Censi 2023 ka evidentuar se në cilat qarqe dhe bashki është përqëndruar popullsia më e madhe. Përafërsisht, një e treta e popullsisë shqiptare (31,6 përqind) banon në qarkun e Tiranës, konkretisht 758 513 banorë.

Këtu është përqëndruar dhe mosha më aktive. 403 022 banorë janë të moshës 15 – 64 vjeç. Ndërkohë nga 598 176 banorë që janë në total në këtë bashki vihet re një prezencë e madhe e femrave. Janë 287 992 meshkuj nga të cilët 191 499 janë forcë pune, ( të moshës 15 – 64 vjeç). Ndërsa për femrat shifra është 310 184, dhe nga këta 211 523 të moshës 15 – 64 vjeç.

Qarqet nga ku po ikin më shumë

Në të gjithë qarqet, me përjashtim atë të Tiranës, popullsia ka ardhur në rënie përgjatë periudhës 2011-2023, në një rang ndryshimesh prej 28,3 përqind në qarkun e Shkodrës dhe 27,3 përqind në qarkun Kukës, deri në 0,7 përqind në qarkun e Beratit. Shprehur në vlerë absolute, Elbasani dhe Shkodra kanë pësuar rënien më të lartë të popullsisë.

Në anën tjetër, popullsia e qarkut Tiranë është rritur me 1,2 përqind, më së shumti prej migracionit të brendshëm. Rritja e popullsisë në Tiranë dhe rënia në qarqet e tjera rezulton në rritjen e përqindjes së popullsisë banuese në Tiranë, nga 26,8 përqind në 2011 në 31,6 përqind në 2023

Sipas Censit të vitit 2023, 98,3 përqind e popullsisë në Shqipëri janë vendas, dhe 1,7 përqind janë individë të lindur jashtë vendit. Mes popullsisë të lindur jashtë, afërsisht gjysma e tyre (46,2 përqind) kanë lindur në Greqi, dhe 16,6 përqind në Itali.

Duke analizuar përbërjen e popullsisë vendase dhe të lindur jashtë sipas qarkut, vihet re se qarku i Gjirokastrës ka përqindjen më të lartë të popullsisë të lindur jashtë, me 2,8 përqind. Në tre qarqe të tjera Vlorë, Tiranë dhe Durrës ka një përqindje të popullsisë së lindur jashtë mbi mesataren

Numri i banorëve sipas qarqeve
– Në qarku e Tiranës jetojnë 758 513 banorë
– Në qarkun e Beratit jetojnë 140 956 banorë
– Në qarkun e Dibrës jetojnë 107 178 banorë
– Në qarkun e Durrësit jetojnë 226 863 banorë
– Në qarkun e Elbasanit jetojnë 232 580 banorë
– Në qarkun e Fierit jetojnë 240 377 banorë
– Në qarkun e Gjirokastrës jetojnë 60 013 banorë
– Në qarkun e Korcës jetojnë 173 091 banorë
– Në qarkun e Kukësit jetojnë 61 998 banorë
– Në qarkun e Lezhës jetojnë 99 384 banorë
– Në qarkun e Shkodrës jetojnë 154 479 banorë
– Në qarkun e Vlorës jetojnë 146 681 banorë
Gjithashtu ne raportin e Censit 2023 është dhe shpërndarja e popullsisë në Shqipëri

Popullsia banuese sipas bashkive
Berat 62 232
Kuçovë 31 077
Poliçan 8 762
Skrapar 10 750
Dimal 28 135
Bulqizë 26 826
Dibër 50 775
Klos 12 172
Mat 17 405
Durrës 153 614
Krujë 51 191
Shijak 22 058
Belsh 17 123
Cërrik 25 163
Elbasan 115 101
Gramsh 16 533
Librazhd 23 312
Peqin 16 580
Prrenjas 18 768
Divjakë 24 882
Fier 101 963
Lushnje 63 135
Mallakastër 15 838
Patos 18 227
Roskovec 16 332
Dropull 8 259
Gjirokastër 23 270
Këlcyrë 4 400
Libohovë 2 765
Memaliaj 6 578
Përmet 7 980
Tepelenë 6 761
Devoll 25 897
Kolonjë 7 519
Korçë 60 754
Maliq 31 008
Pogradec 46 070
Pustec 1 843
Has 11 684
Kukës 36 125
Tropojë 14 189
Kurbin 34 405
Lezhë 51 354
Mirditë 13 625
Fushë Arrës 4 878
Malësi e Madhe 21 684
Pukë 6 222
Shkodër 102 434
Vau i Dejës 19 261
Kamëz 96 137
Kavajë 30 012
Rrogozhinë 12 567
Tiranë 598 176
Vorë 21 621
Delvinë 6 166
Himarë 8 328
Konispol 4 898
Finiq 11 413
Sarandë 22 613
Selenicë 9 580
Vlorë 83 683