Pjesë e rubrikës “Ka një mesazh për ty” tek E Diela Shqiptare, ka qenë një vajzë e quajtur Hybe, e cila ka rrëfyer historinë e saj të jetës dhe vështirësitë që ajo është përballur që kur ka qenë 14 vjeç.

Hybja nga Kavaja është martuar që 14 vjeç me një djalë i cili jetonte në Itali. Ajo u martua me imponim nga vetë burri i saj dhe pas martese jeta e saj nuk ishte si më parë. Hybe ndihej e palumtur me një burrë që nuk ndjente për të, i cili e tradhëtonte me prostituta në Itali.

Hybe: Kam ardhur nga Italia për një histori të jetës sime shumë të vështirë. (qan)

Ardit Gjebrea: Po të ndihmoj unë. Ti ke jetuar në Kavajë, sa vjeç ke qenë, 14 vjeç?

Hybe: Kur ka filluar historia ka qenë 14 vjeç e gjysmë.

Ardit Gjebrea: Sa motra e vëllezër jeni?

Hybe: 4 djem dhe 2 vajza.

Ardit Gjebrea: Ti je e vogla e famijes, ke qenë e përkëdhelura e familjes?

Hybe: Tek babi shumë.

Ardit Gjebrea: Dhe me babin e ke problemin, sa vite ke që nuk flet me të?

Hybe: 3 vite.

Ardit Gjebrea: As me mamin as me babin. Në çfarë mënyre hyri bashkëshorti në jetën tënde?

Hybe: Në mënyrë shumë provokuese, si në kurth.

Ardit Gjebrea: U fute në kurth dhe t’u imponua.

Hybe: Po, ai jetonte në Sanremo. Ky nuk më njihte mua fare dhe as unë atë. Po një djalë nga fshati im më njihte shumë mirë dhe më merr në telefon dhe më thotë shiko se të kam gjetur një djalë të mirë, është shoku im punojmë bashkë dhe dua të ta prezantoj. Unë i thashë sa kam mbaruar shkollën nuk më interesojnë këto gjëra. Ai më thotë nëse nuk do të flasësh me këtë çunin, unë do të të marr çdo orar të natës.

Ardit Gjebrea: Ti ishe vetëm 14 vjeç, a u trembe?

Hybe: U tremba dhe fola në telefon. Aq e vogël sa isha ia bëra të qarta të dyve. I thashë ne flasim, por unë nuk e kam idenë se kush je. I thashë kur të vish në Shqipëri shihemi dhe nëse familja është dakort edhe unë jam dakort. Erdhi në Shqipëri, u takuam rastësisht në fugonat e rastit dhe i thashë e lëmë këtu, nuk më pëlqen. Më tha nëse ti nuk do flasësh me mua dhe nuk mban lidhje me mua, po u fejove do të të ndaj me tjetrin. Do t’i them që ti ke ardhur me mua, ke dalë, ke bërë çdo gjë.

Ardit Gjebrea: Çfarë bëre ti pastaj, a u nënshtrove?

Hybe: Mua më dukeshe që kisha hyrë në një rrugë që nuk dija si të dilja. Vëllezërit nuk i kisha pranë, i kisha në Itali. Kisha shumë frikë të flisja me babin për këtë gjë sepse është shumë fanatik dhe nuk do më kuptonte asnjëherë. Ky nuk u bindte që të më linte, i thashë më ço lajm tek shtëpia. E solli babën e vetë dhe më kërkoi dorën dhe baba tha unë nuk kam gocë për t’u martuar sepse është shumë e vogël. Ai i tha shko pyet vajzën tëndë sepse ajo dhe djali im i kanë rregulluar punët për këtë gjë. Baba u prek shumë erdhi dhe më pyeti, i thashë po e kam bërë këtë gabim dhe babi i thotë atij nuk të pranoj si mik dhe e përzen ish-vjehrrin.

Më pas babi më tha hajde më trego gjërat siç janë dhe më pyeti me të mirë. I tregova sepse besova që nuk do më rrihte. I tregova si u lidha dhe më tha ti qënke fejuar, s’ka ngelur gjë për mua, mund të ikësh. Ika tek shtëpia e tij, ndejta 7 vite në fshat duke pritur që të më bënte dokumentat, linda djalin në Shqipëri.

Ardit Gjebrea: Si ishte marrëdhënia juaj?

