Ka nisur riatdhesimi i fëmijëve dhe grave shqiptare të bllokuar në kampin “Al Hol” të Sirisë.

Lajmi është dhënë nga Gjysmëhëna e Kuqe e Sirisë, sipas të cilës gjatë ditës së sotme janë nxjerrë nga kampi katër fëmijë dhe një grua me aftësi të kufizuara, të cilët do të trajtohen nga mjekët dhe më pas do të nisen drejt Shqipërisë.

“Nën udhëzimet e Khaled Hboubati, president i Gjysmëhënës së Kuqe Siriane po bëhet i mundur transferimi i fëmijëve dhe grave shqiptare nga kampi Al Hol në Hasekeh të Sirisë. Ata janë shoqëruar fillimisht për në Damask dhe më pas do të bëhet transferimi për në Shqipëri“, shkruan Gjysmëhëna e Kuqe Siriane në Facebook.

Një numër i madh grash dhe fëmijësh nga Shqipëria kishin ngecur në këtë kamp të kontrolluar nga forcat kurde prej disa vitesh. Bëhet fjalë për familjarë të luftëtarëve shqiptarë që kishin shkuar për të luftuar në krah të grupeve radikale kundër Presidentit Asad në Siri.

Një pjesë e tyre mbetën të vrarë duke lënë gratë dhe fëmijët vetëm, ndërsa të tjerë u shpërndanë pas marrjes së territorit nën kontroll nga forcat kurde.

Pasi morën zonën nën kontroll, kurdët i mblodhën gratë dhe fëmijët e xhihadistëve shqiptarë në kampin “Al Hol” me qëllim mbajtjen e tyre nën kontroll.

Nga i njëjti kamp i riatdhesua edhe vogëlushi shqiptar Alvin Berisha, ngjarje e cila bëri bujë disa muaj më parë.

Një pjesë e mirë e vendeve i kishin tërhequr qytetarët e tyre nga kampi në fjalë, ndërsa shqiptarët mbetën aty deri ditën e sotme, ku nje pjesë e tyre janë nisur për në Shqipëri.

Pritet që në ditët në vijim të bëhet edhe transferimi i të tjerëve.

The repatriation of Albanian children and women trapped in the “Al Hol” camp in Syria has begun.

The news was given by the Syrian Red Crescent, according to which four children and a woman with disabilities were taken out of the camp today, who will be treated by doctors and then will leave for Albania.

“Under the guidance of Khaled Hboubati, president of the Syrian Red Crescent, the transfer of Albanian children and women from the Al Hol camp in Hasekeh, Syria, is becoming possible. “They were initially escorted to Damascus and then the transfer to Albania will take place”, writes the Syrian Red Crescent on Facebook.

A large number of women and children from Albania had been stranded in this camp controlled by Kurdish forces for several years. These are relatives of Albanian fighters who had gone to fight alongside radical groups against President Assad in Syria.

Some were killed, leaving women and children alone, while others were dispersed after Kurdish forces took control of the territory.

After taking control of the area, the Kurds gathered the wives and children of Albanian jihadists in the “Al Hol” camp in order to keep them under control.

The Albanian child Alvin Berisha was repatriated from the same camp, an event which caused a stir several months ago.

A good part of the countries had withdrawn their citizens from the camp in question, while the Albanians remained there until today, where a part of them have left for Albania.

It is expected that in the coming days the transfer of others will take place.