DETI BALTIK- Disa nga sendet më të vlefshme të vjedhura ndonjëherë nga nazistët e Adolf Hitlerit gjatë Luftës së Dytë Botërore mund të jenë të fundosura në Detin Baltik. Një koleksion mahnitës ari me vlerë 100 milionë paund besohet se është fundosur në bordin e anijes gjermane MV Wilhelm Gustloff gati 80 vite më parë.

Dhoma e artë, e cilësuar shpesh si “mrekullia e tetë e botës” ishte një nga artefaktet më të çmuara të Rusisë derisa u grabit nga Gjermania naziste dhe humbi përgjithmonë. Dhoma përmbante më shumë se gjashtë tonë gurë të çmuar Amber që sot do të vlente rreth 240 milionë paund.

Por Wilhelm Gustloff nuk arriti kurrë në destinacionin e synuar dhe u fundos nga sovjetikët më 30 janar 1945. Fatkeqësia ishte gjashtë herë më e keqe se Titaniku. Wilhelm Gustloff, fillimisht një anije lundrimi luksoze, u shndërrua në një anije spitalore gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe më pas u përdor në një evakuim masiv nga Prusia ndërsa Ushtria e Kuqe e Bashkimit Sovjetik përparoi në 1945.

Tani ai ka statusin e varrit të luftës ndërkombëtare, kështu që zhytja pranë tij është e ndaluar megjithëse piratët janë përpjekur të bastisin rrënojat.