Mes shumë pyetjeve që i drejtohen softuerit të Inteligjencës Artificiale të Google, dikush ‘guxoi’ të bënte një pyetje në lidhje me funditn e botës.

Dhe sigurisht, përgjigjia që mori ishte tepër rrëqethëse. Daily Star i kërkoi teknologjisë së sapopërditësuar, të na tregonte se si dhe kur do të vijë fundi i botës dhe shqetësues ishte fakti se ndër këto arsye, ishte vetë Inteligjenca Artificiale.

Por le ti shohim me rradhë të gjitha mundësitë që sipas AI, do sjellin fundin e njerëzimit.

1.Fatkeqësitë natyrore

“Një goditje asteroidi, një shpërthim super-vullkanik ose një pandemi globale mund të zhdukin të gjithë njerëzimin. Një përplasje e madhe asteroidi mund të shkaktojë shkatërrim të gjerë dhe humbje jete, madje mund të çojë në zhdukjen e njerëzve. Përplasja e asteroidit Chicxulub 66 milionë vjet më parë besohet të ketë shkaktuar zhdukjen e dinosaurëve.

Një shpërthim super-vullkanik mund të lëshojë një sasi masive hiri dhe pluhuri në atmosferë, duke bllokuar diellin dhe duke shkaktuar një dimër vullkanik global – kjo mund të çojë në dështime të të korrave dhe zi buke, dhe mund ta bëjë të vështirë për njerëzit të mbijetojnë.

Një pandemi globale e një sëmundjeje vdekjeprurëse mund të vrasë miliona njerëz dhe të prishë shoqërinë globale. Pandemia e COVID-19 ka treguar se sa shpejt një sëmundje mund të përhapet në të gjithë botën dhe të shkaktojë përçarje të gjerë.”- ishte përgjigjia e softuerit të Inteligjencës Artificiale.

2. Lufta Bërthamore

“Një luftë bërthamore midis dy ose më shumë fuqive të mëdha mund të çojë gjithashtu në fundin e botës, qoftë drejtpërdrejt ose përmes dimrit bërthamor që do të rezultojë. Armët bërthamore janë shumë të fuqishme dhe mund të shkaktojnë shkatërrim të gjerë dhe humbje jetësh.

Një luftë e madhe bërthamore mund të vrasë miliona njerëz në çast, dhe helmimi nga rrezatimi që rezulton mund të vrasë shumë të tjerë. Mund të lëshojë një sasi masive hiri dhe pluhuri në atmosferë, duke bllokuar diellin dhe duke shkaktuar një dimër bërthamor global, i cili mund të çojë në dështime të të korrave dhe zi buke, dhe mund ta bëjë të vështirë për njerëzit të mbijetojnë.

Do të shkaktonte përçarje të gjerë ekonomike dhe mund të çonte në një kolaps ekonomik global, dhe kjo mund ta bënte të vështirë rindërtimin e vendeve dhe mund të çonte në trazira të përhapura sociale. Së fundi, mund të shkaktojë dëme të gjera mjedisore, duke përfshirë ndotjen e ujit dhe tokës, gjë që mund ta vështirësojë jetën e njerëzve në disa zona dhe mund të çojë në probleme shëndetësore afatgjata për të mbijetuarit.”- shpjegoi roboti inteligjent.

3. Ndryshimet klimatike

“Nëse ndryshimi i klimës nuk trajtohet, ai mund të çojë në ngjarje katastrofike si rritja e nivelit të detit, ngjarje ekstreme të motit dhe zhdukje masive të gjallesave. Përveç këtyre ndikimeve specifike, ndryshimet klimatike mund të çojnë gjithashtu në kolapsin e qytetërimit duke e bërë të vështirë funksionimin e qeverive dhe duke prishur sistemet ekonomike globale. Është e rëndësishme të theksohet se ndikimet më të këqija të ndryshimeve klimatike mund të shmangen nëse marrim masa tani për të reduktuar emetimet e gazeve serrë. Megjithatë, nëse nuk marrim masa, ndikimet e ndryshimeve klimatike do të bëhen gjithnjë e më të rënda dhe mund ta bëjnë shumë të vështirë për njerëzit të mbijetojnë në Tokë.”- vazhdoi më tej shpjegimi.

4. Inteligjence artificiale

“Disa njerëz besojnë se inteligjenca artificiale mund të bëhet aq inteligjente sa të kalojë inteligjencën njerëzore dhe të vendosë të eliminojë njerëzimin. Ky është një skenar i zakonshëm në fantashkencë, por është gjithashtu një shqetësim serioz midis disa studiuesve të AI. Inteligjenca artificiale mund të përdoret për të zhvilluar armë autonome që mund të vrasin pa ndërhyrjen njerëzore.

Kjo mund të çojë në një garë armësh aksidentale ose të qëllimshme, e cila përfundimisht mund të çojë në një luftë bërthamore. Inteligjenca artificiale mund të përdoret për të krijuar armë biologjike ose forma të tjera të reja dhe të rrezikshme të armatimit.”- përfundoi shpjegimi.