Guvernatori i Kolorados, Jared Polis, ka ulur dënimin me 110 vjet të Rogel Aguilera-Mederos në vetëm dhjetë vjet pas presionit të gjerë dhe protestave publike nga Kim Kardashian.

Të enjten, guvernatori Jared Polis ia ndryshoi dënimin me burg Aguilera-Mederos, i cili punonte si shofer kamioni në kohën e aksidentit fatal, duke e quajtur ‘të padrejtë’ dënimin e gjatë për një aksident rrugor fatal.

“Je dënuar me 110 vjet burg, në fakt më shumë se një burgim i përjetshëm, për një akt tragjik, por të paqëllimshëm”, shkruan Polis në një letër, shkruan DailyMail.

“Megjithëse nuk jeni të pafajshëm, dënimi juaj është joproporcional në krahasim me shumë të burgosur të tjerë në sistemin tonë të drejtësisë penale që kryen krime të qëllimshme, të paramenduara ose të dhunshme”.

Dënimi i ashpër i Aguilera-Mederos më 13 dhjetor tërhoqi kritika mes miliona njerëzve – duke përfshirë një juriste që e kishte shpallur fajtor dhe Kardashian – e cila ka mbetur e zëshme në kritikat e saj me dënimin.

Kardashian shkroi në Twitter të enjten pasi mësoi lajmin për mëshirën e Aguilera-Mederos, pasi kishte mbrojtur në emër të tij në të kaluarën.

Ajo falënderoi Guvernatorin Polis që i dha 26-vjeçarit një zbutje të dënimit për aksidentin fatal automobilistik që la të vdekur katër persona në fillim të këtij viti.

Ndërkohë, një peticion në Change.org kishte 4.5 milionë nënshkrime që nga mbrëmja e së enjtes, në favor të ndryshimit të dënimit të tij në kohën e vuajtur.

Protesta publike bëri që Prokurori i Parë i Rrethit Gjyqësor Alexis King, zyra e të cilit ndoqi penalisht çështjen, të kërkojë që gjyqtari të rishqyrtojë dënimin e Aguilera-Mederos.

Gjykatësi i parë i Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Bruce Jones përfundimisht e pranoi kërkesën ndërsa caktoi një seancë dëgjimore për dënimin më 13 janar, megjithëse kjo seancë nuk ka gjasa të ndodhë tani pas ndryshimit të kësaj jave.

Por jo të gjithë ishin në mbështetje të uljes së dënimit të tij.

Valerie Robertson Young, e cila ishte një nga të mbijetuarit e aksidentit vdekjeprurës të vitit 2019, nuk beson se një gjykatës i gjykatës së qarkut duhet të zvogëlojë dënimin e Aguilera-Mederos.

“Ai zgjodhi të godiste trafikun”, tha ajo për CNN.

Aguilera-Mederos, po ngiste një gjysmë kamion më 25 prill 2019, përgjatë Interstate 70 në Lakewood, Kolorado, kur u përplas me dy duzina automjetesh.

Kardashian, e cila studion për drejtësi, kishte kërkuar një dënim më të vogël për Aguilera-Mederos.

Përplasja shkaktoi një shpërthim zjarri që dogji makina dhe kamionë, duke lënë të vdekur katër persona.

Kim publikoi në Instagram për 271 milionë ndjekësit e saj se kishte dëgjuar për rastin dhe “u hodh thellë në të për të kuptuar se si është situata”.

Ajo vazhdoi: “Ai nuk ishte i dehur apo nën ndikim; i dështuan frenat në rimorkio”.

“Një pjesë tjetër tronditëse dhe e padrejtë e këtij rasti është se gjyqtari nuk ka dashur ta dënojë atë me një dënim kaq të gjatë”.

“Megjithatë, për shkak të minimumeve të detyrueshme në Kolorado, duart e tij ishin të lidhura”.

“Minimumet e detyrueshme heqin lirinë e drejtësisë dhe duhet t’i japin fund”, shkroi Kardashian.

Ajo shtoi se guvernatori, Jared Polis, ‘është një person vërtet i mirë dhe e di që ai do të bëjë gjënë e duhur’.

Vendimi për dënimin e Rogel Aguilera-Mederos ishte midis disa zbutjeve dhe faljeve të fundvitit të lëshuara nga Polis.

Masa duket kjo vjen disa ditë pasi një gjykatës caktoi një seancë për muajin e ardhshëm për të rishqyrtuar dënimin me kërkesë të prokurorit të rrethit, i cili planifikoi të kërkonte uljen e dënimit të tij nga 20 deri në 30 vjet.

Aguilera-Mederos dëshmoi se frenat në gjysmërimorkion e tij dështuan teksa ai po zbriste përgjatë Interstate 70 në Lakewood në ultësirën e malit Rocky.

Avokati i tij mbrojtës pohoi se ai nuk e dinte që frenat e kamionit të tij po dështonin ose se ai nuk do të mund të ndalonte.

Ai gjithashtu argumentoi se veprimet e Aguilera-Mederos ishin një serë vendimesh të pakujdesshme dhe se ai nuk kishte ndërmend të lëndonte askënd.

Por prokurorët argumentuan se ai duhet të kishte përdorur një rampë të arratisur të krijuar për situata të tilla. Aguilera-Mederos, nga ana e tij, tha se po përpiqej të shmangte trafikun dhe po përpiqej të lëvizte për të ngadalësuar shpejtësinë.

Më 15 tetor, një juri përfundimisht e shpalli Aguilera-Mederos fajtor për 27 akuza penale, duke përfshirë:

Katër akuza për vrasje me automjet

Dy akuza për sulm me automjet

Gjashtë akuza për sulm në shkallën e parë me indiferencë ekstreme

10 akuza për tentativë kriminale për të kryer sulm në shkallën e parë

Një akuzë për drejtim të pakujdesshëm

Katër akuza për drejtim të pakujdesshëm që shkaktuan vdekje

Ai u shpall gjithashtu i pafajshëm për 15 akuza për tentativa kriminale për të kryer sulme në shkallën e parë.

Kardashian, e cila ka qenë një avokate e hapur e reformës së drejtësisë penale në vitet e fundit dhe është treguar mjaft e suksesshme.