Një projekt krejt i veçantë duket se së shpejti do implementohet në Shqipërinë Veriore.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar shpreson se ky projekt ka për qëllim për të parandaluar që fëmijët të bashkohen me bandat mund të lajmërojë një mënyrë të re për të luftuar rrjetet e huaja të krimit.

Mbretëria e Bashkuar po përpiqet të përçajë grupet e huaja të krimit të organizuar duke i bindur fëmijët në zona të thella të Shqipërisë veriore që të shmangin jetën e bandës, raporton Fax News.

Në shenjë të masave që qeveria do të trajtojë fuqinë në rritje dhe tërheqjen e grupeve ndërkombëtare të krimit që veprojnë në Britaninë e Madhe, Ministria e Brendshme ka nisur një operacion dy vjeçar për të parandaluar moshat 14-16 vjeç që jetojnë në Shqipëri nga bashkimi me bandat që trafikojnë njerëz dhe kokainë në Britaninë e Madhe.

Projekti prej 2.7 milionë funtesh, i përqendruar rreth qyteteve dhe qyteteve në veri të Shqipërisë ku kanë origjinën shumë rrjete kriminale shqiptare që veprojnë në Britani të Madhe, përfaqëson herën e parë që qeveria ka shkuar jashtë vendit për të penguar rekrutët e ardhshëm të krimit të organizuar përpara se të përfundojnë të mbërrijnë në Britani dhe të burgosur për krime të rënda droge.

Nëse projekti është i suksesshëm, mund të shkaktojë përpjekje të ngjashme për të bindur fëmijët në rrezik për t’u bashkuar me rrjetet e krimit të organizuar serioz në vende të tjera.

Grupet e krimit nga Shqipëria, të vendosura në gadishullin ballkanik të Evropës Juglindore, janë bërë lojtarët kryesorë në tregun e kokainës prej 3 miliardë paundësh në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjithashtu janë përfshirë në tregtinë nëntokësore të fermës së kanabisit. Bandat shqiptare janë gjithashtu të përfshira në trafikun e njerëzve dhe korrupsionin shtetëror brenda Shqipërisë.

Shumë shqiptarë të kapur duke punuar në tregtinë e drogës në Britani janë të rinj. Sipas Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Investigative, bandat e drogës në Shqipëri – një vend me nivele të larta varfërie, papunësie dhe strehim të varfër – po rekrutojnë gjithnjë e më shumë fëmijë.