Vrasja e 16-vjeçares Xhesika Malaj, të cilës babai i mori jetën, pasi donte të mbronte nënën e saj, ka rikthyer edhe njëherë në vëmendje një krim të ngjashëm të ndodhur në Itali dy vite më parë.

19-vjeçari Mirko Farci vra dy vjet më parë , në maj 2021, për të mbrojtur nënën e tij Paola Piras nga sulmi i të dashurit të saj Shaid Masih, një pakistanez i dënuar me burgim të përjetshëm për krimin.

Paola Piras i ka shkruar një letër shqiptares Tefta Malaj që mbeti e plagosur nga bashkëshorti, publikuar nga Corriere.

“E dashur Tefta, nuk të njoh, por në njëfarë mënyre fati – fati i keq – na bën të afërme të dyjave. E di që secili kalon dhimbjen në mënyrën e vet, por mendoj se e di se çfarë ndjen. E di sepse kam kaluar në të njëjtën errësirë ​​si ju. Më 11 maj, dy vjet më parë, djali im Mirko u përpoq të më mbronte nga njeriu i dhunshëm që e kisha dashur dhe të cilin më pas e kisha lënë dhe e denoncova, kur historia jonë ishte bërë një burg për mua.

Atë 11 maj ai u shfaq në agim i armatosur me hakmarrjen e tij. Dhe filloi të më godiste me thikë: një, dy, tre, 18 herë. Isha në buzë të vdekjes, në koma, për 40 ditë. Kur u zgjova, instinkti im pyeti për të, për Mirkon, dhe veshët e mi dëgjuan fjalët më të patregueshme për një nënë: “Mirko nuk ia doli”””.

“Falënderoj çdo ditë qiellin që ka fshirë kujtimet e asaj që ndodhi, sepse nuk duroja të kujtoja djalin tim që vdiq”, vijon Paola Piras.

“Mirko si vajza jote Xhesika. Dy fëmijë humbën jetën për të na mbrojtur nga burrat e dhunshëm. Kam menduar shumë herë për këtë lloj meshkujsh. Nuk jeni në gjendje të përballoni braktisjen? A mendoni se nuk mund të jetoni më pa gruan që ju la? Nëse kjo është shkatërruese për ju, atëherë vrisni veten.”

“E dashur Tefta, të uroj të jesh më e fortë dhe më e përgjegjshme se unë. Të mos shkoj në të njëjtën mënyrë si unë. Jam në mëshirën e një dhimbjeje që ndryshon dhe me kalimin e kohës bëhet më e thellë, sikur të kishte rrënjë gjithnjë e më të fuqishme në jetën time.

Ndonjëherë mjafton një parfum, një ngjyrë, një detaj i vogël për të rrjedhur një lumë kujtimesh që më çojnë tek ai, tek Mirkoja im. Ndonjëherë janë shprehjet e vëllait të tij të vogël, gjestet e tij që më kujtojnë ”.

Më tej ajo ka dhe një këshillë për nënën e plagosur shqiptare.

“Mos mbaj mbi supe përgjegjësitë që nuk i ke. Ndjenjat e fajit janë një mundim i përhershëm dhe do të jetë e pamundur që gjithmonë t’i largosh ato, por duhet të përpiqesh që të mos lejosh që e keqja të fitojë dy herë. Nuk isha unë dhe nuk ishe as ti që deshe dhe bëre atë që na ndodhi. Fajin e kanë ata që vranë, ata që nuk dinë arsye tjetër veç dhunës . Është absurde dhe e padrejtë që na bjerë ne pesha mbi supe”.

“Shpresoj që askush të mos të të hedhë fajin ty, që të të vendos në një nivel me vrasësin. Me mua e kanë bërë disa herë. Faji im, tha dikush, sepse pas ndarjes jo vetëm që kam qenë nënë dhe shenjtore, por kam hyrë në historinë e gabuar me një burrë të dhunshëm, për më tepër një pakistanez . Faji im që do ta kisha kërkuar. Kam lexuar që keni një djalë tjetër, mbajeni sa më afër dhe kultivoni e mbani të gjalla kujtimet e Xhesikës”.