Temperaturat e larta në Spanjë dhe Francë kanë hedhur në qendër të vëmendjes frekuencën në rritje të valëve të të nxehtit në Evropë.

Në vetëm më shumë se dy dekada, kontinenti ka përjetuar pesë verat e tij më të nxehta që nga viti 1500.

2021: Më i nxehti ndonjëherë
Viti i kaluar ishte vera më e nxehtë e Evropës në histori, sipas shërbimit evropian të monitorimit të ndryshimeve klimatike Copernicus.

Midis fundit të korrikut dhe fillimit të gushtit 2021, Greqia duroi atë që kryeministri Kyriakos Mitsotakis e quajti valën më të keqe të të nxehtit të vendit në më shumë se 30 vjet, me temperatura që arrijnë 45 gradë Celsius (113 Fahrenheit) në disa rajone.

Në Spanjë, temperaturat arritën në 47 gradë Celsius në pjesë të jugut, sipas agjencisë kombëtare të motit AEMET.

Nxehtësia dhe thatësira ndezën zjarre të mëdha përgjatë Mesdheut, nga Turqia dhe Greqia në Itali dhe Spanjë.

2019: Evropa Veriore përvëlohet
Vera e vitit 2019 solli dy valë të nxehti, në fund të qershorit dhe në mes të korrikut, të cilat lanë rreth 2,500 njerëz të vdekur, sipas Qendrës për Kërkime mbi Epidemiologjinë e Fatkeqësive në Universitetin Louvain të Belgjikës.

Në Francë, temperaturat arritën një rekord prej 46 gradë Celsius më 28 qershor në qytetin jugor Verargues. Mijëra shkolla u mbyllën.

Më 24 dhe 25 korrik, Evropa veriore u skuq në nxehtësi rekord. Temperaturat prej 42.6C u regjistruan në Lingen në Gjermaninë veriperëndimore, 41.8C në Begijnendijk në Belgjikën veriore dhe 38.7C në qytetin lindor anglez të Kembrixhit.

2018: Thatësira kullon Danubin
Gjysma e dytë e korrikut dhe fillimi i gushtit 2018 panë temperatura shumë të larta në pjesën më të madhe të Evropës dhe lumenj të thatë për shkak të thatësirës.

Danubi ra në nivelin e tij më të ulët në 100 vjet në disa zona, veçanërisht duke ekspozuar tanket e Luftës së Dytë Botërore në Serbi që ishin zhytur që nga konflikti.

Portugalia dhe Spanja pësuan zjarre jashtëzakonisht shkatërruese në pyje.

2017: Muaj të paqartë
Pjesa më e madhe e Evropës, por veçanërisht ajo e jugut, piqeshin nga fundi i qershorit deri në gusht.

Spanja vendosi një rekord prej 47.3 gradë Celsius më 13 korrik në qytetin jugor të Montoro.

Thatësira e vazhdueshme shkaktoi zjarre në pyje në Portugali.

2015: Valët e të nxehtit të njëpasnjëshme
Ishte valë vapë pas vapës gjatë gjithë verës së vitit 2015, e cila la rreth 1700 njerëz të vdekur në Francë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, rrugët u shkrinë dhe trenat u vonuan në korrikun më të nxehtë të regjistruar, me temperatura që arritën në 36.7 gradë Celsius në aeroportin Heathrow.

2007: Pyjet greke digjen
Evropa qendrore dhe jugore u tharë nga thatësira gjatë gjithë qershorit dhe korrikut, duke provokuar një valë zjarresh pyjore në Itali, Maqedoninë e Veriut dhe Serbi.

Në Hungari, 500 njerëz vdiqën si pasojë e të nxehtit. Në Greqi, zjarret më të këqija në gjysmë shekulli – disa besohet se ishin rezultat i zjarrvënieve, por të tjerët produkt i nxehtësisë dhe thatësirës – konsumuan katër për qind të pyjeve të vendit.

2003: 70,000 të vdekur
Mbretëria e Bashkuar, Franca, Italia, Spanja dhe Portugalia përjetuan të gjitha nxehtësi të jashtëzakonshme në gjysmën e parë të gushtit, me Portugalinë që pësoi një rekord 47.3C në Amareleja në jug.

Një studim i Bashkimit Evropian i 16 vendeve e vendos numrin e vdekjeve të tepërta në të gjithë bllokun gjatë asaj vale të nxehtit deri në 70,000, me Francën dhe Italinë secila duke parë nga 15,000 deri në 20,000 viktima, sipas raporteve të ndryshme që atëherë.

Në Francë, shumica e viktimave ishin të moshuar të lënë për t’u kujdesur për veten e tyre në një episod që traumatizoi vendin dhe çoi në zbatimin e sistemeve të reja për të mbrojtur njerëzit vulnerabël gjatë valëve të të nxehtit.