Hybe: Jo shumë mirë sepse ishte shumë xheloz. Babi më tha vetë e zgjodhe, nëse të ndodh gjë nuk më vend tek shtëpia ime.

Ardit Gjebrea: Si ndodhi që marrëdhënia juaj po përkeqësohej dhe mbërriti deri në ndarje, cili ishte motive?

Hybe: Kjo ndodhi që në Shqipëri, por nuk kisha mundësi ta lija sepse babi kishte vënë një mur të madh dhe unë s’kisha as ku të kaloja, vëllezërit ishin në Itali me familjet e tyre dhe unë nuk kisha ku t’ja mbaja. Edhe vëllai i tretë që më kuptonte disi, u kthye kundër sepse ish-burri i ktheu gjithë njerëzit e mi kundër.

Ardit Gjebrea: Si u ndave, çfarë zbulove?

Hybe: Që kur isha në Shqipëri e kisha marrë vesh nga vëllai i Harunit që ai shkonte me ato të rrugëve, i prishte lekët andej dhe nuk pyeste fare për mua dhe as për të më bërë dokumentat, as për nevojat e mia. Unë e shikoja, burri dhe kunati punonin bashkë dhe i shikoja lekët sa sillte burri dhe sa lekë sillte i vëllai. Kunati e thoshte pa problem dhe thoshte ky i lë lekët nëpër restorantet, nëpër lojërat.

Ardit Gjebrea: Pastaj kur ishte rasti i asaj videos?

Hybe: Ishte rasti para 4 viteve në Itali. Vjen kushëriri i ish-burrit për tre muaj dhe burri im punonte me një shqiptar, e kishte pronar, mblidhnin lule në pyll. Kur vjen kushëriri i Harunit, ai nuk shkon tre ditë në punë dhe shkon kushëriri në vendin e tij të mbledhë lule.

Ardit Gjebrea: Çfarë ndodh më pas?

Hybe: Kaluan ato që kalonin përditë.

Ardit Gjebrea: Prostitutat?

Hybe: Po dhe kushëriri i Harunit më thotë, i shikon këto që janë rrugës? Këtu i kam lënë lekët me gjithë Harunin për 4 vite. Ky çuni kishte një muaj e gjysmë që dëgjonte zënkat tona.

Ardit Gjebrea: Ky djali ishte kushëriri i ish-bashkëshortit tënd, dëgjonte historitë dhe zënkat tuaja dhe një ditë për të të bindur ty, vendos që ta filmojë me video pronarin e ish-burrit dhe vjen e ta tregon ty. Ti kur pe këtë video që pronari tregonte të gjitha gjërat, çfarë mendove?

Hybe: E durova këtë gjë për nja një javë pa ia treguar ish-burrit dhe i thashë kushëririt të tij që unë nuk mundem ta mbaj më këtë sekret sepse iu betova që nuk do i tregoja askujt për këtë video. Ia tregova dhe ai reagoi shumë keq, po silleshe sikur ishte shumë i ndershëm, shumë i sinqertë sikur kjo gjë të mos ekzistonte. E marr vëllain e tretë në telefon, ia tregoj këtë histori sepse babës nuk kisha mundësi t’ja tregoja.

Vëllai më mirëkupton, më beson dhe më thotë ti do ndahesh me atë dhe do flas unë me babën. Flet me babën dhe bien dakort. U nis për të shkuar tek familja e burrit baba dhe u kthye sërish. Mendonte që ky kushëriri që më tregoi për Harunin, mos kishte ndonjë qëllim për vete, që të bëjë gocën për vete e për t’i ndarë. Më bënë presion, më thanë nëse ti e lë atë ti s’ke për ta parë kurrë nënën. Unë kisha gjithë këto vite që po e vuaja këtë gjë dhe i thoja mamit dua të lë.

Ardit Gjebrea: Ti u ndave nga burri dhe më pas u lidhe me kushëririn e tij. Si u lidhe sepse për këtë të akuzoi ish-burri?

Hybe: Nuk nisi lidhja direkt. Unë Harunin nuk e lija sepse mami më thoshte nëse t’i e lë atë, unë do mbys veten, mos na turpëro. Unë e mendoja gjithmonë këtë gjë sepse nëse i ndodh ndonjë gjë nënës, nuk ka kuptim jeta. Por kur e mora vesh që shkonte me ato të rrugës, mu pështiros dhe vetja ime, nuk mund ta shikoja dot në shtëpi.

