Hamid Reza Lashgarian; Mohammad Hossein Shirinkar; Mohammad Bagher Shirinkar dhe Seyyed Mehdi Hashemi Toghroljerdi
IRAN- Mediat iraniane kanë zbuluar emrat dhe fotot e kater personave që dyshihet se fshihen pas sulmeve kibernetike që pësoi Shqipëria në sistemet kryesore të sigurisë. Iran International shkruan se Hamid Reza Lashgarian; Mohammad Hossein Shirinkar; Mohammad Bagher Shirinkar dhe Seyyed Mehdi Hashemi Toghroljerdi, janë autorët kryesorë të këtij sulmi, por që ka dhe të tjerë të përfshirë. Në artikull përshkruhet se i njëjti grup qëndron edhe pas një sulmi të bërë një vit më parë në aeroportin “Nënë Tereza” në Tiranë. Sipas Iran International, operacioni për goditjen e Shqipërisë mbante emrin Sayad dhe u organizua nga kompania iraniane Iliant Gostar që ishte nën komandën e Mohammad Baqer Shirinkar. Ky i fundit lindi më 30 Shahrivar 1958 me pseudonimin Mojtaba Tehrani, i cili u sanksionua nga Departamenti Amerikan i Thesarit me akuzën se ishte i lidhur me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike.

Një nga aktorët kryesorë të këtij grupi është edhe vëllai i tij, Mohammad Hossein Shirinkar. Ai u prezantua nga kreu i Inspektimit të Mbrojtjes së Informacionit të IRGC-së. Mehdi Hashemi Taghraljardi, dhëndri i këtyre të dyve, i cili është në listën e sanksioneve amerikane, është CEO dhe anëtar i bordit të drejtorëve të kompanisë Iraniane Iliant Gostar. Ai është Komandanti i Elektronikës Kibernetike të IRGC-së dhe është përgjegjës për sulmet kibernetike të IRGC-së.

Tjetri është Hamidreza Lashgarian, 61 vjeç, lindur në Teheran, banues në Rrugën Dayalme, Rruga Ray. Ai është profesor asistent në Universitetin Imam Hossein dhe në emrin e tij janë regjistruar artikuj në faqen e këtij universiteti. Sipas informacioneve të publikuara nga rrjeti Sky, Lashgarian ishte përgjegjës për ekipin e 13-të të inteligjencës, i cili ishte aktiv në sulmin e anijeve perëndimore dhe sulmet kibernetike ndaj objekteve të infrastrukturës si pompat e benzinës në të gjithë botën. Të gjitha grupet kibernetike të Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike veprojnë nën mbikëqyrjen e Hamidreza Lashgarian, me lehtësitë e ofruara nga Korpusi i Gardës Revolucionare Islamike.

Pikat kufitare, faqja zyrtare e Policisë së Shtetit dhe faqe të tjera zyrtare kanë rënë në një sulm kibernetik pas të cilit sipas qeverisë fshihet Irani. Fillimisht u raportuan probleme në sistemin TIMS në pikën kufitare të Kapshticës, ndërkohë më vonë u raportua për probleme dhe në pikën kufitare të Kakavijës dhe Rinasit. Dosja.al arriti të siguronte mesazhin e dërguar në kompjuterët e policëve në pikat e kalimit kufitar u ishte shkruar “Shqipëria po vuan dhe do të vuajë ende përkrahjen që i ka dhënë iranienëve të MEK”. Kryeministri Edi Rama akuzoi Iranin se fshihet pas këtij sulmi. Situate është rikthyer pjesërisht në normalitet, ndërsa Prokuroria e Tiranës ka nisur hetimet.

Artikulli i plotë:

