Besimtarët bektashinj kanë hapur nisur matemin, agjërimin e tyre 10 ditor në nder të dëshmorëve të Qerbelasë që për shumë ditë me radhë kanë qëndruar të pangrënë dhe nuk konsumonin ujë. Rregullat janë që duhet të konsumojnë produkte të tokës, pra fruta perime, por jo ujë.

Matemi është agjërimi i zisë, ose zija përkujtimore, që mbahet në dhjetë ditët e para të hënës Muharrem. Fjala Matem është persiane dhe ka kuptimin Zi.

10ditëshi i Matemit përmbyllet me festën e ashures ku besimtarët marrin dhe bekimin e kryegjyshit botëror bektashian për të vijuar më pas me festime me njëri–tjetrin.