Protesters clash against Dutch anti-riot police officers during a demonstration against coronavirus restrictions on 18 Septemberplein square in Eindhoven, the Netherlands, on January 24, 2021. (Photo by ROB ENGELAAR / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Holanda është përfshirë nga protesta të dhunshme, pasi qindra mijëra njerëz mbushën rrugët e qyteteve kryesore për të kundërshtuar masat e reja anti-Covid.

Autoritetet në Holandë vendosën ndalimin e qarkullimit nga ora 21:00 deri në 04-30. Përplasjet mes qytetarëve dhe policisë nuk munguan, ndërsa u përdor gaz lotsjellës dhe ujë me presion për të zmbrapsur turmën e demonstruesve.

Gjatë protestës u shkatërruan disa dyqane si dhe u hodhën lëndë piroteknike. Sipas raportimeve të para më shumë se 100 persona u arrestuan. Pika kulmore e protestës u regjistrua në qytetin e Urk, ku protestuesit i vendosën zjarrin një qendre për testimin kundër koronavirusit.

Skenat e trazirave të dhunshme u përhapën në të gjithë vendin: Amsterdam, Tilburg dhe Enschede, ku të rinjtë hodhën gurë në një spital dhe dogjën një qendër testimi Covid.

The Netherlands has been rocked by violent protests as hundreds of thousands of people filled the streets of major cities to oppose new anti-Covid measures.

Authorities in the Netherlands imposed a curfew from 21:00 to 04-30. Clashes between citizens and police were not absent, as tear gas and water cannons were used to disperse the crowd of demonstrators.

During the protest, several shops were destroyed and pyrotechnics were thrown. According to initial reports more than 100 people were arrested. The culmination of the protest was recorded in the city of Urk, where protesters set fire to a coronavirus testing center.

Scenes of violent riots spread across the country: Amsterdam, Tilburg and Enschede, where young people threw stones at a hospital and set fire to a Covid testing center.