Një lajm i hidhur vjen nga Infektimi, ku gazetarja e njohur, aktivistja dhe shkrimtarja e shquar, Zenepe Luka, ka ndërruar jetë si pasojë e covid-19.

Ajo ishte e shtruar prej 5 dtësh tek spitali Infektiv, por nuk mundi t’i mbijetojë virusit të rrezikshëm. Të infektuar me COVID-19 janë edhe djali dhe vajza e sa, ndërsa bashkëshorti i saj e kaloi koronavirusin pak ditë më parë.

Ikja e saj nga jeta ka lënë një boshllëk të parikuperueshëm në familjen e saj, tek të afërmit dhe miqtë, si dhe te gjithë komuniteti i gazetarëve.

Kush ishte Zenepe Luka, gazetarja e hekurt që u përball me dhunë policore dhe presion trafikantësh, në 1998 iu shkatërrua banesa dhe iu plagosën fëmijët nga tritoli

Kush ishte Zenepe Luka, gazetarja e hekurt që u përball me dhunë policore dhe presion trafikantësh, në 1998 iu shkatërrua banesa dhe iu plagosën fëmijët nga tritoli

Sot ndërroi jetë nga covid-19 gazetarja e njohur dhe tepër e vlerësuar nga publiku, aktivistja dhe humanistja e madhe Zenepe Luka. Ajo kishte 5 ditë e shtruar në infektiv, por pavarësisht përpjkekjes së mjekëve nuk mundi të mbijetojë.

Mirëpo kush ishte Zenepe Luka, njeriu i mirë dhe i dashur nga të gjithë, që pas tërmetit shkatërrimtar, katin e parë të banesës e vendosi në dispozicion të atyre që mbetën pa një çati mbi kokë.

Në vitin 1998 ajo strehoi në banesën e saj për 1 vit, familjen e nipit të të Isa Boletinit nga Vushtria e Kosovës gjatë krizës së refugjatëve. Si atëherë, dhe tani 21 vite më pas, ajo derë e familjes së gazetares mbetet e hapur.

Zenepe Luka (Çekrezi), lindi në Librazhd, ku mori edhe arësimin tetëvjeçar. Pasi përfundoi shkollën e mesme “Luigj Gurakuqi” në Elbasan, kreu studimet e larta në Fakultetin e Shkencave Politiko-Juridike në Tiranë dhe në maj të vitit 1973, u diplomua gazetare.

Profesionin e vështirë të gazetares e nisi në revistën “Shqiptarja e Re”, për të vijuar në gazetën lokale “Kukësi i Ri”, më pas në gazetat e përditshme “Bashkimi”, “Zëri i Rinisë” etj. Është e para gazetare e RTSH, në terren, që u vendos në Elbasan duke mbulluar edhe rrethet Gramsh e Librazhd.

Kontribut të veçantë ka dhënë në qytetin e saj të lindjes, ku për shumë vite ka punuar si lektore, hulumtuese në Muzeun Etnografik dhe në të njejtën kohë edhe gazetare e gazetës Bashkimi”. Nga viti 1994 deri në vitin 2004, ka qenë gazetare e gazetës “Koha Jonë” për Vlorën, më pas në gazetat “Ballkan” dhe “Telegraf”. Në maj të vitit 2020, mbushi 47 vjet karierë si gazetare në terren me 12.000 shkrime të botuara, ku dominojnë zhanret e intervistës, reportazhit, kronikës, etj.

 

Zenepe Luka, duke qënë gjithë kohën gazetare e terrenit, i është dashur të përballojë vështirësitë, për të pasqyruar në faqet e gazetës shqetësimin e njerëzve të thjeshtë, duke u ndeshur edhe me presionin e shtetit. Ajo ka rriskuar, si askush tjetër për periudhën kur ishte gazetare e gazetës “Koha Jonë” në Vlorë, duke provuar dhunën e policisë, presionet e trafikantëve, për të mbërritur në aktin fundamentalist, vendosjen e tritolit në banesë më 10 maj të vitit 1998, ku u shkatërrua banesa dhe u plagosën dy fëmijët.

Gazetarja vlerësohet nga lexuesit, ndërsa është përballur me presione të pushtetarëve që janë kritikuar prej saj. Zenepe Luka është vlerësuar nga këngëtari i madh Italian Al Bano Karrisi, që i ka akorduar Premion” Zenepe Luka është Oriana Falasci shqiptare”. Me rastin e 45 vjetorit të karierës, Unioni i Gazetarëve të Shqipërisë, e vlerësoi me “Mirënjohje”, ndërsa Unioni i gazetarëve në Vlorë me çmimin “Petro Marko”.

