Jetëgjatësia e njeriut ka qenë objekt i gjatë dhe i madh studimi. Kushdo që arrin në të 80-at, të 90-at apo edhe 100-vjetorin e ditëlindjes zakonisht konsiderohet se ka pasur një jetë të mirë të gjatë, por sipas shkencëtarëve, njerëzit mund të jetojnë edhe më gjatë se kaq.

Një studim që përfshin mijëra njerëz ka përcaktuar se jeta mund të vazhdojë shumë përtej kufirit 100-vjeçar.

I kryer nga statisticienët në universitetet Erasmus të Tilburgut dhe Roterdamit, studimi shqyrtoi moshën në të cilën vdiqën 75,000 njerëz në Holandë në 30 vitet deri në vitin 2017. Në vend që të fokusoheshin në jetëgjatësinë, studiuesit donin të përcaktonin se sa kohë mund të jetonte një individ i vetëm për aq kohë sa kujdeset për veten e tij dhe nëse jeta e tyre nuk u shkurtua nga një sëmundje ose rrethanë tjetër.

Pasi shikuan moshat që njerëzit në studim ishin në kohën e vdekjes së tyre, studiuesit përcaktuan se jetëgjatësia maksimale e një personi ishte përtej të nëntëdhjetave. Njerëzit janë në gjendje të jetojnë më gjatë se kaq, me gratë që kanë një avantazh të vogël ndaj burrave kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë.

Studiuesit thonë se nuk ka gjasa që një njeri të jetojë përtej 115, me një jetëgjatësi maksimale për një femër që arrin në 115.7 vjet, ndërsa meshkujt vlerësohej të arrinin një moshë maksimale prej 114.1 vjeç.