Marrja e mbiemrit të një burri doli nga historia patriarkale. Atëherë, pse kaq shumë çifte të rinj perëndimorë ende ndjekin traditën?

Planifikimi i një martese gjatë një pandemie është i mbushur me pasiguri, por për 30-vjeçaren Lindsey Evans, ka një gjë që ajo e ka të qartë. “Sa më shumë të jemi afër dasmës, aq më pozitive jam se dua të marr mbiemrin e tij,” thotë Kalifornianja, i cila drejton një kompani mediatike të stilit të jetës me partnerin e saj dhe do të lidhë martesë në korrik 2021.

Në SH.B.A., shumica e grave marrin mbiemrin e familjes së burrit të tyre kur martohen – rreth 70%, sipas një prej analizave më të mëdha të të dhënave në vitet e fundit. Për gratë britanike, shifra është pothuajse 90%, sipas një sondazhi të vitit 2016, me rreth 85% të atyre të moshës midis 18 dhe 30 që janëende duke ndjekur praktikën.

Megjithëse këto shifra janë më të ulëta se sa ishin një brez më parë, është e qartë se mbetet një normë e fortë kulturore në pjesë të mëdha të botës perëndimore, pavarësisht epokës së sotme më individuale dhe të vetëdijshme për gjininë. Ndërsa përkufizimet e feminizmit ndryshojnë, 68% e grave nën 30 vjeç e përshkruajnë veten si feministë në SH.B.A. dhe rreth 60% në Mbretërinë e Bashkuar.

“Është mjaft befasuese … [kaq shumë gra e pranojnë mbiemrin e burrit] pasi kjo vjen nga historia patriarkale, nga ideja që një grua, në martesë, u bë një nga pasuritë e burrit”, thotë Simon Duncan, një profesor për jetën në familje në Universitetin e Bradford, MB, i cili ka qenë duke studiuar praktikën e marrjes së mbiemrave të meshkujve. Ai e përshkruan traditën si “të ngulitur” në shumicën e vendeve anglishtfolëse, edhe pse koncepti i “zotërimit” të grave ishte hequr më shumë se një shekull më parë në Britani, dhe aktualisht nuk ka ndonjë kërkesë ligjore për të marrë mbiemrin e një burri.

Pjesa më e madhe e Evropës perëndimore ndjek gjithashtu të njëjtin model (përjashtime të dukshme përfshijnë Spanjën dhe Islandën, ku gratë priren të mbajnë mbiemrin e tyre të lindjes kur martohen dhe Greqia, e cila e ka bërë një kërkesë ligjore që gratë të mbajnë mbiemrin e tyre që nga viti 1983) . Edhe në Norvegji, e cila renditet rregullisht një nga vendet më të larta për barazinë gjinore dhe ka një histori patriarkale më pak të hapur, shumica e grave të martuara ende marrin mbiemrin e burrit të tyre. Megjithatë, atje, rreth gjysma e atyre që mbajnë mbiemrin mbajnë mbiemrin e tyre të vajzërisë si një mbiemrin të mesëm, i cili funksionon si një mbiemër dytësor.

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat? “Pyetja mbetet … a është kjo thjesht një traditë e padëmshme, apo ka ndonjë lloj kuptimi që rrjedh nga ato kohëra deri tani?” -thotë Duncan, i cili së fundmi u bashkua me akademikë në Universitetin e Oslo-s dhe Universitetin e Perëndimit të Anglisë për të hulumtuar në arsyet e këmbënguljes së tij.

Traditat patriarkale: Ka, sigurisht, arsye të shumta personale që një grua mund të dëshirojë të humbasë mbiemrin e saj të vajzërisë, nga mospëlqimi se si tingëllon, deri te dëshira për t’u shkëputur nga anëtarët e familjes që mungojnë ose abuzivë. Por përmes një analize të thelluar të hulumtimit ekzistues dhe intervistave të hollësishme me çifte të sapo martuar dhe të fejuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Norvegji, ekipi i Duncan identifikoi dy motivuesit kryesorë që e forcojnë këtë traditë.

E para ishte këmbëngulja e fuqisë patriarkale (pavarësisht nëse kjo ishte e qartë për çiftet apo jo). E dyta, ideali i familjes së mirë ’- kuptimi që të kesh të njëjtin emër me partnerin tënd simbolizon përkushtimin dhe të lidh ty dhe çdo fëmijë të mundshëm së bashku si një njësi.

