Kjo është një nga ankesat më të zakonshme të shëndetit seksual që prek shumicën e meshkujve në një moment të jetës së tyre. Por tani një studim i ri ka hedhur dritë mbi një ‘ilaç’ të mundshëm për ejakulimin e parakohshëm (PE). Rreth një e treta e meshkujve kanë pranuar se mos zgjatja e mjaftueshme ishte një problem i zakonshëm për ta, por më pak se një e katërta në fakt kanë kërkuar ndihmë mjekësore.

Ka një mori arsyesh pse një burrë mund të vuajë me PE, duke përfshirë depresionin, shqetësimin dhe fajin, stresin, abuzimin me substancat, abuzimin seksual ose imazhin e dobët të trupit. Tani, një rishikim i ri shkencor ka zbuluar se marrja e një hobi të ri mund t’i ndihmojë burrat të luftojnë PE dhe të zgjasin më gjatë midis çarçafëve.

Rishikimi, i udhëhequr nga Universiteti Anglian Ruskin, përfshiu 105 pacientë të diagnostikuar me PE dhe shikoi se si ushtrimet mund të ndihmojnë. Shkencëtarët arritën në përfundimin se mund të jetë koha për të bërë një pozë yoga nëse doni të kaloni distancën midis çarçafëve. Ata zbuluan se burrat që vuajnë nga PE mund të përfitojnë nga praktikimi i një lëvizjeje.

Joga pa sasinë e kohës që vullnetarët meshkuj zgjatën në shtrat pothuajse trefishuar nga 26 sekonda në vetëm një minutë e gjysmë mesatarisht. Sipas studimit, përfitimet e jogës në PE përfshijnë përmirësimin e funksioneve riprodhuese, rregullimin hormonal dhe rritjen e ndërgjegjësimit, menaxhimin më të mirë të faktorëve të rrezikut të lidhur me PE dhe forcimin e muskujve të legenit.

Është normale mos t’ju pëlqejë më seksi me partnerin/en tuaj por zbuloni se si t’ja thoni këtë gjë!

Në një studim tjetër, joga u praktikua nga 38 pacientë dhe pas tetë javësh studiuesit vunë re një përmirësim të dukshëm në kohën e vonesës së ejakulimit. Autorët e studimit arritën në përfundimin se “joga është një trajtim i sigurt, i toleruar mirë dhe efektiv për derdhjen e parakohshme” me efektin pozitiv në PE që është “për shkak të përmirësimit të kontrollit të ankthit”.

Një rishikim tjetër pa pjesëmarrësit të ndarë në tre grupe me grupin e parë duke përdorur medikamente të dapoksetinës (30 mg) një ilaç që përdoret për trajtimin e PE – për 30 ditë. Një grup tjetër vraponte të paktën 30 minuta në ditë, pesë ditë në javë për 30 ditë dhe grupi i fundit këshilloi të ecnin jo më shumë se 30 minuta në ditë për pesë ditë në javë.

Studiuesit vunë në dukje se grupet e vrapimit dhe dapoksetinës panë një përmirësim të konsiderueshëm në PE, por ata nuk gjetën ndonjë ndryshim të madh midis grupit të ushtrimeve dhe grupit të ilaçeve që sugjeron që stërvitja është thjesht efektive. /TAR/