“Green Pass” do të jetë vlefshme për 9 muaj dhe zgjatet vetëm pas marrjes së një doze vaksine përforcuese.

Ky është lajmi që ka shpërndarë ditën e sotme media italiane Ansa.

“Ne u rekomandojmë shteteve anëtare të BE një periudhë standarde të vlefshmërisë për “Green Pass”, e cila do të jetë nëntë muaj nga vaksinimi i plotë. Pas nëntë muajsh certifikata nuk duhet të pranohet më, nëse nuk është marrë një dozë përforcues.”- ëeshtë shprehur Komisioneri Evropian për Drejtësi, Didier Reynders, duke ilustruar rekomandimin për udhëtimin në BE.

“Komisioni propozon një periudhë standarde pranimi prej 9 muajsh për certifikatat e vaksinimit të lëshuara pas përfundimit të serisë së vaksinimeve parësore. Periudha 9-mujore merr parasysh udhëzimet e Qendrës Evropiane për Parandalimin e Sëmundjeve dhe kontrolli (ECDC) për administrimin e dozave përforcuese duke filluar nga 6 muaj dhe parashikon një periudhë shtesë prej 3 muajsh për të siguruar që fushatat kombëtare të vaksinimit të mund të përshtaten dhe qytetarët të kenë akses të përforcuesit”-tha Reynders.

Kjo do të thotë që vendet e Bashkimit Europian nuk duhet të refuzojnë një çertifikatë vaksinimi në më pak se 9 muajt e fundit pas marrjes së dozës së parë të vaksinës. Kjo është një metodë për të nxitur gjithashtu të gjithë personat e pavaksinuar të marrin vaksinën kundër COVID-19 duke mbrojtur kështu jo vetëm vetën por edhe të tjerët.