SHBA- Një grua në Nebraska e shpallur fillimisht e vdekur në një azil të moshuarish, u gjet e gjallë në një shtëpi funerali pas pak orësh. Një telefonatë urgjente u bë të hënën nga stafi i një shtëpie funerali në Waverly, pranë Lincoln, i cili vuri re se 74-vjeçarja ishte ende duke marrë frymë.

Constance Glantz ishte shpallur e vdekur nga stafi i azilit aty pranë rreth dy orë më parë. Policia po heton ngjarjen, por thotë se nuk ka gjetur prova për qëllime kriminale nga shtëpia e të moshuarve.

“Ky është një rast shumë i pazakontë,” tha zëvendës shefi Ben Houchin nga Zyra e Sherifit të Qarkut Lancaster në një konferencë shtypi. “Kam bërë këtë punë për 31 vjet, dhe asgjë si kjo nuk ka arritur ndonjëherë në këtë pikë më parë.”

Për më tepër një mjek e kishte parë 74-vjeçaren në shtatë ditët e fundit, dhe mjeku ishte i gatshëm të nënshkruante certifikatën e vdekjes, dhe nuk kishte asgjë të dyshimtë në momentin e vdekjes. Nuk dihet gjendja aktuale e gruas.

Dr Stephen Hughes, një lektor i vjetër në mjekësi në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Anglia Ruskin në Chelmsford, ka thënë se raste të tilla janë të rralla, por se “vdekja është një proces”.

“Ndonjëherë dikush mund të duket sikur ka vdekur, por nuk është plotësisht i vdekur,” tha Dr Hughes për BBC pas incidentit në Ekuador. “Është i nevojshëm ekzaminimi i kujdesshëm.”

Dr Hughes shtoi se mjekët shpesh kërkonin tinguj të zemrës ose përpjekje për frymëmarrje për të paktën një minutë përpara se të shpallnin dikë të vdekur dhe se disa ilaçe gjithashtu mund të ngadalësojnë proceset e trupit, duke i dhënë dikujt pamjen e rreme se ka vdekur.