Familja juaj mund të jetë pak më e madhe nga sa keni menduar. Të gjithë njerëzit me sy blu e kanë prejardhjen nga një njeri i vetëm që ka jetuar rreth 6000 dhe 10000 vjet më parë, besojnë shkencëtarët.

Teksa 70-79 për qind e popullsisë së botës kanë sy kafe – ngjyra më e zakonshme – vetëm 8 deri në 10 për qind kanë ngjyrën e dytë më të zakonshme, blunë. Dhe të gjithë në Tokë kishin sy kafe rreth 10,000 vjet më parë, raporton Akademia Amerikane e Oftalmologjisë (AAO).

Ishte një ekip hulumtues nga Universiteti i Kopenhagës që zbuloi se njerëzit me sy blu vijnë nga i njëjti person. Studiuesit po përpiqeshin të zbulonin se çfarë e shkaktoi ndryshimin e ngjyrës së syve gjithë ato vite më parë duke studiuar gjenin OCA2, i cili përcakton nivelin e pigmentit kafe në syrin e një personi. Studimi, i publikuar në vitin 2008, zbuloi se mutacioni gjenetik që krijon sytë blu është në fakt nga një gjen krejtësisht i ndryshëm, HERC2. Ky gjen e çaktivizoi plotësisht gjenin OCA2 dhe i hollon sytë kafe në blu.

Shkencëtarët kuptuan se çdo person me sy blu ka të njëjtin mutacion, gjë që i bëri ata të besonin se të gjithë vijnë nga i njëjti person. Mendohet se mutacioni mund të ishte përhapur kur njerëzit migruan nga Afrika në Evropë – megjithëse ka ende shumë kërkime për t’u bërë.

Studiuesit shikuan gjithashtu ngjyrat më pak të zakonshme të syve, të tilla si jeshile, gjë që u mundësoi atyre të kuptonin pse njerëzit kanë këtë ngjyrë të syve, dhe gjithashtu mbështetën idenë se një person ishte origjina e gjenit me sy blu.

Autori i studimit, profesor Hans Eiberg nga Departamenti i Mjekësisë Qelizore dhe Molekulare, tha për Science Daily:

Ndërkohë, njerëzit që kanë sy të gjelbër mund të shpjegohen me faktin se kanë një sasi të reduktuar të melaninës në iris, e cila është shumë e ndryshme. atyre me sy blu. Nga kjo mund të konkludojmë se të gjithë individët me sy blu janë të lidhur me të njëjtin paraardhës. Ata të gjithë kanë trashëguar të njëjtin çelës në të njëjtin vend në ADN-në e tyre.