Zenepe Luka(Çekrezi) e ka nisur krijimtarinë letrare që në bankat e shkollës së mesme”Luigj Gurakuqi” në Elbasan. Kur ishte studente,dorëzoi për botim librin e parë me poezi titulluar “Vajzëri”, që u refuzua nga Shtëpia botuese “Naim Frashëri, me pretekstin, se kishte vetëm lirika.

Seria e botimeve nisi në vitin 1996, me novelën “Rënkimi i shpirtit”. Në vitin 1998, botoi librin publicistik “Vlora,Vlora”, botim, që përcjell kronikën e dhimbëshme të pranverës së vitit 1997-të në Vlorë. Libri “Unë, gazetarja rebele” e pa dritën e botimit në vitin 2001, ndërsa libri”Një jetë për Kombin” u botua në vitin 2002. “Rrëfej Nermin Vlorën-ishim Tri”, është libri voluminoz,që u botua në vitin 2005.Në faqet e tij zë vënd figura e Ambasadores së Kombit Nermin Vlora , mesazh-këmbimet e shumta të saj me autoren, që njëherësh janë edhe amanetet për promovimin e vlerave dhe kontributve të gruas shqiptare.

“Violeta Manushi, kryezonja e skenës”, që doli nga shtypi në verën e vitit të 2007, është një tjetër libër me vlera i autores. Në maj të vitit 2008 u botua dhe u promovua në Vlorë libri i saj i shtatë “Al Bano & Albania “, ku mori pjesë edhe këngëtari i shquar italian, Al Bano Karrisi. Në korrik të vitit 2012 u botua libri në gjuhën italiane L’amore Albanese per Al Bano “(Dashuri shqiptare për Al Bano), që u promovua në vendlindjen e këngëtarit në Çelino San Marko, ku ishte i pranishëm edhe Presidenti i Republikës Prof.Bamir Topi”.

Libri voluminoz “Kjo është jeta ime”, u botua në maj të vitit 2013, me rastin e 40 vjetorit të diplomimit gazetare të autores. Novela “Rënkime shpirti-Amaneti”, doli nga shtypi në vitin 2015.

Autorja ka përshtatur edhe librat “Al Bano & Romina Power”dhe monografinë “Jeta e Al Bano Karrisit”, Libri “Edi Luarasi Dramë & dashuri (në jetë dhe në skenë), doli nga shtypi në vitin 2017 dhe u promovua në bashkëpunim me Teatrin Kombëtar. “Testamenti i grave për gratë” u promovua me rastin e 15 vjetorit të Fondacionit “Nermin Vlora Falaschi“ më 18 prill 2018. Po në këtë vit u botua libri “Rrëfej shqiptaren Lumnie Hoti Çota Sozia e Klaudia Kardinale”. Libri “Kjo Dashuri e ka emrin Al Bano“, u promovua në maj të vitit 2018 në Vlorë, ku ishte i pranishëm edhe Al Bano Karrisi”.

Përveçse është një gazetare e mirënjohur dhe autore e 18 librave, Zenepe Luka, jep kontributin e saj edhe në shoqërinë civile. Ajo është themeluese dhe Kryetare e Shoqatës Kulturore “Al Bano & Romina Poëer” që nga vitit 1996 dhe Presidente e Fondacionit Kulturor Mbarëkombëtar “Nermin Vlora Falaschi” prej 18 vjetësh. Për kontributin dhe vlerat e saj, është vlerësuar me 30 medalje e “Mirënjohje”nga bashki brenda e jashtë vendit, si në Kosovë, disa shtete në Europë, Diasporë dhe veçaanërisht në Itali.

Në muajin nëntor të vitit 2011, në Forumin Botëror të Gruas, që u mbajt në Pekin, Zenepe Lukës iu dorëzua çmimi “Grua e shquar” nga Presidentja e Federatës së Grave Kineze dhe nënkryetare e Parlamentit të Kinës, zonja Çhen Zhi Li. Në korrik të vitit 2012, Komuna e Çelino San Marko, vendlindja e këngëtarit Al Bano Karrisi i dha Premion “Qytetare nderi”. Gjatë vitit 2017, me rastin e 15 vjetorit të Fondacionit, është vlerësuar me medaljen “Mirënjohje” nga Ambasadat shqiptare në Vienë dhe Slloveni.