Ardit Gjebrea: Kur vendose të ndaheshe?

Hybe: Pas një viti që vendosa t’ja falja. U ndava sepse unë isha bërë shumë e besdisshme që Haruni më kishte tradhëtuar mua dhe jo unë Harunin. Ky vazhdoi me xhelozitë dhe kaloi si në depresion. Më ruante gjithë kohës, ku po shkoj, çfarë po bëj edhe me shoqet nuk më linte me fol. Që kur mora vesh se më tradhëtonte, nuk flinim më bashkë. Vendosa të ndahem kur ai filloi të më dhunonte, të më ofendonte me fjalë, në sy të fëmijëve.

Ardit Gjebrea: Pasi u ndave si erdhi ne jetë kushëriri?

Hybe: Të gjithë mendonin se kjo e la Harunin sepse është dashuruar me Gëzimin.

Ardit Gjebrea: Ti u lidhe me Gëzimin si për të vërtetuar fjalët e tyre që kjo është e lidhur me Gëzimin.

Hybe: Po.

Ardit Gjebrea: Si u lidhe ti me të?

Hybe: Më braktisën të gjithë dhe i vetmi që më qëndronte afër ishte ai.

Ardit Gjebrea: Pse u ndatë?

Hybe: Nga opinioni, ai ishte më i vogël se unë 9 vite, kam dy fëmijë, familja e Gëzimit nuk pranonte, familja ime jo e jo. Erdhi një moment dhe thashë stop, nuk mund të vazhdoj më.

Ardit Gjebrea: Ti e dashurove atë?

Hybe: Shumë, u mërzita shumë që u ndava por e lë dashurinë mënjanë për hir të familjes.

Ardit Gjebrea: Ishte vendimi yt apo i Gëzimit?

Hybe: Më shumë i imi. Qëndrova 3 vite e lidhur me të dhe kam 3 vite e gjysmë që nuk flas me prindërit e mi, që kur u ndava nga Haruni.

Part of the column “There is a message for you” on Albanian Sunday, was a girl named Hybe, who told her life story and the difficulties she has faced since she was 14 years old.

Hybja from Kavaja has been married for 14 years to a boy who lived in Italy. She was forced to marry by her own husband and after marriage her life was not like before. Hybe felt unhappy with a man she did not feel for, who betrayed her to prostitutes in Italy.

Hybe: I came from Italy for a very difficult life story. (Crying)

Ardit Gjebrea: I am helping you. You lived in Kavaja, how old were you, 14 years old?

Hybe: When the story started it was 14 and a half years old.

Ardit Gjebrea: How many sisters and brothers are you?

Hybe: 4 boys and 2 girls.

Ardit Gjebrea: You are the youngest of the family, were you the pet of the family?

Hybe: To dad a lot.

Ardit Gjebrea: And you have a problem with your father, how many years have you not talked to him?

Hybe: 3 years.

Ardit Gjebrea: Neither with mom nor dad. How did your spouse get into your life?

Hybe: Very provocatively, as in a trap.

Ardit Gjebrea: You were trapped and forced.

Hybe: Yes, he lived in Sanremo. He did not know me at all, nor did I know him. Yes a guy from my village knew me very well and he calls me and says look I found you a good guy, he is my friend we work together and I want to introduce him. I told him that after I finished school I was not interested in these things. He tells me if you are not going to talk to this guy, I will take you every night schedule.

Ardit Gjebrea: You were only 14 years old, were you scared?

Hybe: I was scared and talked on the phone. As small as I was I made it clear to both of them. I said we talk, but I have no idea who you are. I told him when you come to Albania see you and if the family agrees I agree. He came to Albania, we met by chance in random vans and I told him to leave it here, I do not like it. He told me if you do not talk to me and do not keep in touch with me, if you are engaged I will share you with the other. I will tell you that you came with me, you went out, you did everything.

Ardit Gjebrea: What did you do then, did you submit?

Hybe: It seemed to me that I had entered a path that I did not know how to exit. I did not have brothers near me, I had them in Italy. I was too scared to talk to my dad about this because he is so bigoted and would never understand me. He was not convinced to leave me, I told him to take the news home. She brought her own father and asked for my hand and my father said I do not have a daughter to marry because she is too young. He told her to go ask your daughter because she and my son have arranged things for this. Dad was very touched he came and asked me, I told him yes I made this mistake and dad tells him not to accept you as a friend and expels the ex-father-in-law.