Disa çifte thjesht e pranuan praktikën në mënyrë jo kritike thjesht sepse ishte konvencionale, ndërsa të tjerët në mënyrë aktive përqafuan idenë e përçimit të mbiemrave të meshkujve. “Disa njerëz ende insistuan në të – riprodhimi i këtij lloj supozimi patriarkal nga e kaluara”, -thotë Duncan. “Disa gra shkojnë së bashku me atë ose e brendësojnë atë. Pra, kemi gjetur njerëz që thonë se me të vërtetë presin të jenë një Zonjë ’dhe të ndryshojnë identitetin e tyre në atë të burrit të tyre.”

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat?

“Është pjesë e romancës”, thotë Corinna Hirsch, 32 vjeç, një tregtare gjermane që jeton në Stokholm, e cila mori mbiemrin e burrit të saj kur u martuan vitin e kaluar. “Ne kemi fjetur në dhoma të ndara mbrëmjen para dasmës. Unë kisha diçka të vjetër, blu, të huazuar dhe të re. Babai dhe burri im mbajtën një fjalim, por unë nuk e mbajta. ”

Ajo beson se këto tradita e ndihmuan atë dhe partnerin e saj të krijonin një lidhje më të thellë, edhe pas më shumë se tetë vitesh së bashku. “Ne nuk e prisnim që do të ndiheshim më afër pas dasmës, por unë mendoj se të bësh këtë dasmë të madhe dhe të kesh një mbiemër është romantike”.

Familje e mirë

Trendi i dytë thelbësor i vëzhguar nga ekipi i Duncan ka të bëjë më shumë me perceptimet e publikut. Ata arritën në përfundimin se marrja e mbiemrit të një partneri mbetet të shikohet si një mënyrë për të shfaqur angazhimin dhe unitetin tuaj në botën e jashtme.

“Ndihem sikur na jep një identitet si familje dhe jo vetëm si individë”, thotë Lindsey Evans në Kaliforni. “Ne kemi mbiemrat tanë të parë dhe të mesëm, të cilët na bëjnë të identifikueshëm, por të pasurit e një mbiemri të përbashkët na bën më shumë një njësi.”

Studimi i Duncan zbuloi se kjo fjala ‘familje e mirë’ ishte veçanërisht e fortë në mesin e grave që do të kishin fëmijë. Edhe disa nga ata që fillimisht nuk pranuan të merrnin mbiemrin e familjes së partnerit të tyre mashkull pas martesës ndryshuan qasjen e tyre pas lindjes.

“Doja ta bëja që të kisha një lidhje më të mirë me fëmijën tim, jo ​​vetëm në një marrëdhënie të dashur, por në letër”, thotë Jamie Berg, 36, një valltare dhe gjimnaste e lindur në SHBA që jeton në Oslo. Pasi mbajti mbiemrin e saj për disa vjet, kryesisht sepse ishte e rëndësishme për identitetin e saj profesional, ajo shtoi mbiemrin e burrit të saj në pasaportë dhe dokumente të tjera zyrtare kur lindi djali i saj “kështu që të tre do të kishim të njëjtin mbiemër”. Kjo, shpresonte ajo, gjithashtu do të shmangte sherrin administrativ, për shembull kur udhëtonte jashtë vendit me fëmijën e saj.

Studimi i Duncan theksoi një ndjenjë tjetër të zakonshme midis shumë prindërve, që fëmijët mund të përfundojnë të hutuar ose të pakënaqur si rezultat i prindërve që kanë mbiemra të ndryshëm.

Feminizmi: Akademikët janë të ndarë për mënyrën se si norma e ndryshimit të mbiemrit luan në sfondin e përpjekjeve për të arritur barazinë gjinore.

Pse gratë ende ndërrojnë mbiemrat?

Duncan e përshkruan atë si “mjaft të rrezikshme” – nëse çiftet që e bëjnë atë në mënyrë aktive po e pranojnë traditën, ose thjesht e respektojnë atë si parazgjedhje. “Ai përjetëson idenë që burri ka autoritetin … duke riprodhuar traditën që burri është kryefamiljari”, thotë ai.

Ky argument mbështetet fuqimisht nga gra si Nikki Hesford, një pronare biznesi 34-vjeçare nga Anglia veriore. Ajo tani është e divorcuar, por nuk pranoi të merrte mbiemrin e ish burrit të saj kur ata u martuan dhe thotë se ajo është tronditur kur disa gra bëjnë të njëjtën gjë.