Më 1 nëntor të vitit 2017, Presidenti i Kosovës zoti. Hashim Thaçi e dekoroi me Medaljen Presidenciale të Meritave. Një bum vlerësimesh ju akorduan në eventin e organizuar” 45 vjet gazetare e terrenit”, ku më të rëndësishme ishin Çertifikimi me Titullin “Misionare Paqeje Ndërkombëtare, ndërsa Unioni i Gazetarëve të Shqipërisë e nderoi me “Mirënjohje” Deputeti italian Nicola Ciraci, dorëzoi disa Mirënjohje akorduar nga disa bashki të Puglias,ndërsa Premion “Nikolin Xhoja” ia dorëzoi pjanistja, Mjeshtër i Madh Aksinja Xhoja.

Këngëtari Italian Al Bano Karrisi i dorëzoi dy premio, duke vlerësuar maksimalisht Zenepe Lukën si gazetare dhe kryetare e shqoatës kulturore “Al Bano Karrisi” që me aktivitetet madhore për gjatë 25 vjetëve, ka forcuar urat e miqësisë mes dy popujve. Më 2 gusht të vitit 2019, në ditën e përvjetorit të lindjes, Zenepe Lukës i akordohet Medalja e Artë “Ambasadore e Paqës botërore” firmosur nga katër institucione amerikane të akredituara në OKB. Misioni Diplomatik Paqe dhe Prosperitet, Misioni Diplomatik Amerikan dhe Akademia Botërore e Paqes.

Më 23 nëntor të vitit 2019 Klubi botëror i Artit dhe Sozive me qëndër në Milano, i akordoi cmimin dinjitoz ndërkombëtar OSKAR.Më 21 dhjetor 2019 Unioni i Gazetarëve në Vlorë, e vlerësoi me çmimin “Petro Marko”.

The sad news comes from Infection, where the well-known journalist, activist and prominent writer, Zenepe Luka, has passed away as a result of covid-19.

She was hospitalized for 5 days at the Infectious Diseases Hospital, but could not survive the dangerous virus. COVID-19 is also infected with her son and daughter, while her husband passed the coronavirus a few days ago.

Her escape from life has left an irreparable gap in her family, relatives and friends, as well as the entire community of journalists.

Who was Zenepe Luka, the iron journalist who faced police violence and pressure from traffickers, in 1998 her apartment was destroyed and her children injured by tritoli

Who was Zenepe Luka, the iron journalist who faced police violence and pressure from traffickers, in 1998 her apartment was destroyed and her children injured by tritoli

Today passed away from covid-19 the well-known and highly appreciated journalist by the public, the great activist and humanist Zenepe Luka. She had 5 days hospitalized in infectious, but despite the efforts of doctors could not survive.

But who was Zenepe Luka, the good man and loved by all, who after the devastating earthquake, made the first floor of the apartment available to those who were left without a roof over their heads.

In 1998 she sheltered in her apartment for 1 year, the family of Isa Boletini’s nephew from Vushtrri / Kosovo during the refugee crisis. As then, and now 21 years later, that door of the journalist’s family remains open.

Zenepe Luka (Çekrezi), was born in Librazhd, where she received her eight-year education. After graduating from the high school “Luigj Gurakuqi” in Elbasan, she completed her higher studies at the Faculty of Political and Legal Sciences in Tirana and in May 1973, she graduated as a journalist.

She started her difficult profession as a journalist in the magazine “Shqiptarja e Re”, to continue in the local newspaper “Kukësi i Ri”, then in the daily newspapers “Bashkimi”, “Zëri i Rinisë” etc. She is the first journalist of RTSH , in the field, which was located in Elbasan, covering the districts of Gramsh and Librazhd.

She has made a special contribution in her hometown, where for many years she has worked as a lecturer, researcher at the Ethnographic Museum and at the same time a journalist for the newspaper Bashkimi “. From 1994 to 2004, she was a journalist for the newspaper “Koha Jonë” for Vlora, then for the newspapers “Balkan” and “Telegraf”. In May 2020, she completed 47 years of career as a field journalist with 12,000 published articles, dominated by the genres of interview, reportage, chronicle, etc.

Zenepe Luka, being a field journalist all the time, had to face difficulties, to reflect in the pages of the newspaper the concern of ordinary people, even facing the pressure of the state. She risked, like no other for the period when she was a journalist of the newspaper “Koha Jonë” in Vlora, proving the police violence, the pressure of the traffickers, to reach the fundamentalist act, the placement of tritol in the apartment on May 10, 1998, where the apartment was destroyed and two children were injured.

