned another Turkish flag and sang the Greek national anthem and chanted various slogans.

In addition to being a functioning mosque, Hagia Sophia is also among the top tourist destinations in Turkey as well as for domestic and foreign visitors. In 1985, during its time as a museum, St. Sophia was added to the UNESCO World Heritage List. It served as a church for 916 years until the conquest of Istanbul, and as a mosque from 1453 to 1934, nearly 500 years and most recently as a museum for 86 years.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan and other Turkish leaders have long advocated turning it into a functioning mosque for worship.

Source: aa.com.tr | Joq