“Gratë ankohen se përfundojnë të jenë kujdestari kryesor, ajo që duhet të largohet nga puna kur një fëmijë është i sëmurë, ajo që duhej të shkonte në takime në spital, ajo që vuan karrierën … por ata e kanë vendosur atë precedent në fillim duke thënë: ‘Ju jeni më të rëndësishëm se unë, ju jeni primari dhe unë sekondari’, “argumenton ajo. “Disa njerëz thonë: ‘Ju po e mendoni shumë, është thjesht një traditë e bukur dhe nuk do të thotë asgjë’, dhe unë nuk jam dakord.”

Sidoqoftë, Hilda Burke, një këshilltare dhe psikoterapiste Irlandeze për çifte me qendër në Londër, beson se gratë që refuzojnë marrjen e mbiemrave nuk duhet të jenë shumë të shpejtë për të gjykuar të tjerët. Ajo vëren se konceptet “e modës së vjetër” – të përforcuara prej kohësh nga filmi, letërsia dhe revistat – janë amplifikuar në një epokë të mediave sociale. Kjo do të thotë që gratë vazhdojnë të ndikohen nga këto lloj mesazhesh, pavarësisht nga perspektivat më pozitive gjinore, feministe që u jepet një platformë më e madhe. ”

Ajo thotë se për shumë, kalimi në mbiemrin e familjes së burrit të tyre është gjithashtu një zgjedhje pragmatike – për shembull, për të qetësuar të afërmit e moshuar ose për të shmangur nevojën për të shpjeguar veten në sheshin e lojërave të shkollës – dhe nuk do të thotë që këto gra nuk po bëjnë presion për barazi gjinore.

“Ky është një shembull i disonancës së të pasurit ndoshta një parim, të kesh një ideal feminist, por pastaj të zbresësh në zellin e ashpër të jetës së përditshme,” thotë ajo. “Ata do të thoshin: ‘E dini çfarë? Unë jam ende duke punuar. Unë jam akoma duke u promovuar. Unë kam hequr dorë. Pra, e dini çfarë? Në shkallë më të madhe, unë jam ende feministe ”.

A do të ndryshojnë më shumë mbiemrat në të ardhmen?

Se sa e përhapur do të mbetet tradita e marrjes së mbiemrave të meshkujve në të ardhmen, diskutohet shumë nga studiuesit. Ekzistojnë pak kërkime akademike parashikuese, megjithëse ka shenja që – megjithë përparimin e ngadaltë deri më tani – si gratë ashtu edhe burrat po bëhen gjithnjë e më të hapur ndaj alternativave.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një sondazh i YouGov 2016 me më shumë se 1,500 njerëz tregoi se 59% e grave do të dëshironin ende të merrnin mbiemrin e bashkëshortit të tyre gjatë martesës – dhe 61% e burrave ende dëshirojnë që ata ta bëjnë këtë. Edhe pse këto shifra janë të larta, ato janë rreth 30% më të ulëta se përqindja e britanikëve që aktualisht ndjekin traditën.

Një sondazh i veçantë tregoi se 11% e të rinjve 18 deri në 34 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar tani po mbajnë dy mbiemra të tyre kur martohen. Kjo praktikë ishte tradicionalisht ruajtja e familjeve britanike të klasës së lartë, por barazia gjinore po shfaqet si një motivues brenda çifteve me prejardhje më të ndryshme. Në SH.B.A., një numër në rritje i grave po zgjedhin gjithashtu mbiemra të dyfishtë.

Me gratë që priren të martohen më vonë – mosha mesatare tani është 35 ose më e vjetër në vendet evropiane, përfshirë Britaninë, Itali dhe Spanjë, dhe rreth 28 në SHBA – kjo gjithashtu mund të ketë një ndikim në zgjedhjet e ardhshme të mbiemrave. Hulumtimet nga Norvegjia dhe SH.B.A. sugjerojnë që gratë e moshuara, më të arsimuara dhe ekonomikisht të pavarura kanë më shumë gjasa të mbajnë mbiemrin e tyre të lindjes, ndërsa praktika është më pak e njohur për gratë më të reja, me paga më të ulta dhe brenda komunitetit afrikano-amerikan.