The journalist is appreciated by the readers, while she has faced pressures from the authorities that have been criticized by her. Zenepe Luka has been praised by the great Italian singer Al Bano Karrisi, who has awarded the Premium “Zenepe Luka is the Albanian Oriana Falasci”. On the occasion of the 45th anniversary of his career, the Union of Journalists of Albania awarded him with “Gratitude”, while the Union of Journalists in Vlora with the award “Petro Marko”.

Zenepe Luka (Çekrezi) has started her literary creativity in the banks of the high school “Luigj Gurakuqi” in Elbasan. When she was a student, she submitted for publication the first book of poetry entitled “Girlhood”, which was rejected by the Publishing House Naim Frashëri, on the pretext that it had only lyrics.

The series of publications began in 1996, with the novel “The Grief of the Soul”. In 1998, he published the publicist book “Vlora, Vlora”, a publication that follows the painful chronicle of the spring of 1997 in Vlora. The book “I, the rebel journalist” saw the light of publication in 2001, while the book “A life for the Nation” was published in 2002. “Confess Nermin Vlora-we were Three”, is the voluminous book, which was published in 2005. In his pages is the figure of the Ambassador of the Nation Nermin Vlora, her many messages-exchanges with the author, which are also the legacies for the promotion of the values ​​and contributions of the Albanian woman.

“Violeta Manushi, the Stage Leader”, which came out in print in the summer of 2007, is another valuable book by the author. In May 2008, her seventh book “Al Bano & Albania” was published and promoted in Vlora, with the participation of the prominent Italian singer, Al Bano Karrisi. In July 2012, the book in Italian L’amore Albanese per Al Bano was published (Albanian love for Al Bano), which was promoted in the birthplace of the singer in Celino San Marco, where the President of the Republic Prof. Bamir was also present. Topi ”.

The voluminous book “This is my life”, was published in May 2013, on the occasion of the 40th anniversary of the author’s journalistic graduation. The novel “Sighs-Trust-Trust”, was published in 2015.

The author has also adapted the books “Al Bano & Romina Power” and the monograph “The life of Al Bano Karris”, the book “Edi Luarasi Drama & love (in life and on stage)”, was published in 2017 and was promoted in collaboration with the Theater National. “Women’s will for women” was promoted on the occasion of the 15th anniversary of the Foundation “Nermin Vlora Falaschi” on April 18, 2018. In the same year was published the book “Confess the Albanian Lumnie Hoti Çota Sozia and Klaudia Cardinale”. The book “This Love has the name Al Bano”, was promoted in May 2018 in Vlora, where Al Bano Karrisi was also present “.

1542662765_zenepealbano.jpg

In addition to being a well-known journalist and author of 18 books, Zenepe Luka also contributes to civil society. She is the founder and President of the Cultural Association “Al Bano & Romina Power” since 1996 and President of the Nationwide Cultural Foundation “Nermin Vlora Falaschi” for 18 years. For its contribution and values, it has been awarded with 30 medals of “Gratitude” by municipalities inside and outside the country, as in Kosovo, several countries in Europe, Diaspora and especially in Italy.

In November 2011, at the World Women’s Forum, held in Beijing, Zenepe Luka was presented with the “Outstanding Woman” award by the President of the Chinese Women’s Federation and Vice Speaker of the Chinese Parliament, Ms. Chen Zhi Li. In July 2012, the Municipality of Celino San Marco, the birthplace of singer Al Bano Karrisi, awarded him the “Honorary Citizen” Award. During 2017, on the occasion of the 15th anniversary of the Foundation, he was awarded the Medal of Gratitude by the Albanian Embassies in Vienna and Slovenia.

On November 1, 2017, the President of Kosovo, Mr. Hashim Thaçi decorated him with the Presidential Medal of Merit. A boom of evaluations was awarded to you at the event organized “45 years of field journalist”, where the most important were the Certification with the title “Missionary of International Peace”, while the Union of Journalists of Albania honored with “Gratitude” Italian MP Nicola Ciraci accorded by several municipalities of Puglia, while the “Nikolin Xhoja” Prize was handed over to him by the pianist, Grand Master Aksinja Xhoja.

Italian singer Al Bano Karrisi presented two prizes, highly appreciating Zenepe Luka as a journalist and president of the cultural association “Al Bano Karrisi” who with major activities for 25 years, has strengthened the bridges of friendship between the two peoples. On August 2, 2019, on her birthday, Zenepe Luka is awarded the Gold Medal “Ambassador of World Peace” signed by four American institutions accredited to the UN. Diplomatic Mission Peace and Prosperity, American Diplomatic Mission and World Peace Academy.

On November 23, 2019, the World Club of Art and Social in Milan, based on the dignified international award OSKAR.