4 persona kanë humbur jetën gjatë trazirave që u shkaktuan në Capitol Hill në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Sipas policisë metropolitane të Ëashingtonit gjithashtu janë arrestuar 52 persona, 47 prej tyre sepse kanë shkelur urdhërin e shtetrrethimit bën me dije në një deklaratë për mediat shefi i policisë metropolitane të Ëashington, Chief Robert J. Contee.

Mësohet se 2 bomba artizanale janë gjetur në kompleksin e ndërtesave rreth Kongresit në SHBA.
Ndërkohë që në Kongres ka rinisur puna për certifikimin e fitores së Biden, pavarësisht të gjitha trazirave që janë shënuar për orë me radhë.

Pamjet e djeshme të hyrjes së qytetarëve në godinën e Kongresit dhe të Senatit bënë xhiron e të gjitha mediave botërore, ndërkohë që pavarësisht vendosjes së një ndalimi qarkullimi në Ëashington kjo nuk i pengoi qytetarët që të vijonin të qendronin në rrugë.

Autoritetet e sigurisë në Uashington DC nxorrën armët për të trembur e penguar protestuesit të depërtonin në godinën e Kongresit të njohur si Capitol Hill. Disa prej tyre u ngjiten në ndërtesë dhe hynë brenda. Forca shtesë sigurie kundër protestave dhe Garda Kombëtare e urdhëruar nga departamenti i Mbrojtjes gjithashtu ndërhynë.

Me thirrjet “Duam Trumpin” demonstruesit, që kundërshtojnë rezultatin e zgjedhjeve, pushtuan korridoret e Kongresit ku gjendet Dhoma e Përfaqësuesve dhe senatit, teksa ligjvënësit u evakuuan në një vend të sigurt.

Protestuesit, disa prej tyre të armatosur, u panë duke marshuar në Kongres. Pothuajse të gjithë demonstruesit në Uashington mbanin shenja ose flamuj me emrin e Trump. Disa kishin veshur me bluza që promovojnë teorinë e konspiracionit Q Anon, e cila pretendon se Trump po punon për të goditur një rrjet sekrete të elitave të pedofilëve. Flamuj të Konfederatës janë parë gjithashtu.

Në një deklaratë nga Uilmingto në Delauer presidenti i zgjedhur Joe Biden i bëri thirrje Trumpit të dalë në TV dhe të kërkojë ndaljen e pushtimit të Capitol Hill.

“Kërcënimi i sigurisë së zyrtarëve të zgjedhur, nuk është protestë, është kryengritje. Bota po na sheh. Si shumë amerikanë të tjerë, unë jam i tronditur dhe i trishtuar që kombi ynë, për kaq kohë rrezja e dritës dhe shpresës për demokraci, arriti në një moment kaq të errët. President Trump: Merr masa!”, tha Biden.

Dhe përgjigjja e Trump ishte e menjëhershme. Me anë të një video mesazhi, presidenti apeloi që protestuesit të shkonin në shtëpi.

“E kuptoj dhimbjen tuaj, e di që po vuani. Çdokush e di që zgjedhjet u vodhën. Edhe krahu tjetër. Por ju duhet të shkoni në shtëpi tani.”

Hyrja e demonstruesve në Kongres ndodhi pasi zv/presidenti amerikan Mike Pence doli kundër Trump në nisje të sesionit të përbashkët për të certifikuar zyrtarisht fitoren e Joe Biden, duke mos pranuar kërkesën e Donald Trump që ai të refuzonte në mënyrë të njëanshme votat elektorale. Por menjëherë Trump e akuzoi duke shkruar në Tëitter:

“Mike Pence nuk kishte guximin të bënte atë që duhej bërë për të mbrojtur vendin dhe Kushtetutën tonë, duke u dhënë shteteve një shans për të certifikuar faktet e korrigjuara dhe jo mashtrimet. SHBA kërkon të vërtetën!” Aleatët e Trump në Kongres patën një përpjekje të fundit për të anuluar humbjen e tij në zgjedhje. Megjithatë gjatë diskutimit te votave te Arizonës, udhëheqësi i shumicës ne senat, Mitch Mçonnell tha se “votuesit, gjykatat dhe shtetet e thanë fjalën e tyre. Nëse e vëmë veten mbi to, kjo do ta dëmtonte republikën tonë përgjithmonë.”

4 people have lost their lives during the riots that were caused on Capitol Hill in the United States of America.

According to the Washington metropolitan police, 52 people have also been arrested, 47 of them for violating the curfew, Chief of the Washington Metropolitan Police, Chief Robert J. Contee, said in a statement to the media.

It is learned that 2 artisanal bombs were found in the building complex around the US Congress.
Meanwhile in Congress work has resumed to certify Biden victory, despite all the riots that have been recorded for hours.

Yesterday’s images of citizens entering the building of the Congress and the Senate made the rounds of all world media, while despite the imposition of a curfew in Washington, this did not prevent citizens from continuing to stand on the streets.

Security forces in Washington DC took up arms to intimidate and prevent protesters from entering the Congress building known as Capitol Hill. Some of them climbed into the building and went inside. Additional security forces against the protests and the National Guard ordered by the Department of Defense also intervened.

Demonstrators protesting the election result chanted “We want Trump” in the corridors of Congress, where the House of Representatives and the Senate are located, while lawmakers were evacuated to a safe place.

The protesters, some of them armed, were seen marching in Congress. Almost all demonstrators in Washington carried signs or flags bearing Trump’s name. Some were wearing T-shirts promoting the Q Anon conspiracy theory, which claims Trump is working to crack down on a secret network of pedophile elites. Confederate flags have also been seen.

In a statement from Wilmington in Delaware, President-elect Joe Biden called on Trump to appear on TV and demand an end to the occupation of Capitol Hill.

“The threat to the security of elected officials is not a protest, it is an uprising. The world is watching us. Like many other Americans, I am shocked and saddened that our nation, for so long the ray of light and hope for democracy, reached such a dark moment. President Trump: Take action! ”Said Biden.

And Trump’s response was immediate. Through a video message, the president appealed for the protesters to go home.

“I understand your pain, I know you are suffering. Everyone knows the election was stolen. The other arm too. But you have to go home now. ”

The entry of demonstrators into Congress came after US Vice President Mike Pence came out against Trump at the start of the joint session to formally certify Joe Biden’s victory, rejecting Donald Trump’s request that he unilaterally reject the ballot. But Trump immediately accused him by writing on Twitter:

“Mike Pence did not have the courage to do what needed to be done to protect our country and our Constitution, giving states a chance to certify corrected facts and not fraud. The US is looking for the truth! ” Trump’s allies in Congress had one last attempt to undo his election defeat. However, during the discussion of the Arizona votes, the leader of the majority in the Senate, Mitch Mçonnell said that “voters, courts and states have their say. “If we put ourselves on them, it would hurt our republic forever.”