Ira International ka marrë informacione që zbulojnë identitetin e kryekomandantit kibernetik të IRGC-së. Pas sulmit kibernetik ndaj infrastrukturës së Shqipërisë, ky vend ndërpreu marrëdhëniet politike me Republikën Islamike dhe Shtetet e Bashkuara sanksionuan si Ministrinë e Informacionit ashtu edhe Ismail Khatibin, ministrin e kësaj ministrie. Sipas një raporti të publikuar nga Microsoft, katër grupe hakerash të mbështetur nga Republika Islamike, disa prej të cilave menaxhohen jashtë kufijve të Iranit, qëndronin pas këtyre sulmeve. Sipas Microsoft, këto katër grupe kanë përdorur akses që ishte përdorur më parë nga grupi i hakerëve Europim i lidhur me Ministrinë e Informacionit dhe kishte kryer disa sulme kibernetike në një periudhë prej më shumë se një viti. Logoja e përdorur nga hakerat është frymëzuar nga grupi i hakerëve Sparroë Among the David. Sipas Microsoft, grupi i hakerave, në emër të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit dhe Izraelit, kreu disa sulme kundër infrastrukturës së Republikës Islamike, duke përfshirë hakerimin e sistemit të Komunës së Teheranit dhe Khuzestan Steel. Microsoft thotë se Republika Islamike kreu sulmet e fundit si hakmarrje për sulmet e rënda kibernetike ndaj Republikës Islamike. Më 3 gusht, Ministria e Informimit njoftoi rritjen e bashkëpunimit me Organizatën e Inteligjencës të IRGC-së në muajin e kaluar. Duket se sulmet e përsëritura kibernetike të fundit janë rezultat i këtij bashkëpunimi. Vitin e kaluar, një grup kibernetik hakoi aeroportin e Tiranës në një projekt të quajtur Sayad. Në të njëjtën kohë, grupi Labdokhtegan zbuloi se personi përgjegjës për këtë sulm kibernetik nën emrin e projektit Sayad ishte kompania iraniane Iliant Gostar nën komandën e Mohammad Baqer Shirinkar, personi që i dha Iran International llogarinë në Tëitter pas fotografisë së tij. Ai lindi më 30 Shahrivar 1958 me pseudonimin Mojtaba Tehrani, i cili u sanksionua nga Departamenti Amerikan i Thesarit me akuzën se ishte i lidhur me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike.

Një nga aktorët kryesorë të këtij grupi është edhe vëllai i tij, Mohammad Hossein Shirinkar. Ai u prezantua nga kreu i Inspektimit të Mbrojtjes së Informacionit të IRGC-së. Mehdi Hashemi Taghraljardi, dhëndri i këtyre të dyve, i cili është në listën e sanksioneve amerikane, është CEO dhe anëtar i bordit të drejtorëve të kompanisë Iraniane Iliant Gostar. Ai është Komandanti i Elektronikës Kibernetike të IRGC-së dhe është përgjegjës për sulmet kibernetike të IRGC-së.

Hamidreza Lashgarian, 61 vjeç, lindur në Teheran, banues në Rrugën Dayalme, Rruga Ray. Llogaria e Back Dore ka siguruar një fotografi të tij për Iran International, e cila publikohet për herë të parë. Ai është profesor asistent në Universitetin Imam Hossein dhe në emrin e tij janë regjistruar artikuj në faqen e këtij universiteti. Sipas informacioneve të publikuara nga rrjeti Sky, Lashgarian ishte përgjegjës për ekipin e 13-të të inteligjencës, i cili ishte aktiv në sulmin e anijeve perëndimore dhe sulmet kibernetike ndaj objekteve të infrastrukturës si pompat e benzinës në të gjithë botën.Kylie Moore Gilbert, një shtetase australiano-britanike, e cila u burgos në Iran për 804 ditë, zbuloi emrin e vërtetë të personit përgjegjës për çështjen e saj në kujtimet e saj; Hamidreza Lashgarian, alias Ebrahim Ghazizadeh, një burrë i martuar që i ofroi asaj një lidhje romantike. Sipas Kylie, gruaja e Lashgaryan ka punuar gjithashtu në burgun Evin, ajo tha në një intervistë me Iran International se nuk mund të konfirmonte dhe as mohonte se ky është Lashgaryan. Emri i gruas së Lashgarian është Fatemeh Zahra Farrokh, e lindur më 3 korrik 2014, në Teheran. Lashgarian e bën punën e tij në formën e kompanisë së përparuar të matjes së të dhënave, grupit kërkimor Kausarcom dhe Deepcom Asia, të cilën ai e drejton si inspektor kryesor dhe CEO dhe kryetar i bordit të drejtorëve. Të gjitha grupet kibernetike të Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike veprojnë nën mbikëqyrjen e Hamidreza Lashgarian, me lehtësitë e ofruara nga Korpusi i Gardës Revolucionare Islamike. Zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë njoftoi javën e kaluar se vendet e NATO-s po diskutojnë përdorimin e nenit 5 të kësaj organizate ushtarake në këtë çështje .Neni 5 i traktatit themelues të NATO-s thotë se një sulm ndaj një ose më shumë vendeve anëtare të NATO-s konsiderohet si sulm kundër të gjithëve. Hera e fundit që anëtarët e NATO-s e përdorën këtë dispozitë ishte pas sulmeve të 11 shtatorit.