Studiues të tjerë tregojnë për ndikimin e komunitetit LGBTIQ, ku tashmë ka tendencë të ketë më shumë fleksibilitet rreth ndryshimit të mbiemrit. Dr Heath Schechinger, një psikolog dhe terapist me një post klinik në Universitetin e Kalifornisë, Berkley, parashikon që çiftet heteroseksuale mund të inkurajohen të mbajnë mbiemrin e tyre pasi “koncepti i ‘familjes’ zgjerohet” për të përfshirë më shumë LGBTQ dhe madje “dy -sindikatat partnere plus ”, duke e bërë më të zakonshme thyerjen e normave tradicionale.

“Ndërsa nuk ka gjasa që partnerët të kenë ndonjëherë autonomi të plotë në lidhje me zgjedhjet e tyre të mbiemrave pa frikë nga pasojat shoqërore ose familjare, një numër në rritje i njerëzve janë dhe do të vazhdojnë të bëjnë zgjedhjen për të devijuar nga norma”, argumenton ai.

Taking a husband’s last name came out of patriarchal history. So why are so many young western couples still following the tradition?

Planning a wedding during a pandemic is fraught with uncertainty, but for 30-year-old Lindsey Evans, there is one thing she is clear about. “The closer we get to the wedding, the more positive I am that I want to get his last name,” says the Californian, who runs a lifestyle media company with her partner and will be getting married in July 2021.

In the US, most women take their husband’s family surname when they get married – about 70%, according to one of the largest data analyzes in recent years. For British women, the figure is almost 90%, according to a 2016 survey, with about 85% of those aged between 18 and 30 still practicing.

Although these figures are lower than they were a generation ago, it is clear that it remains a strong cultural norm in large parts of the western world, despite today’s more individual and gender-aware era. While definitions of feminism vary, 68% of women under the age of 30 describe themselves as feminists in the US and around 60% in the UK.

“It’s quite surprising… [so many women accept the husband’s surname] as it comes from patriarchal history, from the idea that a woman, in marriage, became one of the husband’s fortunes,” says Simon Duncan, a professor of family life. at the University of Bradford, UK, who has been studying the practice of taking male surnames. He describes the tradition as “ingrained” in most English-speaking countries, even though the concept of “possession” of women was abolished more than a century ago in Britain, and there is currently no legal requirement to take a man’s surname. .

Much of Western Europe also follows the same pattern (notable exceptions include Spain and Iceland, where women tend to bear their birth surname when they get married, and Greece, which has made it a legal requirement for women to bear the surname of them since 1983). Even in Norway, which regularly ranks one of the highest countries for gender equality and has a less overt patriarchal history, most married women still take their husbands surname. However, there, about half of those who bear the surname bear their maiden name as a secondary surname, which functions as a secondary surname.

Why do women still change surnames? “The question remains… is this just a harmless tradition, or does it have some meaning derived from those times until now?” says Duncan, who recently teamed up with academics at the University of Oslo and the University of the West of England to research the reasons for his insistence.

Patriarchal Traditions: There are, of course, many personal reasons that a woman may want to lose her maiden name, from dislike of how it sounds, to the desire to break away from missing or abusive family members. But through an in-depth analysis of existing research and in-depth interviews with newly married and engaged couples in the UK and Norway, Duncan’s team identified the two main motivators that reinforce this tradition.

The first was the insistence of patriarchal power (whether this was clear to couples or not). Second, the ideal of a good family ‘- the meaning of having the same name as your partner symbolizes commitment and binds you and every potential child together as a unit.

Some couples simply accepted the practice non-critically simply because it was conventional, while others actively embraced the idea of ​​passing on male adjectives. “Some people still insisted on it – reproducing this kind of patriarchal assumption from the past,” Duncan said. “Some women go with it or internalize it. So we found people who say they really expect to be a ‘Lady’ and change their identity to that of their husband. ”

Why do women still change surnames?

“It’s part of the romance,” said Corinna Hirsch, 32, a German businesswoman living in Stockholm who took her husband’s last name when they got married last year. “We slept in separate rooms the night before the wedding. I had something old, blue, borrowed and new. My father and husband gave a speech, but I did not. ”

She believes these traditions helped her and her partner establish a deeper bond, even after more than eight years together. “We did not expect to feel closer after the wedding, but I think having this big wedding and having an adjective is romantic.”