Then Dad said come on show me things as they are and asked me well. I told him because I believed he would not beat me. I told him how I got engaged and he told me that you are engaged, there is nothing left for me, you can leave. I went to his house, I stayed in the village for 7 years waiting for him to do my paperwork, I gave birth to my son in Albania.

Ardit Gjebrea: How was your relationship?

Hybe: Not very well because he was very jealous. Dad told me to choose for myself, if something happens I have no place in my house.

Ardit Gjebrea: How did it happen that your relationship was deteriorating and reached the point of separation, what were the motives?

Hybe: It happened in Albania, but I could not leave it because my father had put up a big wall and I had nowhere to go, the brothers were in Italy with their families and I had nowhere to keep it. Even the third brother who understood me somehow, turned against because the ex-husband turned all my people against.

Ardit Gjebrea: How did you split up, what did you find out?

Hybe: Ever since I was in Albania, I had learned from Harun’s brother that he went with those on the streets, he wasted money there and did not ask at all about me or to do the paperwork or my needs. I looked at him, my husband and brother-in-law worked together and I looked at the money brought by the husband and how much money the brother brought. The brother-in-law said it without any problem and he said he leaves the money in restaurants, in games.

Ardit Gjebrea: Then when was the case of that video?

Hybe: It was the case 4 years ago in Italy. The ex-husband’s cousin came for three months and my husband worked with an Albanian, he owned it, they collected flowers in the forest. When Aaron’s cousin arrives, he does not go to work for three days and the cousin goes to his place to collect flowers.

Ardit Gjebrea: What happens next?

Hybe: Gone are the days.

Ardit Gjebrea: Prostitutes?

Hybe: Yes, and Aaron’s cousin tells me, do you see these that are on the way? Here I left the money with all Aaron for 4 years. This boy had been listening to our quarrels for a month and a half.

Ardit Gjebrea: This boy was your ex-husband’s cousin, he listened to your stories and quarrels and one day to convince you, he decides to film the ex-husband’s owner with a video and comes and shows it to you. You when you saw this video that the owner showed all the things, what did you think?

Hybe: I endured this for about a week without telling my ex-husband and told his cousin that I could no longer keep this secret because I swore I would not tell anyone about this video. I told him and he reacted very badly, you were behaving as if he was very honest, very sincere as if this thing did not exist. I call my third brother and tell him this story because I could not tell my father.

My brother understands me, trusts me and tells me you will share with him and I will talk to my father. He talks to Dad and they agree. She left to go to her father’s husband’s family and came back again. He thought that this cousin who told me about Aaron had no intention of making a girl for himself and separating them. They pressured me, they told me if you leave her you will never see your mother. I had all these years that I was suffering this thing and telling mom I want to leave.

Ardit Gjebrea: You separated from your husband and then connected with his cousin. How did you get in touch because your ex accused you of that?

Hybe: The connection did not start directly. I did not leave Aaron because my mother told me that if I left him, I would kill myself, do not shame us. I always thought this because if anything happens to the mother, life has no meaning. But when I found out that he was going with the ones on the street, he disgusted me and myself, I could not see him at home.

Ardit Gjebrea: When did you decide to separate?

Hybe: After a year I decided to forgive him. I broke up because I was so upset that Aaron had betrayed me and not me Aaron. This one continued with jealousies and passed as if depressed. He kept me all the time, where I was going, what I was doing even with my friends did not let me talk. Ever since I found out he was betraying me, we have not slept together. I decided to separate when he started raping me, insulting me verbally, in front of the children.

Ardit Gjebrea: After you separated, how did your cousin come to life?

Hybe: Everyone thought this left Aaron because he was in love with Joy.

Ardit Gjebrea: You connected with Gëzim as if to prove their words that this is related to Gëzim.

Hybe: Yes.

Ardit Gjebrea: How did you connect with him?

Hybe: Everyone abandoned me and the only one standing close to me was him.

Ardit Gjebrea: Why did you split up?

Hybe: From the opinion, he was 9 years younger than me, I have two children, Gëzim’s family did not accept, my family no and no. A moment came and I said stop, I can not continue.

Ardit Gjebrea: You loved him?

Hybe: A lot, I was very upset that I broke up but I put love aside for the sake of family.

Ardit Gjebrea: Was it your decision or Gëzim’s?

Hybe: More mine. I stayed connected to him for 3 years and I have not spoken to my parents for 3 and a half years since I separated from Aaron.