Turqia duket se nuk ka ndërmend të tërhiqet nga pretendimet e saj në Egjeun Lindor duke planifikuar rikthimin në zonat e kërkimit për gaz dhe naftë të anijeve të specializuara si edhe atyre ushtarake.

Marina turke ka njoftuar kryerjen e një stërvitjeje me armatim të vërtetë në zonën mes Qipros dhe ishullit grek Rodos duke sfiduar drejtpërdrejt Greqinë pas marrëveshjes së firmosur na kjo e fundit me Egjiptin për përcaktimin e kufirit detar në Mesdhe, raporton abcnews.al.

Marrëveshja në fjalë është kundërshtuar fuqimisht nga Turqia, e cila theksoi përmes Ministrisë së Jashtme dhe një gjë e tillë nuk ekziston pasi nuk ka një kufi detar mes Egjiptit dhe Greqisë.

Lexo edhe: Turqia reagon me tërbim pasi Greqia dhe Egjipti “ndanë” Mesdheun mes tyre
Më herët, Turqia kishte nënshkruar një marrëveshje të ngjashme me Libinë duke futur zonat e interesave të tyre ekonomike edhe detin përreth ishullit të Kretës.

Duke folur për mediat turke, ish-ushtarakë dhe ekspertë të sigurisë janë shprehur se është Turqia ajo që duhet të thotë fjalën e fundit për zhvillimet në rajon nisur nga potenciali ekomik dhe ushtarak i vendit, raporton abcnews.al.

Ish-drejtuesi i lartë i Marinës Turke, Cem Gurdeniz u shpreh për gazetën turke YeniSafak se marina turke nuk duhej të ishte tërhequr nga pozicionet e saj përballë marinës greke disa javë më parë pas ndërhyrjes së Kancelares së Gjermanisë, Angela Merkel me qëllim uljen e tensioneve midis dy shteteve të NATO-s.

“Turqia ka një pozicion të fuqishëm ushtarak dhe strategjik dhe duhet të sillemi si të tillë.

Greqia nënshkroi marrëveshje me Egjiptin dhe thotë le të bisedojmë me Turqinë. Nuk dihet të biem në kurthin e tyre”, shprehet ai.

Më i ashpër tregohet edhe juristi Selami Kuran, i cili shprehet se nuk ka një kufi detar mes Egjiptit dhe Greqisë sipas të drejtës ndërkombëtare.

“Nëse Greqia dërgon anije në atë zonë, atëherë është e drejta e Turqisë që t’i eliminojë ato”, shprehet ai.

Turqia dhe Greqia janë duke përjetuar tensione në raportet mes tyre gjatë viteve të fundit jo vetëm për shkak të ishujve të kontestuar, por edhe për ndarjen e pasurive poshtë ujërave të Egjeut Lindor.

Turkey does not seem to intend to back down from its claims in the East Aegean by planning the return to the gas and oil exploration areas of specialized as well as military vessels.

The Turkish Navy has announced the conduct of a real weapons exercise in the area between Cyprus and the Greek island of Rhodes, directly challenging Greece after the latter signed an agreement with Egypt to define the maritime border in the Mediterranean, reports abcnews.al.

The agreement in question has been strongly opposed by Turkey, which stressed through the Foreign Ministry and such a thing does not exist as there is no maritime border between Egypt and Greece.

Read also: Turkey reacts furiously as Greece and Egypt “divide” the Mediterranean
Earlier, Turkey had signed a similar agreement with Libya by introducing their areas of economic interest to the sea around the island of Crete.

Speaking to Turkish media, former military and security experts said that it is Turkey that should have the final say on developments in the region given the country’s economic and military potential, reports abcnews.al.

Former Turkish Navy chief Cem Gurdeniz told the Turkish daily YeniSafak that the Turkish navy should not have withdrawn from its positions in front of the Greek navy a few weeks ago after German Chancellor Angela Merkel intervened to ease tensions. between two NATO countries.

“Turkey has a strong military and strategic position and we must act as such.

Greece signed an agreement with Egypt and says let’s talk to Turkey. “We do not know how to fall into their trap,” he said.

The lawyer Selami Kuran is even harsher, saying that there is no maritime border between Egypt and Greece under international law.

“If Greece sends ships to that area, then it is Turkey’s right to eliminate them,” he said.

Turkey and Greece are experiencing tensions in relations between them in recent years not only over the disputed islands, but also over the division of assets under the waters of the East Aegean.