Good family

The second essential trend observed by Duncan’s team has more to do with public perceptions. They concluded that taking a partner surname remains to be seen as a way to display your commitment and unity to the outside world.

“I feel like it gives us an identity as a family and not just as individuals,” says Lindsey Evans in California. “We have our first and middle surnames, which make us identifiable, but having a common surname makes us more of a unit.”

Duncan’s study found that the word ‘good family’ was particularly strong among women who would have children. Even some of those who initially refused to take their male partner’s family surname after marriage changed their approach after giving birth.

“I wanted to make it a better relationship with my child, not just in a loving relationship, but on paper,” says Jamie Berg, 36, a US-born dancer and gymnast living in Oslo. After keeping her last name for several years, mainly because it was important to her professional identity, she added her husband’s last name to her passport and other official documents when her son was born “so the three of us would have the same last name “. This, she hoped, would also avoid administrative hassle, for example when traveling abroad with her child.

Duncan’s study highlighted another common feeling among many parents that children may end up confused or dissatisfied as a result of parents having different surnames.

Feminism: Academics are divided over how the rate of adjective change plays in the background of efforts to achieve gender equality.

Why do women still change surnames?

Duncan describes it as “quite dangerous” – if couples who actively do it are accepting the tradition, or simply respecting it as a default. “He perpetuates the idea that the husband has authority… by reproducing the tradition that the husband is the head of the family,” he says.

This argument is strongly supported by women like Nikki Hesford, a 34-year-old business owner from northern England. She is now divorced but refused to take her ex-husband surname when they got married and says she is shocked when several women do the same.

“Women complain that they end up being the main caregiver, the one who has to leave work when a child is sick, the one who has to go to hospital appointments, the one who suffers a career… but they have set that precedent by saying “You are more important than me, you are the primary and I am the secondary,” she argues. “Some people say, ‘You think a lot, it’s just a nice tradition and it means nothing,’ and I disagree.”

However, Hilda Burke, an Irish counselor and psychotherapist for London-based couples, believes that women who refuse to take surnames should not be too quick to judge others. She notes that “old-fashioned” concepts – long reinforced by film, literature and magazines – have been amplified in an age of social media. This means that women continue to be influenced by these kinds of messages, despite the more positive, feminist gender perspectives being given a greater platform. ”

She says that for many, switching to their husband’s family surname is also a pragmatic choice – for example, to reassure elderly relatives or avoid the need to explain themselves on the school playground – and will not means that these women are not pushing for gender equality.

“This is an example of the dissonance of having perhaps a principle, having a feminist ideal, but then descending into the fierce zeal of everyday life,” she says. “They would say, ‘You know what?’ I’m still working. I am still being promoted. I have given up. So you know what? “To a large extent, I’m still a feminist.”

Will the adjectives change more in the future?

How widespread the tradition of taking male surnames will remain in the future is widely discussed by scholars. There is little predictive academic research, although there are signs that – despite slow progress so far – both women and men are becoming increasingly open to alternatives.

In the UK, a YouGov 2016 survey of more than 1,500 people showed that 59% of women would still like to get their husband’s last name during marriage – and 61% of men still want them to do so. Although these figures are high, they are about 30% lower than the percentage of Britons currently following the tradition.

A separate survey showed that 11% of young people aged 18 to 34 in the UK are now holding two of their surnames when they get married. This practice has traditionally been the preservation of high-class British families, but gender equality is emerging as a motivator within couples of more diverse backgrounds. In the US, a growing number of women are also choosing dual adjectives.

With women tending to marry later – the average age is now 35 or older in European countries, including Britain, Italy and Spain, and around 28 in the US – this could also have an impact on future surname choices. Research from Norway and the US suggests that older, more educated and economically independent women are more likely to bear their birth surname, while the practice is less well known to younger, lower-paid women. and within the African-American community.

Other researchers point to the impact of the LGBTIQ community, where there is already a tendency to be more flexible about changing surnames. Dr Heath Schechinger, a psychologist and therapist with a clinical post at the University of California, Berkley, predicts that heterosexual couples may be encouraged to keep their last name as the “concept of ‘family’ expands” to include more LGBTQ and even “two -partner unions plus ”, making breaking the traditional norms more common.

“While it is unlikely that partners will ever have full autonomy in their choice of surnames without fear of social or family consequences, an increasing number of people are and will continue to make the choice to deviate from the norm.” he argues.